Anne Maria van Woerden is pas 24 jaar en woont al sinds haar negentiende in Bettmeralp in de Zwitserse bergen. Ik ken haar van mijn opleiding tot skileraar, maar loop haar per ongeluk weer tegen het lijf in dit mooie Zwitserse autovrije dorp. En omdat mijn korte verblijf vooral omringd is door wolken, vraag ik haar of zij haar woonplaats wil laten zien. 

Anne Maria van Woerden is volledig “verzwitserst”.

Dol op Zwitserland

Wij zijn vandaag met de auto aangekomen, hebben die in het dal geparkeerd en zijn met al onze spullen in een kar met de gondel naar boven gekomen. Vandaar met de skiscooter verder naar ons hotel. Bij jou ging het vast anders, hoe ben jij hier verzeild geraakt?

“Ik werkte op de Belalp als sklilerares. Mijn familie heeft een huis in Ovronnaz, anderhalf uur hier vandaan en we gingen dus al jaren op wintersport Zwitserland. Ik was dus al van kleins af aan dol op dit land en niet zo gek dat ik dus hier wilde werken nadat ik was gestopt met mijn studie. Belalp is een klein gebied aan de andere kant van de Aletsch Gletsjer. Na vier seizoenen op de Belalp te hebben gewerkt, werd ik nieuwsgierig naar een nieuwe werkberg en ik solliciteerde bij de skischool op de Bettmeralp. Ik werd aangenomen en heb daar een supergaaf winterseizoen gehad! Dat smaakte naar meer en ik zit er nu nog.”

uitzicht vanaf balkon Haus Nussbaum over de Bettmeralp
uitzicht vanaf balkon Haus Nussbaum over de Bettmeralp

Verliefd geworden

Toen ik vandaag door dit dorp liep kon ik me aardig indenken dat dit een mooie woonplaats is. Geen auto’s, elke winter skiën en elke zomer wandelen in de bergen. Maar het is ook klein en enigszins benauwend misschien? Ben je niet eens uitgekeken en benieuwd naar weer een nieuwe werkplek, zoals je eerder op de Belalp had?

“Nee! Ik ben niet alleen verliefd geworden op de Bettmeralp… maar ook op een heel leuke man. Ik woon hier nu en heb hier mijn leven opgebouwd. Zijn familie is diep geworteld hier en heeft een eigen skishop. Ik werk zelf in Burgener Sport, een andere winkel. We zullen hier dus nog wel even blijven. Het leven hoog op de berg is wel een beetje anders, maar daar te mogen wonen waar anderen vakantie houden, zie ik nog steeds als een voorrecht!”

Bettmeralp is autovrij en ligt midden tussen de bergen ©aletscharena.ch

Aletsch Arena: zomers en winters sprookje

We lopen de Albis Mountainrock bar binnen en het is rustig, zoals wel vaker in Zwitserland. Hier niet altijd hoempapa zoals in Oostenrijk. Maar als het feesten meevalt, wat is dan wel de charme van het dorp?

“Het dorp ligt op 2000 meter, is autovrij en door middel van een kabelbaan te bereiken. Bettmeralp is een bergdorp met typische Walliser chalets. ‘s Winters kun je met ski’s door het dorp skiën. Je kunt vanuit je chalet of hotel gelijk met de latten de skipiste op. Het uitzicht is schitterend. Je ziet vele bekende ‘vierduizenders’, zoals de Matterhorn. Bettmeralp is een onderdeel van de Aletsch Arena, zowel zomers als winters een waar sprookje. Je hebt op heel veel plekken uitzicht op de grote Aletsch Gletsjer, een 23 km lange ijstong en daarmee de langste gletsjer van Europa.”

Winter, Aletschgletscher ©aletscharena.ch

Oké, het is duidelijk dat je helemaal verbettmeralpt bent. Dan weet je dus ook precies waar de mooie plekken zijn. Erzähl mir, waar moet ik zijn in het dorp?

