Wintersporten in Pamporovo, pure Balkan op de ski

folklore Bulgarije skiën

In Pamporovo, een skigebied in het Zuid-Bulgaarse Rhodopegebergte, kun je zomaar verzeild raken in een folkloristisch spektakel, zelfs op de ski. Met z’n toppen tot tweeduizend meter heeft het gebied pistes die lekker wegskiën, ook van de kleur zwart.

We waren gewaarschuwd in het hotel; op 3 maart zou het druk zijn op de hellingen van Pamporovo. Dan is het namelijk Bevrijdingsdag in Bulgarije: de datum waarop de Bulgaren herdenken dat hun land zich in 1878 losweekte uit het Ottomaanse Rijk, na vijfhonderd jaar overheersing door de Turken. De échte onafhankelijkheid zou nog dertig jaar duren. Maar geen Bulgaar die daar op deze nationale feestdag om maalt. Uitgedost in folklorekostuums trekken de Bulgaren bij duizenden naar Pamporovo om daar rond het middaguur gezamenlijk de helling af te skiën, eendrachtig sleurend aan grote nationale vlaggen.

Skigebied Pamporovo in Bulgarije
Op 3 maart is het Bevrijdingsdag in Bulgarije, ook op de skihellingen van Pamporovo.

Folklore is hot in Bulgarije

Maar in plaats van dat we balen – waar onze behulpzame medehotelgast bang voor was – genieten we van het spektakel om ons heen. Al was het alleen maar vanwege de opperbeste stemming van de Bulgaren. Bij een grote grill in de sneeuw vertelt een breedgrijnzende man ons dat de broodjes kebaptcheta (gegrild gehakt met kruiden) gratis zijn op Bevrijdingsdag.

Drie leden van de Bulgaarse folkband Rodopsko Nastroenie tijdens Bevrijdingsdag. Met de gaida, de Bulgaarse doedelzak.

Het driekoppige bandje, ‘Rodopsko Nastroenie’, met trommel, accordeon en gaida – de Bulgaarse doedelzak – staat dan al een half uur te spelen, ruimschoots voldoende om de omstanders op skischoenen aan het dansen te krijgen. Want folklore is hot in Bulgarije.

Met grote vlaggen aan de hand skiën de Bulgaren op Bevrijdingsdag de hellingen van Pamporovo af.

Wedstrijdpiste in Pamporovo

Pas in de namiddag, als de laatste vreugdeschoten hebben geklonken, stappen we weer op de ski. Het is dan al de vijfde dag van onze skiweek. Tot dat moment hadden we ons nog geen moment verveeld. Wat wil je ook met een kakelvers sneeuwdek van 75 centimeter hoogte en temperaturen van ver onder nul. Vooral op de rode en zwarte hellingen is het heerlijk racen op de pistes.

Van de laatste zijn er vier in Pamporovo. De langste zwarte piste is 1766 meter. Niet bijzonder lang, maar wel met voldoende uitdaging voor de gevorderde skiër, zeker als je bedenkt dat er ook internationale wedstrijden worden geskied. In Mechi Chal, het miniskigebied dat volgend verbonden moet zijn met Pamporovo, ligt de langste piste; een rode van 2930 meter lengte.

Maar goed, je gaat natuurlijk niet naar Bulgarije omdat je daar beter zou kunnen skiën dan in de Alpenlanden. Je gaat erheen voor de Balkansfeer en de gunstige prijzen. Én voor het heerlijke eten en de gunstig geprijsde, vaak uitstekende(!) wijnen.

Lam aan het spit

Als er wat gevierd moet worden, komt traditioneel het vlees op tafel in Bulgarije. Het liefst met een dier aan een spit. En dat dat een attractie op zich vormt, hebben ze goed begrepen in Chevermeto, een restaurant in een soort folklore-fantasiestijl dat uit 1971 stamt. De wanden zijn volledig bekleed met gevlochten twijgen, het plafond is bedekt met ongeschild hout. Hoogtepunt van de avond is het moment, als met veel gevoel voor show, de lammeren aan het spit worden binnengedragen door stoere Balkanmannen. Als later op de avond een band opzwepende folk-geïnspireerde muziek komt spelen, kan de avond helemaal niet meer stuk. 

Eet je geen vlees? Nema problema. Ook als vegetariër is er enorm veel te beleven in de Bulgaarse keuken. Gevulde groenten, fijngesneden groenten in Bulgaarse yoghurt, met wijnbladeren omwikkelde rijstballetjes, koolrolletjes, het is allemaal even lekker, ook in de restaurantjes op de hellingen van Pamporovo.

Pamporovo skigebied

 

Tags:

  • Is fulltime reisjournalist-fotograaf voor outdoorbladen en reisorganisaties, begeleidt fotoreizen en geeft lezingen. Van huis uit bioloog. Woonde twee jaar in de outback van Namibië waar hij een safari camp opbouwde aan de Fish River Canyon.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Nendaz begraven onder 40 cm wit goud

“Ik zie liever niets met deze sneeuw dan dat het strakblauw is.” En zo ...

Texel

Hopelijk komt er nooit een brug tussen het vasteland en Texel. Het is maar ...

Oostenrijk Pitztal

Tourskiën in het Oostenrijkse Pitztal

Het Oostenrijkse Pitztal opent haar deuren. De bergen lachen je toe, maar het is zwaar, ...