Zeehond Edwin

Het strand van Ameland is breed, heel breed. En ook nog eens vijfentwintig kilometer lang. Als je even verder loopt dan de populaire strandopgangen, heb je het strand helemaal voor jezelf. En als het weer dan ook nog een beetje meezit, ligt het zand er bij als een eersteklas snelweg. Vandaag is zo’n dag dat de omstandigheden perfect zijn en dus pakken we de mountainbikes en gaan fietsen. Over deze zanderige snelweg. Windje uit het zuidwesten, dus met een extra duwtje in de rug vliegen we naar het oosten. Links de bulderende Noordzee, rechts de duinen. Na een paar kilometer zien we in de verte meeuwen om iets heen vliegen. Er ligt iets zwarts op het strand. Langzaam fietsen we ernaartoe. De meeuwen vliegen krijsend weg als we te dichtbij komen. Een zeehond. Zijn huid zit vol gaatjes, aangepikt door de meeuwen. Maar hij leeft nog. Hij gromt als we bij hem neer knielen. Wat nu? Enige wat ik kan bedenken, is de plaatselijke politie bellen. Die verbinden me meteen door met de EHBZ, de Eerste Hulp bij Zeehonden. Ik geef de locatie door waar we zijn en we krijgen de opdracht bij de zeehond te blijven. Na een kleine twintig minuten komt er een jeep aangescheurd. Een stoer heerschap stapt uit, schudt ons de hand en stapt op de nog jonge zeehond af. ‘Die gaat het wel redden’, luidt zijn oordeel. Hij pakt het beestje bij de staart beet en zwiept hem zo in de achterbak van de jeep. ‘Kunnen ze wel tegen hoor’, stelt hij me gerust. ‘Maar het zijn roofdieren en hun tanden vlijmscherp, daar wil je liever niet door gebeten worden’, verklaart hij zijn in mijn ogen bruuske optreden. Hij vraagt nog naar de naam van mijn partner. De EHBZ’er pleegt een telefoontje. ‘Zo, geregeld. De mannetjeszeehond kan nog mee met de boot naar Holwerd en daar staat het team van de zeehondencrèche Pieterburen klaar om het beestje over te nemen’, vertelt hij terwijl hij weer in zijn jeep stapt. Hij scheurt weer weg over de lege zandsnelweg. Wij zwaaien. Dag, zeehond Edwin.

Lees hier onze hele Destination Ameland!

Breed-strand-Ameland-copy

Meer informatie

Als je op Ameland (of elders aan de Nederlandse kust) een gewonde of zieke (jonge) zeehond vindt, neem dan contact op met de Eerste Hulp bij Zeehonden (EHBZ), telefoon (0595) 526 526 – dit nummer is 24 uur per dag bereikbaar. Een medewerker van Zeehondencrèche Pieterburen schakelt dan de dichtstbijzijnde EHBZ-post in. Het is gebruikelijk dat de zeehond de naam van de vinder krijgt of dat de vinder een naam mag bedenken.

Tags:

  • Na een loopbaan in de journalistiek bij radio, kranten en magazines is Sybylle in januari 2013 begonnen als freelance (reis)journalist en copywriter. Ze schrijft artikelen voor onder meer kranten, magazines en vakbladen. Veel reisverhalen, maar ook interviews, ‘binnenkijkers’ en verhalen die een link hebben met gezondheid, zorg, economie, cultuur, natuur en regio kom je in haar portfolio tegen.

You May Also Like

Citizen M Londen

Hoe kan iemand die zelf buiten de hotelindustrie komt zo’n succesvol hotelconcept neerzetten? Daar ...

De winter is begonnen      

Mijn winter is begonnen, en hoe. Soms denk ik wel eens voor het geluk ...

Van het diepe Zuiden naar het hoge Noorden

In het noorden ligt het meest ondergewaardeerde maar verrassende gebied in Marokko: de Rif. ...