Zell am See

Naar het paradijs

Een jaar of tien geleden had iemand in de VVV van Zell am See-Kaprun een lumineus idee. Waarom zouden ze niet proberen hun markt uit te bereiden met Golf Arabieren? Die hebben geld en ze willen de zomerse hitte thuis ontvluchten. En hij dacht verder. “Wij hebben een prachtig meer dat omgeven is door hoge bergen en we hebben twaalf maanden per jaar sneeuw. Dat is als het paradijs zoals omschreven in de Koran.” Dat één plus één drie werd is een eufemisme. Arabieren van het Arabisch Schiereiland komen nu in zulke getalen dat de VVV niet meer aan actieve marketing hoeft te doen. NextDestination was benieuwd naar het paradijs en vloog naar München om vandaar door te rijden naar Zell am See.

ZellamSee1ZellamSee2ZellamSee3ZellamSee4ZellamSee5ZellamSee6ZellamSee8

Ochtendwortel

Niets fijner dan wakker worden in de bergen. Slapen met je ramen wagenwijd open onder een donsbed dat je op een of andere manier nooit in Nederland vindt. In de ontbijtzaal van Hotel Stadt Wien is zoveel grenen verwerkt dat je zou kunnen denken in de sauna beland te zijn. De serveersters dragen dirndls met indrukwekkende decolletés en het Vitalfrühstück is übergezond dankzij een rijk voorziene Bio-Eck en een sapcentrifuge die wel raad weet met hele appels, wortelen en gember.

Op het dalstation Schmitten springen we in een gestroomlijnde Porsche-gondel met een hoog James Bond-gehalte om boven uit te komen op de Schmittenhöhe, waar in de houten Elisabethkapelle een door Keizerin Elisabeth (“Sissi”) ondertekend document aan de muur hangt. Ook Sissi hield van de frisse berglucht, volgens de overlevering kon ze hiken dat het een lust was.

Maar wij gaan aan de yoga met Aloïs Soder, een sympathieke jongen die veel tijd in India doorbracht om een betere yogi te worden. Op een houten plateau tussen koeien met bellen en neusringen rollen we onze matjes uit en volgen we de aanwijzingen van Aloïs op die, oh ironie, ook een neusring heeft. Als je niet geboren bent met een grote aanleg voor geduld kan een uur lang yoga oefeningen doen heel lang zijn. Mijn opluchting is dan ook groot als we met een laatste zonnegroet de sessie afsluiten.

Isola Felix

Om de Areitalm te bereiken volgt een wandeling langs het Kunst am Berg-project. Verschillende kunstenaars zijn gevraagd projecten te bedenken die geïnspireerd zijn op de natuur van de bergen rond Zell am See. Dat kan zijn in bomen, op grasvlakten of drijvend op het water van het Speicherreservoir, zoals Gianpietro Carlesso deed met ‘Isola Felix’.

’s Middags gaan we uit de kleren voor meer yoga. Want Maria Grosslercher, een Oostenrijkse die hoorbaar een groot deel van haar leven in de Verenigde Staten heeft gewoond, gaat ons op een surfboard op het water van het Zellermeer een eerste les yoga-suppen geven. Het meer ligt er paradijselijk bij en heeft Trinkwasserqualität, de zon schijnt en het blauw van de hemel steekt prachtig af tegen het intens groene van de bergen. We suppen van de oever af en volgen Maria’s aanwijzingen op. Iedereen is als de dood om de sukkel te zijn die als eerste van zijn plank af kukelt. Maar de surfplank blijkt een stuk stabieler dan verwacht en het lukt zelfs een perfecte hoek te maken met gestrekte benen in de lucht. Als Maria vervolgens van de weeromstuit op haar hoofd op de plank gaat staan, ben ik al lang blij dat ik het droog heb weten te houden.

ZellamSee7ZellamSee9ZellamSee10ZellamSee11ZellamSee12ZellamSee13

Indiaas sneeuwgevecht

De volgende ochtend zoeken we opnieuw de bergen op, dit keer vanaf de Kitzsteinhorn om het bergstation op 3029 meter hoogte te bereiken. Waar zowaar zo’n dik pak sneeuw ligt dat er in juni geskied wordt. Een Indiase familie uit Mumbai is uitgelaten omdat ze voor het eerst sneeuw zien en het is aandoenlijk om het enthousiasme te zien van de kinderen die voor het eerst een sneeuwgevecht houden.

Patrick Meixner is een Nationalpark Ranger met een grote kennis van niet alleen alle lokale flora en fauna maar ook van de gletsjers. Hij leidt rond via het parcours dat is aangelegd in het binnenste van de berg en vermeldt interessante details. Aan het einde is een buitenplatform met magnifiek uitzicht over de bergen.

In het hoogste restaurant van het Salzburgerland, op 3.000 meter, roept de Rinderkraftbrühe met omeletreepjes wintersportherinneringen op, te meer omdat het uitzicht er een over besneeuwde berghellingen is.

Liters honing

Als we ’s middags de Augut boerderij binnenlopen, is het eerste wat opvalt de muur vol Arabische bankbiljetten. Ze zijn in het Arabisch beschreven en Melanie Pichler legt uit dat ze al veel Golf Arabieren heeft rondgeleid op de boerderij. Ze blijken de lokale honing zo lekker te vinden dat hun bestellingen vaak meerdere liters behelzen. Maar Melanie en haar moeder Ingeborg maken ook kaas en worst, arbeidsintensieve klussen die, zo proeven met een glaasje Obstler, heerlijke resultaten opleveren.

Zell am See is een charmant dorp met veel excursiemogelijkheden rond het Zellermeer en in de bergen. Stap eens uit je comfortzone en ga hiken of biken, yoga-suppen of een koe melken. Zo wordt een ontspannend bergreisje nóg leuker.

 

Bron:

Joost ging op uitnodiging van het Oostenrijks Verkeersbureau vier dagen naar Zell am See


Meer informatie:
zellamsee-kaprun.com
schmitten.at
hotel.stadt-wien.com/nl
supcenter-zellamsee.at
kitzsteinhorn.at/gipfelwelt-3000
augut.at
austria.info/nl

Tags:

  • Van jongs af met zijn neus in een atlas en gestimuleerd door kaarten sturende KLM-ers in zijn familie, zette Joost een carrière als purchasing manager bij een Japanse touroperator om in een schrijvend en fotograferend bestaan als reisjournalist. Met een rugzak naar gorilla's in Rwanda, liftend door Nicaragua of cruisend om Kaap Hoorn. Polyglot Joost bezocht al meer dan 100 landen maar kruipt als een Rupsje Nooitgenoeg over de wereldkaart.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Noordelijke Drakensbergen

Zuid-Afrika is een populair vakantieland. Wij schreven ook al eerder over de Zuidelijke Drakensbergen, ...

Eten bij The Horse Shoe Lusaka

In veel Afrikaanse landen overheersen de (voornamelijk Zuid-Afrikaanse) fastfoodketens. Ook in het Zambiaanse Lusaka ...