Waar zitten de paalvissers in Sri Lanka?

Sri Lanka wordt met reden de ‘Parel van de Indische Ocean’ genoemd. Het is een eiland met weelderige oerwouden langs rotsachtige kustlijnen en oogverblindende stranden. Met water zo helder blauw dat het lijkt geschilderd. Een tropische strandbestemming bij uitstek dus: wegdromen in een hangmat, ronddobberen in de branding, urenlang surfen in warm water. Klinkt allemaal relaxed, toch? Je zou bijna vergeten dat er ook nog hard wordt gewerkt op het strand. De paalvissers van Sri Lanka hebben misschien wel de mooiste werkplek op aarde.

Ontdekkingsreis Sri Lanka1Ontdekkingsreis Sri Lanka2Ontdekkingsreis Sri Lanka3Ontdekkingsreis Sri Lanka4

“Is het weer zover?”, zie ik mijn vriendin Joanne denken. “Ja het is weer zo ver,” zeg ik lachend. Het is niet de eerste keer dat ik voor zonsopgang op pad wil. Het is 4:00 uur als de wekker gaat. Normale mensen slapen uit op reis, maar je weet wat ze zeggen: no pain, no gain. In stilte sluipen we het hostel uit en stappen we op onze gehuurde scooter. Met de haren in de wind crossen we in een onbekend Sri Lanka tussen de TukTuks en kleurrijk afgeladen vrachtwagens langs schamele hutjes en palmbomen. Boven ons stralen miljoenen sterren vel aan de hemel. Ik geniet. We wilden avontuur. En dat krijgen we. We zijn namelijk op zoek naar paalvissers. En die vind je niet eenvoudig.

Toeristische traditie

Het is maar een paar maanden daarvoor dat wij de vliegtickets naar Sri Lanka hebben geboekt. Op mijn computer begon ik te speuren naar inspirerende plekken en mensen om te fotograferen. Via Google stuitte ik op de foto’s van paalvissers. Ik was onder de indruk en ging op zoek naar aanwijzingen over waar je de vissers kan vinden. Blijkbaar vragen de vissers tegenwoordig vaak geld wanneer je ze fotografeert. Een traditie is verworden tot een toeristische attractie. Hoewel dit voor de reiziger jammer is, kan ik het ook wel begrijpen. De vissers hebben ongetwijfeld geen makkelijk bestaan in het arme Sri Lanka. Ik was vastberaden om een authentieke plek te vinden waar de vissers zijn. Bij Weligama, aan de zuidkust, schijn ik een goede kans te maken.

Ontdekkingsreis Sri Lanka5Ontdekkingsreis Sri Lanka6Ontdekkingsreis Sri Lanka7Ontdekkingsreis Sri Lanka8

Niemand snapt het

Eenmaal in Sri Lanka, blijken de paalvissers lastig te vinden. Er is geen spoor van visserspalen rond de kustplaatsjes Tangalle en Mirissa (in dit laatste dorp kun je dan wel terecht voor goede surf en walvissen spotten). “The still fishermen are in Weligama”, bevestigen locals steeds weer. Eenmaal aangekomen in Weligama, kan ik niet wachten om naar het strand te gaan. Maar de vraag is, welk strand? Het stikt er namelijk van de baaitjes verspreid over behoorlijke afstanden met rotsformaties en privéland tussen de stranden in. Ik doe nog eens een poging bij locals en vraag of er paalvissers zijn in het dorp. Een antwoord krijg ik in de vorm van de Sri Lankaanse head-waggle: een vreemde combinatie van tegelijk ja en nee schudden. En dat is ook wat het kan betekenen. Kan hè, want soms betekent het ook iets anders. Niemand snapt het, behalve Sri Lankanen zelf. Het is duidelijk, dit wordt een klus: we hebben eigen vervoer nodig!

Veel strand, geen paalvissers

Met een gehuurde scooter rijden we verschillende stranden af rond Weligama. Zo komen we terecht bij Jungle Beach, Weligama Bay Beach en in de haven van Weligama. We zien weer veel vissersboten, maar geen palen. In de haven treffen we ‘reguliere’ vissers die moeite hebben een boot in het water te duwen. “Help us push!”, wordt mij min of meer opgedragen. Ik probeer mijn variant van de head-waggle en spring te hulp. Wanneer we de boot in het water hebben geduwd, vraag ik de mannen naar de paalvissers. “Go into that direction”, zeggen ze, wijzend naar het westen. Weer een aanwijzing, maar nog steeds niet specifiek. Gaat dit wel lukken?

Ontdekkingsreis Sri Lanka9Ontdekkingsreis Sri Lanka10Ontdekkingsreis Sri Lanka11Ontdekkingsreis Sri Lanka12

Sunrise surprise

Via de main road rijden we westwaarts richting Midigama. Het lijkt ons logisch om elke zijstraat richting het strand in te rijden, net zolang tot we paalvissers vinden. Een eerste weg leidt naar een klif met een klein strandje. Geen palen. De tweede weg brengt ons naar een grasveld aan een breed strand. En dan – eindelijk – daar zijn ze: palen. Maar zonder vissers. Een voorbijganger vraag ik om verheldering. “They come early in the morning. Before sunrise.” Joanne tikt me op mijn schouder. “Morgen is het dus weer zover?”

