Als er één stad is waar je oneindig vaak terug kan komen, dan is het wel Rome. Want in Rome heb je nooit alles gezien. Om je wegwijs te maken in de stad op de zeven heuvelen geven we je zeven tips.

Piaza Navone

20151025_112748_HDRPiazza_Navone
Piaza Navone

Piazza Navona is een zeer levendig plein, met mimespelers, karikatuurtekenaars en terrasjes (pas wel even op met de hoge prijzen!). Het plein staat bekend om zijn imposante fonteinen met beeldenpartijen, waaronder de Fontana dei Quattro Fiumi van architect-beeldhouwer Bernini. De beelden stellen vier rivieren voor, de Ganges, de Donau, de Nijl en de Rio de la Plata, die de vier werelddelen vertegenwoordigen die indertijd – halverwege de zeventiende eeuw – bekend waren.

Galleria Borghese

20151025_153528_HDRvillaBorghese beeld v Bernini
Galleria Borghese

Voor kunstschatten hoef je niet alleen in het Vaticaan te zijn. Integendeel, in Rome zijn ook op andere plekken absolute topstukken te zien. Één zo’n plek is de Galleria Borghese, het kunstmuseum in het Villa Borghese (park) dat in 1613 door de schatrijke kardinaal Scipione Borghese is begonnen en bijna drie eeuwen lang in familiehanden is gebleven. Vergeet vooral niet de beeldhouwwerken van Bernini van dichtbij te bekijken. Ook de schilderijen van Caravaggio zijn niet te versmaden. Ga trouwens niet op de bonnefooi naar de Galleria, maar koop alvast via internet een kaartje.

San Clemente

De vlakbij het Colosseum gelegen San Clemente kerk is een van de allermooiste plekken om de geschiedenis van Rome tot leven te laten komen. Vanuit de 12e-eeuwse koepel met mozaïeken daal je met een trapje af in de tijd. Eerst naar de onderliggende basiliek uit de 4e eeuw, dan naar de schuilkerk uit de romeinse tijd om vervolgens in Romeinse woonhuizen te belanden, twintig meter onder de grond. Bovendien is deze topattractie lang niet zo drukbezocht als de andere. Let wel op de openingstijden. Als je echt Romeins wilt lunchen, besluit je een bezoek aan de San Clemente in een restaurantje iets verderop in de straat.

De wijk Trastevere

20151027_150210_HDR
De wijk Trastevere

Trastevere, de wijk ‘aan de overkant van de Tiber’, is populair onder studenten, maar ook toeristen weten nu de weg naar de dorpse wijk te vinden. Heerlijk om in Trastevere door de straatjes te zwerven en een drankje op een terras te doen. Vergeet ook niet de prachtige Santa Maria in Trastevere, waarschijnlijk de eerste kerk in Rome die aan Maria gewijd is, te vinden op het centrale plein. ’s Avonds kan je terecht in talloze eetgelegenheden, trattoria’s en pizzeria’s, gezellig buiten op straat.

Het Vaticaan en z’n musea

Nergens ter wereld is zoveel rijkdom verzameld als in het Vaticaan. Niet alleen is de Sint Pieter lange tijd de grootste kerk ter wereld geweest, ook de hoeveelheid kunstschatten die er is verzameld grenst aan het ongelooflijke. Wel jammer dat je er voor in de rij moet staan. Maar ja, alleen al Michelangelo’s fresco’s in de Sixtijnse kapel zijn het wachten meer dan waard natuurlijk. Ook hier helpt kaartjes kopen via het internet.

Via Appia

_MG_0982Via_Appia
Via Appia

Buiten de poorten van de stad kun je over de Via Appia lopen. Onder je voeten kun je zien hoe zware wagens hun sporen hebben nagelaten in het oude Romeinse plaveisel. De Via Appia is ruim tweeduizend jaar geleden aangelegd om snel Romeinse troepen te kunnen verplaatsen, over een afstand van 550 kilometer, van Rome helemaal tot Brindisi, gelegen aan de Apulische kust. Daar deden de Romeinen destijds wel een eeuw over, maar in 191 voor Christus was de heerbaan dan klaar. Behalve door de legioenen is de Via Appia ook veel voor de handel gebruikt. Kijk voordat je de stad verlaat ook even bij de Catacomben van San Calllista. Dit is een vijf verdiepingen hoge onderaardse necropolis (dodenstad) waar een half miljoen christenen hun laatste rustplaats hebben gevonden. Het waren de eerste christenen die het Oude Rome kende.

Pantheon

_MG_1342Pantheon

Het Pantheon, gratis toegankelijk, is misschien wel het meest fascinerende gebouw uit de oudheid. Als paus Bonifacius het Pantheon niet tot kerk had omgedoopt, was het net als andere romeinse tempels gewoon afgebroken geweest. De betonnen koepel met het oog naar de hemel heeft dankzij de speciale constructie met basalt (sterk en zwaar gesteente met veel draagkracht) aan de basis en puimsteen (erg lichte steensoort) bovenin tal van aardbevingen overleefd. Door met een cassetteplafond te werken, werd de constructie nóg verder in gewicht beperkt. In deze tempel zijn verschillende Italiaanse beroemdheden begraven, waaronder de schilder Rafaël.

 

Bron

Lex gaat regelmatig naar Italië. Misschien omdat zijn vriendin dat ooit studeerde, maar vast en zeker ook vanwege het eten, de architectuur en de lifestyle die de Italianen hebben.

Tags:

  • Is fulltime reisjournalist-fotograaf voor outdoorbladen en reisorganisaties, begeleidt fotoreizen en geeft lezingen. Van huis uit bioloog. Woonde twee jaar in de outback van Namibië waar hij een safari camp opbouwde aan de Fish River Canyon.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Zwoele zomers in Nijmegen

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: zomers is Nijmegen op ...

Livingstone & de Mighty Zambezi

Raften op de Zambezi, bungeejumpen van een 100 meter hoge brug, vliegen boven de ...

Dromen komen uit in Toscane

Op 5 jarige leeftijd kreeg ik van mijn vader een echt houten autostuur. Uren ...