Het waren de Finnen die aan de wieg stonden van de smartphonerevolutie. Uitgerekend in het land van wijlen Nokia organiseerde de huidige marktleider, het Zuid-Koreaanse Samsung, een workshop digitale reisfotografie “3.0”. Want de volgende experience sharing-revolutie staat alweer voor de deur.

11

De aanjager van deze revolutie is een golfbal op een stokje. Onwennig loop ik ‘s avonds over de in kerstverlichting getooide Esplanadi, de champs-elysées van Helsinki, als een mak schaap achter de stadsgids aan, deel uitmakend van een groep journalisten. We zijn door het Koreaanse merk uitgenodigd om met een nieuw gadget kennis te maken. De ‘golfbal’ in kwestie is de Gear 360, een kleine camera die alles rondom opneemt en sinds afgelopen zomer op de markt is. Het stokje is de selfiestick waarop ik de camera geschroefd heb. Bijna iedereen in de groep loopt met zo’n steel-zonder-paraplu in de hand. Shoppende Finnen – vrijdagavond is koopavond – kijken ons beduusd na, hoe vaak zie je dat soort figuren rondlopen op straat?

De stadsgids heeft een stokje vast met een rood vlagje in de top en leidt ons langs enkele vaste bezienswaardigheden. In de toerismesector is nog niet zo veel veranderd, denk ik dan even. Maar bij de toeristen zelf is de laatste jaren álles veranderd. In de race om aan iedereen te laten zien waar men overal geweest is, heeft de traditionele compactcamera het afgelegd tegen de smartphone, die met elk nieuw model een betere camera in huis heeft waarmee je al je belevenissen instant in de ‘cloud’ kunt plaatsen, klaar voor de pluk voor wie het ook maar wil zien op social media. Wordt ‘wie filmt er nu nog met een smartphone’ de dooddoener van de nieuwe generatie digitale reizigers?

4

Alziende ogen

Wat de gids ook roept, ik ben het kuddelopen een beetje beu en besluit om op eigen houtje nog wat panoramafoto’s te maken in de stad. Of moet ik zeggen: 360-gradenfoto’s? De Gear 360 ziet letterlijk álles rondom, mijzelf incluis, want een dode hoek kent deze kleine Big Brother niet. Twee tegenover elkaar staande fisheye-lenzen van 15 megapixels elk streamen een aaneengesloten, curieus vervormd beeld naar het rechthoekige schermpje van mijn smartphone. Met een tik op het scherm maak ik foto’s of een video.

Op een workshop in het Päivälehti Mueseum (media museum), nota bene gewijd aan de oprichter van het ooit zo succesvolle Nokia, werd mij eerder die avond in no time door Samsungspecialisten uitgelegd hoe ik de camera aan een telefoon van hetzelfde merk moest koppelen, de opgenomen beelden kon binnenhalen en met een paar tikken op het scherm kon sharen op facebook. Toen ik mijn eerste foto terugkeek, leek het alsof ik door een raampje naar een parallelle wereld naast de echte stond te kijken. Door mijn telefoon om me heen te bewegen, kreeg ik telkens andere delen van die wereld te zien. Mannequin challenge? Zo passé! Maak één 360 gradenfoto van je collega’s op kantoor plaats hem online en laat je vrienden zelf om zich heen kijken tussen jouw bewegingloze collega’s. Hoe cool is dat?

14

Lapland

Midden op de Esplanadi ik installeer ik de golfbal vlak voor het bronzen standbeeld van Johan Ludvig Runebergop. De Finse ‘dichter des vaderlands’ is omgeven is door met kerstlichtjes getooide dennenbomen en rendieren van ijzerdraad. De verlichte façades aan weerszijden van de esplanade vormen een sfeervolle achtergrond. Mijn ‘golfbal’ plaats ik op de selfiestick die, voorzien van een standaardje met drie uitklapbare pootjes, nu een statief geworden is. Vanaf mijn telefoontje bedien ik de camera. Ik stel vast dat video opnemen in het bijna-donker niet het sterkste punt is van deze gadget. Het resultaat vertoont veel ‘ruis’, een technische term voor vlekken in de donkere delen.

Het Koreaanse bedrijf kent echter zijn eigen zwaktes en heeft daarom een totaal andere filmsetting voorzien. Na een bar vroege vlucht van anderhalf uur staat ons hele gezelschap de volgende ochtend 800 kilometer verder naar het noorden in de met sneeuw bedekte bossen van Rovaniemi, de hoofdstad van Lapland, pal op de poolcirkel. Hier, in een winterse outdoorsetting, kan de Gear 360 laten zien waar hij echt voor bedoeld is: actie!