Moment van de waarheid

Tijdens de ochtendschemering komen we terug op het veelbelovende strand. De zon kan elk moment opkomen maar de sterren staan nog helder aan de hemel. Kleine wolkjes geven sfeer aan een kleurrijke lucht. We zien nog geen paalvissers maar wie weet, mogelijk zitten ze een stukje verder. Het valt mij op dat de oceaan ruig is, metershoge golven slaan met geweld op de kust! Geen ideale visomstandigheden, bedenk ik mij, terwijl dat gevoel van ware teleurstelling omhoog komt. En op dat moment – in de verte – zie ik mensen bovenop een rots in de branding staan, kijkend naar de palen. Zijn dit ze? Als we dichterbij komen, wordt het duidelijk. We hebben ze gevonden! Achter de rots blijkt een handjevol mannen al te vissen. Ik klim op de rots en zet mijn statief neer. Fanatiek sla ik aan het fotograferen. Terwijl ik foto’s neem, praat ik met de andere mannen op de rots, die onderzoekend naar de oceaan kijken. “The waves are very high today. It’s hard to reach the sticks with the rocks on the sea floor,” legt één van hen mij uit, zelf ook visser. Sommigen beginnen er helemaal niet aan. De mannen die een plek hebben bemachtigd, trekken steeds hun benen in om goed te blijven zitten wanneer golven onder hen krachtig naar de kust razen.

Ontdekkingsreis Sri Lanka13Ontdekkingsreis Sri Lanka14Ontdekkingsreis Sri Lanka15Ontdekkingsreis Sri Lanka16

Catch of the day

Terwijl de zon op komt en het lichter wordt, bereiken meer mannen een stek. Inmiddels tel ik tien vissers. Bij elke vangst verdwijnt de vis in een zakje dat de vissers aan hun paal hebben gehangen. Ik heb na dagen zoeken, en nog veel langer hopen en plannen mijn vangst in ieder geval binnen. En op zo’n mystieke plek. Opvallend is dat geen visser mij vraagt om geld. Ik weet niet waarom, maar misschien is het omdat ik de enige vreemdeling ben zo vroeg in de ochtend. Wat ik wel zeker weet: de paalvissers hebben de mooiste werkplek op aarde.

Video

Achter de ‘Sri Lankaanse head-waggle’ in de hoofdtekst zit een youtube link naar een kort humoristisch filmpje over de typisch Sri Lankaanse hoofdbeweging:


Extra trip info

In Weligama verbleven wij in Palm Hill, een zeer betaalbare B&B met mooie openlucht douches van natuursteen, een kleurrijke grote tuin en een klein paradijselijk strand om de hoek (Jungle Beach). De eigenaren zijn erg vriendelijk, nooit te beroerd om je ergens mee te helpen en bieden aan om met het gezin mee te eten.

Voor korte afstanden – maar te lang om te lopen – kun je in Sri Lanka altijd wel terecht bij een voorbijrijdende TukTuk. Wil je volledige vrijheid en niet vastzitten aan een chauffeur? Huur dan een scooter. Ideaal als je bijvoorbeeld heel vroeg op wilt om de omgeving te verkennen. Verkrijgbaar op plekken waar je het niet verwacht en heel goedkoop! Vraag gewoon rond. Het verkeer is niet zo goed georganiseerd als in ons land dus wees verstandig en huur ook een helm.

Ontdek nog mogelijk andere locaties waar je de paalvissers kunt vinden op een Lonely Planet forum pagina over de paalvissers van Sri Lanka. Of wil je meer weten over de geschiedenis en achtergrond van het paalvissen? Lees dan dit verhaal op WIRED.

Over het strand en de oceaan gesproken: in Weligama en de nabije omgeving vind je ook veel mooie surfspots en mogelijkheden om een board te huren (Midigama en Mirissa staan er bekend om).

Bron:

Robert was op reis in Sri Lanka. Met zijn camera en ontdekkingslust zoekt hij altijd naar nieuwe inspirerende plekken en verhalen. Hij ging op zoek naar de paalvissers van Sri Lanka. Dit verhaal is als fotografie special gepubliceerd op zijn blog van EarthViews.nl.
Coördinaten van fotografie locatie in Google Maps: 5.958832, 80.405417

Tags:

  • Robert Moltmaker heeft een passie voor natuur, ‘bewust’ reizen en achtergrondverhalen. Tijdens zijn reizen hangt hij wel eens in een hangmat met een boek, maar hij kan slechts kort stilzitten.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Oostenrijk Pitztal

Tourskiën in het Oostenrijkse Pitztal

Het Oostenrijkse Pitztal opent haar deuren. De bergen lachen je toe, maar het is zwaar, ...

Aurora Arktika

In de verte dobbert de Aurora Arktika in het IJslandse fjord. De zee kleurt ...

Zeven keer Rome

Als er één stad is waar je oneindig vaak terug kan komen, dan is ...