Site pictogram

Winter Activities: Langlaufen

NextDestination skiet of snowboardt natuurlijk erg graag. Maar naast de traditionele wintersporten is er nog veel meer te doen in winterwonderland. In de serie Winter Activities probeerden we een tiental winterse activiteiten. Vandaag gaan we plat op de langlaufski’s.

“Waar zit de rem?”


Langlaufen

Langrennen noemen de Noren het. Voor hen is dit hardlopen en een everyman’s game. We worden dan ook ingehaald door twintigers, dertigers, veertigers, opa’s en oma’s. Zodra het eerste zesjarige kind ons voorbij wil rennen, is het genoeg. Gas er op, ook al doe ik dit voor de eerste keer. We gaan omhoog en mijn 34-jaar oude, maar ervaren ski-benen moeten dit klusje kunnen klaren. Ik blijf het kind voor en kijk trots om. Dan komen we aan het einde van de korte klim en begint de afdaling. Hoe rem ik? Langlaufski’s hebben geen kanten en de schoen zit met flexibel rubber aan de veel te dunne en lichte ski. Drie meter verderop lig ik in de knoop. Het kind haalt me in en kijkt trots om. Dit gaat nog even duren.

Moeilijkheidsgraad: 3/5

Conditie nodig?
Ja! Langlaufen is zwaar, misschien wel de zwaarste variant van alle skisporten. Je gebruikt bijna al je spieren. Gelukkig kan je bij langlaufen wel heel erg goed je eigen niveau en tempo bepalen door de keuze van het pad, de snelheid waarin je gaat en de techniek. Je kunt ‘wandelen’ of ‘rennen’ en is daarom geschikt voor iedereen.
Op herhaling?
Ik heb het langlaufvirus niet direct te pakken, maar als ik de Noorse families gezellig langs de route zie zitten lunchen, dan ben ik zeker te porren voor een mooie lange route met een picknickmand op de rug.

Bron:

Gedeelten van dit artikel werden al gepubliceerd in Bergen Magazine. Gijs ging met Eelco op pad naar Noorwegen voor deze winterse activiteiten. Thale geeft les bij de Myrkdalen Skischule in Noorwegen. Kijk op www.myrkdalen.no of email jill.garen@myrkdalen.nl. Materiaal is lokaal te verkrijgen.

Next: Treeruns, eerste poedervelden en lange pistes
Mobiele versie afsluiten