6

Poedersneeuwtest

Hoewel het niet erg hard vriest, slechts min vijf ongeveer, ben ik blij dat ik een helm en poolpak te leen gekregen hebben. Zonder zou ik het stilzittend op een voortrazende sneeuwscooter in de ijskoude buitenlucht niet lang volhouden. Als wagonnetjes, netjes op een rij, stuiven we achter elkaar door de eindeloze bossen. Het eerste deel van de rit neem ik het stuur en test een collega-journalist die achter me zit zijn 360 graden-camera. Later draaien we de rollen om. Als mijn collega dan even vergeet dat hij de sneeuwscooter in het spoor van onze voorganger moet zien te houden en onbedoeld de diepe sneeuw tussen de bomen in ploegt, heb ik er spijt van dat mijn cameraatje net niet aan stond. Er komen twee doorgewinterde gidsen aan te pas om onze bolide weer op het rechte pad te trekken.

Omdenken

Je beseft van een 360 gradencamera nog niet echt hoe het eindproduct, je foto’s of video, er uit zal komen te zien. Tijdens een fotopauze in het bos loopt iedereen een beetje doelloos met zijn bolletje op een stokje tussen de bomen. Eén iemand houdt hem met gestrekte arm op zijn kant, een garantie dat zijn scène in het clipje geen sociaal succes zal worden (want niet recht te zetten). Zo’n camera dwingt je op een andere manier naar de omgevingen en je situatie te kijken. ‘Omdenken’ dus, want het resultaat is in niets vergelijkbaar met wat de fotografie sinds de 19de eeuw mogelijk heeft gemaakt. Voor het vastleggen van actie en beweging – zoals achterop op een rijdende sneeuwscooter– is een 360 gradencamera een schitterend medium, besef ik als we achteraf in een knusse Finse Lodge bij het haardvuur de beelden met elkaar vergelijken. Daar krijgen we ook een Virtual Reality-bril aangereikt. Ik klik de smartphone in de houder, zet de VR op, selecteer mijn filmpje in de lijst en ben weer razendsnel onderweg door de Finse bossen, met geluid. De kwaliteit van het beeld kan nog veel beter – het ziet er allemaal erg korrelig uit – maar het lijkt mij dat hier in de komende jaren grote verbetersprongen zullen gemaakt worden.

En hoe gaaf zou dit wel niet zijn om zulke actie in 3D te herbeleven? Het onderscheid tussen een reiservaring en de herbeleving ervan vervaagt steeds verder. Ik kijk om me heen naar het voorbijflitsende landschap en zie dan plots mezelf zitten, aan het eind van een uitgestrekte arm waarvan de hand bloedloos afgehakt lijkt te zijn (een knap staaltje van softwarematige nabewerking). Ik schrik eerst even, neem de bril af en besluit enthousiast, ter plekke bij dat haardvuur in de echte wereld, om mijn eerste 360-graden filmpje op facebook te delen. Hup! De rest van de wereld kan maar beter wennen aan mijn reisfotografie 3.0.

Het ‘meebeweeg-effect’ werkt vooral als je het bekijkt op een smartphone.

Productinfo

De Gear 360 van Samsung is te koop voor 349 euro. Het systeem communiceert met de app 360 Gear Manager maar werkt alleen op de Samsung Galaxy-reeks telefoons S6 of hoger. De Gear VR-bril is te koop voor 99 euro.

Voorlopig kunnen 360-gradenbeelden alleen op Facebook en Youtube interactief (d.w.z. meebewegend) bekeken worden. Ongetwijfeld zullen Instagram en anderen snel volgen.

Bron:

Jonathan was op uitnodiging van Samsung samen met een zestigtal andere Europese collega’s naar Finland uitgenodigd voor deze productpresentatie.

Tags:

  • Jonathan Vandevoorde is oprichter en hoofdredacteur van Bergen Magazine en leidt ook de redactie van Wandelmagazine. Daarnaast publiceert hij als freelance journalist en fotograaf regelmatig reis- en buitensportreportages in Nederland en België.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Ameland Wadlopen

Wadlopen op Ameland: op zoek naar verdwenen dorpen

De Waddenzee fascineert. En de Waddeneilanden fascineren misschien nog wel meer. Met op elk ...

Top 5 Ameland

Wie Ameland zegt, zegt Nobel. Al meer dan honderd jaar kun je terecht in ...

Carnaval van Santa Cruz de Tenerife

Zelf claimen de Tinerfeños dat alleen zusterstad Rio de Janeiro een nóg groter carnaval ...