“Makkelijk. Je start natuurlijk bij het iconische kerkje ‘Maria zum Schnee’. Perfect te zien vanuit het dorp met daarachter een geweldig mooi bergpanorama. Iedereen die daar voorbij loopt maakt daar een foto van (klopt, ik ook). Er is daar een uitkijkpunt met een kaart, zodat je ziet naar welke bergen je kijkt.”

het iconische kerkje ‘Maria zum Schnee’
Het iconische kerkje ‘Maria zum Schnee’ ©Gijs Hardeman

Eten en drinken in Bettmeralp

Eten doe je bij één van de achttien restaurants in Bettmeralp. In alle restaurants kunt je goed eten, maar ieder heeft zo z’n specialiteiten. Must do: Raclette eten (Zwitserse specialiteit) in Restaurant Gläcktricka, cordon bleu eten in restaurant Aletsch en spareribs eten in Castello. Die laatste is zo populair dat het alleen op voorbestelling kan. In de avond ga je hier naartoe (we staan in de Albis Mountainrock): een gezellige pub waar je zowel een leuke après ski hebt, als s’ avonds een topavond kunt beleven. Wil je nog wat langer doorfeesten? Dan ga je naar de Dancing van Alpfrieden. Deze ligt schuin tegenover Albis Mountainrock.

Anna Maria op de bevroren Bettmersee

114 kilometer piste

In het dorp, check. We zijn aardig op weg dat schema af te lopen, alleen de bar dancing nog. Overdag? Waar ga je dan heen?

“Het gebied bestaat uit drie dorpen. De Riederalp, Bettmeralp en Fiescheralp. Het leuke is dat elk dorpje z’n eigen charme heeft en in de winter zijn ze met elkaar verbonden door 114 km piste. Op de Fiescheralp heb je op de Eggishorn een geweldig panorama. Je kunt daar heerlijk wat drinken en het uitzicht genieten van vele bekende bergen, zoals de Matterhorn, de Jungfraujoch en zelfs de Mont Blanc. Ook de grote Aletsch Gletsjer kun je vanaf de Eggishorn erg goed zien. In Bettmeralp ligt restaurant ‘Bättmer-Hitta’ aan de piste en daar kun je je culinair heerlijk laten verwennen. Huisgemaakte ‘Chässchnitte’ of ‘Cholera’ is een regionaal gerecht. En als dessert de huisgemaakte Crèmeschnitten! Derde topplek is de ‘Bähnli-Bar’ op de Bettmerhorn. Daar staan de ligstoelen voor je klaar. Met dit uitzicht en de schlagermuziek op de achtergrond smaakt je koffie of wijntje daar nog net iets lekkerder.”

UItzicht vanaf de Eggishorn ©aletscharena.ch

Extra info Bettmeralp

Volgens Anne Maria is het gebied van december tot april verzekerd van sneeuw. “Als je de drukte iets wilt vermijden, zijn de maanden januari en maart uitstekend. In deze maanden is het rustiger en heb je super sneeuwcondities. In de zomer zijn juli en augustus een goede tijd. En een geheime tip, want wat velen niet weten is dat de herfst ook een heel mooie tijd is om te wandelen. De bomen kleuren rood-geel en de bergen zien er daardoor uit als goud, de zon brandt nog lekker en maakt het mogelijk om heerlijk in je t-shirt rond te lopen.”

Bettmeralp maakt deel uit van de Aletsch Arena en je leest meer over Zwitserland via deze link. Wij sliepen in Hotel Alpfrieden pal aan de pistes en konden zo vanaf ons balkon zien hoe de sneeuw erbij lag. En ja, we konden tot aan de deur skiën.

Dit is niet Anne, maar zo relaxt voelt ze zich vast elke dag in Bettmeralp.©aletscharena.ch

Bron:
Gijs ging met vriend Erik naar Zwitserland om te skiën in Veysonnaz, maar tikte ook Bettmeralp aan voor een nachtje.

Tags:

  • Gijs

    Co founder

    Een nieuwsgierige, creatieve, energieke avonturier. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om te surfen, kajakken, skien, snowboarden en andere activiteiten te doen.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Midlands Zuid-Afrika

Het is één van de bekendste wedding area’s van Zuid-Afrika en veel toeristen zullen ...

Blogsafari 4: De dieren van Kaap de Goede Hoop

Kaap de Goede Hoop ligt helemaal ten zuiden van Kaapstad en is (bijna) het ...

Grindelwald wintersport

Met een berggids naar Grindelwald

Er staan vier sporen, netjes naast elkaar. Mooie gelijke bochten, duidelijk neergezet met passie ...