We wilden een poppenhuisje, we kregen een poppenhuisje. Aan een meer, met een eigen roeiboot, open haard en een Braaiplaats. Vóór ons vooral water, daarachter de machtige Drakensbergen (spreek uit DraconsBurk). De scenery wordt niet snel mooier dan dit. We gaan even een paar dagen niets doen, behalve wandelen. Oh shit, een slang! Was die nou giftig?

Drakensberg-2.jpgDrakensberg-29.jpgDrakensberg-8.jpgDrakensberg-6.jpg

“Waarom hebben we onze bergschoenen in godsnaam niet meegenomen?”

We hebben er beide bij het pakken naar gekeken en besloten ze deze keer thuis te laten. We gaan maar een paar dagen en het is hier overal warm en droog dus onze gympen volstaan bij een wandeling… Yeah right. Niet dus en bij aankomst, zodra we de fantastische Drakensbergen te zien krijgen, balen we beide als een stekker. Dan maar natte voeten door de ochtenddauw. Hier móet je er wel op uit. En hoe mooi het meer ook is, die mountains daarachter vragen in het bijzonder om een flinke hike.

Drakensberg-9.jpgDrakensberg-10.jpgDrakensberg-13.jpgDrakensberg-11.jpg

Poppenhuisje aan Lake Navarone

We huren een klein huisje, Rian wilde namelijk een poppenhuisje, het liefst aan het meer. En dat is gelukt. Schattig staat een klein rieten dak tussen de bomen aan de oever. Er zijn een stuk of twintig van dit soort huisjes, maar in Afrika is ruimte, dus ook op een vakantiepark als deze. We voelen ons meteen thuis in de kleine woonkamer, met de kleine keuken, kleine slaapkamer voor Raf en een, stiekem toch lekker, grote slaapkamer voor onszelf. We zijn verschrikkelijk blij dat we zelf muskietennetten hebben meegenomen, want zo aan het meer is het ’s avonds natuurlijk feest voor de muggen. Vlak voor het huis ligt, aan een kleine steiger een klein roeibootje. Raf is door het dolle heen als we eindelijk het water op gaan. Midden op het spiegelende meer genieten we van de stilte, de zon en het uitzicht op de bergen. Raf heeft andere prioriteiten en wil graag de vissen aaien. Ook goed, probeer maar!

Drakensberg-20.jpgDrakensberg-12.jpgDrakensberg-14.jpgDrakensberg-16.jpg

Even helemaal niets

Met name de ochtenden zijn geschikt voor activiteiten, omdat de zon dan al lekker schijnt en er nog weinig wind en wolken zijn. In de middagen genieten we van de rust. Dit is daar namelijk de ideale plek voor! We doen elke dag alle drie een heerlijk middagdutje. Na het slapen drinken we wel direct een ijskoude Savannah Dry in de zon en het beetje alcohol in deze frisse Afrikaanse cider maakt ons lekker rozig. Voor de late lunch leggen we een stuk vlees zo groot als een stoeptegel op de Braai, naar goed Zuid-Afrikaans gebruik, en genieten van het heerlijke (en goed betaalbare) vlees dat de supermarkten hier te bieden hebben. Voor de salade gebruiken we avocado’s die een vriend ons meegaf. Uit zijn tuin, heerlijk rijp, zo groot als grapefruits en een stuk smaakvoller dan thuis. Het park is self catered dus we hebben een grote koelbox meegenomen met eigen eten. Koken doe je zelf, maar voor de afwas komt iemand langs. Serieus! Twee keer per dag komt de housekeeping langs om de boel aan kant te maken en de afwas te doen. Ze stapelen zelfs de openhaard netjes op, zodat er alleen nog maar een brandende lucifer in hoeft.

Drakensberg-17.jpgDrakensberg-19.jpgDrakensberg-21.jpgDrakensberg-22.jpgDrakensberg-23.jpg

Walk & Talk

We maken natuurlijk een paar mooie wandelingen. Raf gaat in de rugdrager en uiteindelijk maken we drie mooie tochten. Een korte om het meer, nog voordat het ’s ochtends acht uur is. Dan hangt er namelijk nog een mystieke nevel over het meer en geeft de zon prachtig strijklicht. Doordat de wind in de ochtend meestal nog slaapt is het meer één grote spiegel, met fantastische plaatjes tot gevolg. Deze wandeling is easy en binnen een uur zitten we weer aan de koffie met een broodje. De tweede wandeling leidt ons buiten het park langs de privé air strip tot aan de rivier, waar we de bedding volgen tot we niet verder kunnen en weer huiswaarts lopen. Tijdens deze tocht komt Zulu langs gerend. Dit is de huishond van Lake Navarone. Samen met zijn vriendelijke baasje Roran is hij een wandeling aan het maken. Roran vertelt ons dat we sporen van Eland (spreek uit Ieland) hebben gezien. “Dit is de grootste antilope van Afrika en komt veel voor in dit gebied. Vanwege het lekkere en grote hoeveelheid vlees wordt er ook veel op gejaagd.”

