Wintersport in Valle d’Aosta. Wanneer je aan het einde van de winter nog ski-jeuk hebt, dan weet je dat je hoog in de bergen moet zitten voor sneeuw. Dat kan gelukkig in de kleine, Italiaanse regio Valle d’Aosta, dat precies tussen Frankrijk en Zwitserland ligt ingeklemd.

Het is even wennen, dat tweetalige. Dat ik slaap in de Montana Lodge & Spa in La Thuile. Een plaatsnaam niet echt Italiaans klinkt, net zoals je in Süd Tirol moet wennen aan al het Duits. Wintersport in Valle d’Aosta is wat dat betreft een grensoverschrijdende bezigheid.

La Thuile is een charmant dorp waarvan het inwoneraantal nog geen vier cijfers nodig heeft: volgens de laatste telling zijn het er precies 774.

Valle d’Aosta wintersport
Beneden ligt nog maar weinig sneeuw.

In het dorp ligt maar weinig sneeuw. Zorgwekkend weinig. Maar als we de volgende dag de lift nemen, verandert dat met elke hoogtemeter. En wat is het een feest om einde maart nog in de sneeuw te staan. Goed geprepareerde pistes, geen wolk aan de lucht en zo weinig mensen dat het lijkt of de pistes voor ons zijn afgezet.

Natuurlijk gaan we grens over, richting La Rosière. Goed aangegeven en voor we er erg in hebben staan we voor het bord met de Franse en Italiaanse vlag.

Voor ons geen schlagers en schnitzels.

Lunchen doen we buiten, in Lo Ratrak in Italië. En omdat het vrijdag is besluiten we terplekke dat onze vrijmibo iets eerder dan gebruikelijk mag beginnen.

Nederlanders in de skilift hadden aangegeven bewust te hebben gekozen voor Italië. Niet alleen vanwege de hoogte, maar ook voor het eten zijn ze bereid verder te rijden. “Oostenrijkse après-ski geloven we wel. Hier drinken we na het skiën in het dorp een glas wijn, dan douchen we in het appartement en bepalen we waar we gaan eten. Voor ons geen schlagers en schnitzels.”

110 miljoen euro

Zelf verlaten we het hotel niet eens om te eten. Na een Campari Spritz in de bar van het Montana, laten we ons verwennen met het Menu Degustazione. Vijf gangen (de spaghetti met zeeëgel, bottarga en zwarte knoflook vergeet ik nooit meer), zalige lokale wijnen en charmante bediening van jongens uit de zuidelijke provincies van Italië die hun winters voor het geld in het noorden doorbrengen.   

Skiënd van Cervinia naar Zermatt passeer je de Matterhorn.

Courmayeur ligt aan de voet van de Mont Blanc, de Monte Bianco zoals de Italianen de berg noemen. Met 4808 meter de hoogste van de Alpen. In Valle d’Aosta hadden ze kennelijk nog een potje geld, want voor het duizelingwekkende bedrag van 110 miljoen euro hebben ze in vier jaar tijd de Skyway Monte Bianco gebouwd, de duurste kabelbaan ter wereld.

Vanaf het dalstation Courmayeur The Valley ga je eerst naar Pavillion The Mountain op 2173 meter. Hier zie je zomers de alpentuin met bloemen die enkel op grote hoogtes groeien. Imposant zijn de speedriders, skiërs die off-piste met een parachute op hun rug omlaag komen en die afwisselend skiën en vliegen.

De tweede kabelbaan leidt naar Punta Helbronner The Sky op 3466 meter. Opnieuw draait de cabine tijdens de rit omhoog volledig om zijn as, zodat je alles ziet.

Skiënd van Italië naar Frankrijk.

Boven is het terras – met 360 graden uitzicht – spectaculair. Dat je vanaf één terras door een paar stappen te lopen zowel de Mont Blanc als de Monte Rosa en de Matterhorn kunt zien, is uniek.

Belangrijkste tip: volg de webcam beelden op de website voor je je kaartje bestelt. Voor €52 wil je natuurlijk wel meer zien dan wolken.

Jezus in het paradijs

Om ook het andere grensgebied te verkennen tijdens je wintersport in Valle d’Aosta- waar Italië aan Zwitserland grenst – verkassen we naar Breuil-Cervinia, naar een hotel dat inmiddels in mijn persoonlijke top-vijf staat, Les Neiges d’Antan. Buiten het centrum  en geopend in 1972, wordt het driesterrenhotel nu gerund door de derde generatie van hoteliers, Ludovico Bich. Zijn persoonlijke benadering zorgt ervoor dat je je direct thuis voelt. Zo schenkt hij het aperitief – Prosecco – in zijn eigen wijnkelder.

Het hotel is uiterst smaakvol ingericht, met oude, donkere houten vloeren, veel kunst en een gezellige bar. Er is ook een kleine spa en een buitenbubbelbad-met-Matterhorn- uitzicht om bij te komen na een dag skiën.

Kinderen in de skiklas.

Dat skiën was opnieuw grensoverschrijdend, naar het in Zwitserland gelegen Zermatt. Prachtige pistes rond de Matterhorn en op het grensgebied is aan Zwitserse zijde op 3883 meter het hoogste bergstation van Europa gebouwd, het Matterhorn Glacier Paradise. Vanaf het terras, met merkwaardig genoeg een houten kruisbeeld, zie je 38 vierduizenders.

Als we weer zijn afgedaald tot het dorp, lunchen we op het terras van Da Mario, een eenvoudige trattoria met heerlijk eten en een witte wijn waarvan je flessen mee naar huis wilt nemen, een Lo Triolet Pinot Gris uit 2017.

En terwijl we ons insmeren met factor 30, zijn we het eens dat het eten en drinken alleen al deze wintersport in Valle d’Aosta de reis waard maakte.

Meer informatie:

Het gebied bereik je gemakkelijk via luchthaven Milaan Malpensa.

Meer informatie vind je op: www.lovevda.nl www.lathuile.it en www.cervinia.it/en/inverno/home-breuil-cervinia  

Bron: Joost ging vijf dagen naar Valle d’Aosta  op uitnodiging van de regio.

  • Van jongs af met zijn neus in een atlas en gestimuleerd door kaarten sturende KLM-ers in zijn familie, zette Joost een carrière als purchasing manager bij een Japanse touroperator om in een schrijvend en fotograferend bestaan als reisjournalist. Met een rugzak naar gorilla's in Rwanda, liftend door Nicaragua of cruisend om Kaap Hoorn. Polyglot Joost bezocht al meer dan 100 landen maar kruipt als een Rupsje Nooitgenoeg over de wereldkaart.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Van Oldenzaal naar Gstaad

In zijn eerste weken moest een lokale boer hem van een richeltje in de ...

In Veysonnaz dwarrelt het lekker naar beneden

Na weken van droogte, zijn de Zwitserse 4-Valées eindelijk op een dik pak sneeuw ...