Op de bar staan borden vol met lekkere hapjes: olijven omwikkeld door een boccadillo, druipend van de olie, gefrituurde garnalen, gespiesd op een stokje en broodjes met gedroogde ham of kaas. Bier gaat in een caña en dat drinkt verdomd lekker weg. Vrouwen drinken txakoli – een sprankelende, droge witte wijn. Het is zes uur, etenstijd voor ons Noord-Europeanen, maar hier slechts borreltijd. Dineren doen die loco Spanjaarden pas om tien uur. Zo lang houden wij vandaag de ogen niet open na vier uur surfen. Mañana maar een lange siësta inlassen en het dan nog eens proberen.
Zarautz heeft alles wat je van een badplaats mag verwachten; een prachtige kilometerslange boulevard langs een even zo prachtige baai. Winkels met strandspullen, een paar lunch- en koffie-barretjes waar je vanwege de locatie de hoofdprijs betaalt en vrolijk gestreepte tentjes op het zand. Meer authenticiteit is vooral te vinden in de nauwe straatjes van de stad, weg van het strand en vergt wat meer wanderlust. De verleiding is namelijk groot om alleen aan het strand te blijven. Wel alvast een tip: hoe fijn het dorp ook is, parkeren hier is een ramp, omdat er gewoon te weinig ruimte is. Een plek voor je auto gevonden? Laat ‘m achter voor de rest van de dag en ga lopend verder, dat kan prima en zo zie je meer en heb je minder frustratie.
De “Baskische binnenstad”
Wij wandelen oostelijk van de hoofdstraat en komen op het dorpsplein. Er hangt een spandoek: “Dit is Spanje niet, noch Frankrijk. Je bent nu in Baskenland.” De trots van de Basken zit diep, heel diep. Na koffie en een paar pinxtos (kleine hapjes) als lunch belanden we in de Merkatua, een mini versie van de grote overdekte markten waar Spanje bekend om staat. We kopen lokale olijfolie, fruit, groenten, kazen en oude Iberico. Bij één van de vleeskramen mogen we zelf 15 jaar oude Iberico ham afsnijden en proeven. Wat een genot. Het stukje vlees smelt op onze tong en, ook al is het duur als goud, we kopen een paar plakken voor later die dag. Ook worden we ter plekke fan van Idiazabel, een boerenschapenkaas. Evenals de ham gaat een groot stuk mee in de tas voor straks. Eerst nog even het water in voor een sunset surf.
Surfles van een big wave surfer
Aan de hoofdstraat stuiten we tegen een lokale surflegende. Axi Muniain is big wave surfer en surft als één van de weinigen op deze aardbol op golven van dertig meter of hoger. Hij heeft een surfshop en -school op de hoek van de hoofdstraat en Calle Trinidad. In zijn shop biedt hij ons een biertje aan, vertelt over zijn passie voor het surfen en natuurlijk praten we over Euskaldi, zoals de Basken hun land noemen.
“Ik heb een speciale band met de zee. En vooral hier. In Zarautz hebben we een goede sfeer in het water. Als jij cool bent zal je ook met respect worden behandeld.”
We boeken een les bij hem en dat gaat anders dat we tot nu toe ooit hebben gezien. Hij begint op het asfalt met een skateboard om uit te vinden wat jouw stijl is. Daarna ga je pas het water in. We pakken veel golven en genieten van de relaxte aanpak van Axi. Qua surf zit je in Zarautz bijzonder goed. Doordat het strand zo breed is zijn er meerdere peaks, – plekken waar je kan surfen – en door zijn beschutte ligging tussen uitlopers van de bergen kan je ook bij hogere swell nog surfen. Op de noordelijke uitloper zitten twee campings waar veel surfers verblijven, van daar kun je ook lopend naar zee dus in die hoek vind je de meeste surfscholen en jongeren.
In de knoop
Op steenworp afstand van Zarautz ligt Getaria. Vanaf de boulevard van Zarautz zie je de haven ervan liggen. Aan het einde van de middag keren de grote vissersschepen er terug. Op de kade zitten dames in een recordsnelheid de kapotte visnetten te boeten en knopen. Er omheen staan een handvol vissers het net weer schoon te kloppen voor een volgende vaart. In het dorpje kun je natuurlijk ook weer vers bereide pinxtos eten. In een langzaam hellende, smalle straat volgen kleine bars en restaurants elkaar af met delicatessen shops. Door de hoeveelheid posters en vlaggen die onafhankelijkheid eisen van Spanje lijken de Baskische roots hier nog dieper geworteld te zijn dan in Zarautz. Terwijl wij ons op een grote steen aan zee hebben genesteld zakt de zon loom in zee. Plakje Iberico, stukje schapenkaas erbij en een fles Txakoli (want weinig alcohol – we moeten nog terugrijden!). In het donker zien we Zarautz al liggen; de fel verlichte boulevard, gele lampjes tot aan de horizon, een sterrenhemel boven ons en het geluid van de ruisende zee om ons heen. Eskerrik Asko Zarautz, dank voor de goede tijd!
[accordion]
[accordion-group title=’ – Web & Travel‘]
Toeristische info over Spanje kun je vinden op www.spain.info/nl/ en Zarautz in het bijzonder op www.turismozarautz.com. De website van naburig San Sebastian is www.sansebastianturismo.com. Wij hadden surfles bij Axi Muniain en volgens hem is de beste tijd om te komen september en oktober: “dan is het water warm, de wind mellow en de eerste winterswells komen dan binnen.”
[/accordion-group]
[accordion-group title=’ – Eten & Drinken‘]
Euskalduna. Restaurant en Pintxo Bar aan de Kale Nagusia 37. Lekkere Pinxtos, goed gezelschap en goede prijs.
Kirkilla. Linkt volgens eigen zeggen de traditionele met de avant-garde keuken.
Kandela. In het centrum van de stad met Italiaanse en traditionele keuken. Website: www.restaurantekandela.com
Lagunak. Vlees en vis van de gril en traditionele Baskische keuken.
[/accordion-group]
[accordion-group title=’ – Slapen‘]
Hotel Alameda. Bonte kleden op de grond, een bar, restaurant en belangrijk: een parkeergarage (tegen meerprijs). Lid van de Club Surfing Euskadi.
Hotel Zerupe. Modern twee-sterren hotel in het centrum.
Talaimendi apartments. Comfortabele appartementen op 700 meter van het strand. Lid van de Club Surfing Euskadi.
Zarautz Hostel. Perfect voor jongeren of budget reizigers.
Galerna Zarautz Hostel. Low cost en 500 meter van het strand.
Camping Gran Camping Zarautz. Bovenop de grote ‘berg’ aan het einde van het strand. Al op deze plek sinds 1964.
Camping Talaimendi. Ook op dezelfde ‘berg’ als de Gran camping, maar iets lager en dus dichterbij het strand. Helaas alleen open tijdens de zomer van half juni t/m begin september.
[/accordion-group]
[accordion-group title=’ – Top 5‘]
[su_post field=”post_content” post_id=”4816″]
[/accordion-group]
[/accordion]
Bron:
Zarautz is een favoriete tussenstop voor camperaars en surf fanaten Gijs en Alexandra. Vooral buiten het hoogseizoen stappen zij hier regelmatig een paar dagen in zee voor een surfsessie.