Drakensberg-25.jpgDrakensberg-27.jpgDrakensberg.jpg

Onverwacht wildlife

Onze laatste wandeling is de mooiste en meest spectaculaire. We gaan het KZN Wildlife Park Garden Castle in en hopen daar Elanden en ander wildlife te spotten. Bij de ingang kun je toegangsbewijzen kopen voor 35 Rand per persoon (2,70 euro), een koopje. Vandaar zijn meerdere wandelingen mogelijk. We gaan vroeg in de ochtend, want in de middag komt de regen bijna standaard over de berg gegleden. Vergeet niet bescherming voor de zon en een lange broek of lange sokken tegen het hoge prikkende gras mee te nemen. Wij lopen naar Pillar Cave, een wandeling van vier à vijf uur. Na een half uurtje stapt Rian ineens opzij. Uiterlijk nog kalm, maar met een verhoogde hartslag. Op het pad ligt een geel met zwarte slang van een meter te genieten in de zon. We hebben geen idee welk soort het is, maar hij ziet er indrukwekkend uit! We lopen er met een boog omheen, terwijl de slang van het pad af in het gras glijdt. Onze ogen blijven vanaf nu goed op het pad gericht! Maar we blijven genieten van de bergen om ons heen. Het is een genot om hier te lopen. Ook omdat we de hele dag niemand tegenkomen, behalve één groepje Amerikaanse studenten, fully packed, want ze gaan een nacht in de grot slapen. Zo die gaat op de bucket list. We doorkruizen een paar keer de rivier, halen natte voeten, maar dat hoort er bij. We zien alleen geen Eland. Helaas. Naast de slang alleen een buslading hagedissen die op het pad wegschieten. Aan het begin van de middag, als de wolken beginnen te komen, gaan we weer naar huis. Vanaf het Wildlife Centre rijden we terug naar de gate. En dan, daar, aan de overkant van de rivier: een stuk of tien Elands. Nu kunnen we volledig tevreden terug naar ons poppenhuisje!

Eenmaal terug in Durban zoeken we uit of die slang giftig was of niet. En wat blijkt? Het was een Pofadder (Engels: Puff adder) de meest giftige en listige slang die we hadden kunnen tegenkomen. Oke… welkom in Afrika.

[accordion]

[accordion-group title=’ – Web & Travel‘]

De Drakensbergen is erg groot, maar Lake Navarone ligt ongeveer twee à drie uur rijden van Durban en zeven uur van Johannesburg. Vliegen op Johannesburg kan met meerdere maatschappijen zoals KLM, Kenya Airways, Emirates en British Airways. Wij vlogen met de laatste, omdat we een klein kind bij ons hebben. Raf was 1 tijdens de heenreis en twee tijdens de terugreis. BA rekent dan alleen een baby fare (10% van een ticket) en dat scheelt nogal met andere maatschappijen. Je moet dan wel telefonisch boeken en je kind op de heenreis op schoot meenemen. Bij genoeg ruimte krijg je waarschijnlijk wel een gewone stoel. Check de Nederlandse website van Zuid Afrika op www.mijnzuidafrika.nl Of ga naar de officiele website van Zuid Afrika zelf: www.southafrica.net 

[/accordion-group]

[accordion-group title=’ – Eten & Drinken‘]

Lake Navarone zijn Self Catered Cottages. Dus zelf eten meenemen. De dichtstbijzijnde supermarkt is de Spar in Underberg, zo’n dertig minuten rijden. www.lakenaverone.co.za

[/accordion-group]
[accordion-group title=’ – Slapen‘]

Lake Navarone heeft een grote hoeveelheid Self Catered Cottages. Check de website voor beschrijvingen van elk huisje en beschikbaarheid. www.lakenaverone.co.za

Op het Drakensberg Gardens Golf & Leisure Resort liggen twee accommodaties. Riverbend Gold Crown Resort en The Fairways Gold Crown Resort liggen naast elkaar op het terrein van de golfbaan. Check www.goodersonleisure.co.za

[/accordion-group]

[accordion-group title=’ – Top 5‘]

  1. Golfen op de 18 holes baan van Drakensberg Gardens. Mooie 18 holes golfbaan vlakbij Lake Navarone. Veel water en overal waar je kijkt bergen. In de Zuid-Afrikaanse winter zelfs kans op sneeuw. Een stunning view met witte toppen om je heen is dan gegarandeerd.
  2. Braaien. Neem een goede lading Zuid-Afrikaans braaivlees mee en kolen. In je tuin staat een Weber en met het uitzicht dat je hier hebt is BBQ-en een heerlijke afsluiter van de dag.
  3. Wandelen. Je moet ervan houden, maar de Drakensberg heeft fantastische wandelroutes. Door verschillende National Parks kun je tochten uitzetten van een uur tot een volle dag. Vraag informatie bij de receptie van Lake Navarone of bij de ingang van het National park.
  4. Mountainbiken, vissen, roeien of ponyrijden. Er zijn hier tal van activiteiten te doen voor kinderen en volwassenen. Roeien en vissen doe je voor de deur op en aan het meer (je huisje heeft een klein roeibootje). Mountainbiken en ponyrijden wordt door verschillende organisaties aangeboden. Er zijn vaste tracks die je kunt volgen.
  5. Niets doen. Dit is de ultieme plek om te onthaasten. Uitslapen, middagdutjes, wegdromen bij de open haard. Stapels boeken kun je hier verslinden, terwijl je familie al die andere activiteiten aan het doen is.

[/accordion-group]

[/accordion]

Bron:

Gijs woont momenteel met zijn vriendin Rian en zoontje Raf in Durban en onderneemt vanuit daar veel reizen naar de beauty’s van Zuid Afrika. De Drakensberg hoort daar natuurlijk bij! Deze keer dus de Southern Drakensberg.

Tags:

  • Gijs

    Co founder

    Een nieuwsgierige, creatieve, energieke avonturier. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om te surfen, kajakken, skien, snowboarden en andere activiteiten te doen.

You May Also Like

Langebaan Zuid afrika

Blogsafari 5: Luizenleven in Langebaan Zuid-Afrika

Na dagen wandelen op de Cape Peninsula en de nodige ontmoetingen met wilde dieren ...

Sagres

Op straat is het rustig, in de baai Mareta liggen wat surfers in het ...

cederberg kliphuis

Blogsafari 8: Eeuwenoude rock art in de Cederberg

Op de deur hangt een A4-tje met daarop alle slangen die tussen de rotsen ...