Wandelen Zwarte Woud Duitsland. Het Zwarte Woud in Duitsland ligt bezaaid met wandelroutes, zoals het lange-afstandspad Westweg. Op afgelegen natuurcampings kan je de wildernis proeven. Een ideaal uitje dus voor een vader en zijn moderne, stadse dochter.

,,Is er ook mobiele dekking?” had mijn dochter gevraagd. Tijdens het inpakken had ze al moeite gehad met mijn richtlijn ‘2 T-shirts’.

Voor een driedaagse kampeertrektocht in het Zwarte Woud moet je echt grammenjagen. Tent, matje, slaapzak, fleece, regenjas, water, eten: alles moet mee in de rugzak.

Het is herfstvakantie en we gaan in een donker bos drie dagen samen op stap.

Natuurkampeerterrein Schwarzwald Nationalpark

Het is de bedoeling dat we overnachten op de natuurkampeerterreinen in het Schwarzwald Nationalpark. De terreinen hebben houten platformen waarop je je tent installeert. Verder is er een toiletgebouwtje en soms is er een beekje of een bronnetje. That’s it.

Het is zondag en bij de Mummelsee, een grote ronde vijver omringd door terrassen, naaldbomen en een zendmast, is het druk. Souvenirs, gebak en koffie vinden aftrek bij de toeristen en bikers.

Zwarte Woud Duitsland wandelen
Bij de Mummelsee laten we de bewoonde wereld achter ons.

Het wildernisgevoel laat dus nog even op zich wachten. En da’s helemaal niet erg, met dit mooie weer. We lopen pas drie kwartier over een brede wandelweg en komen alweer een koffietentje tegen.

Tine kreunt nu al onder het gewicht van haar rugzak en wil haar innerlijke mens sterken met een warme choco. Vooruit, waarom niet? De wildernis wacht nog wel even.

Na onze laatste stop in de bewoonde wereld duiken we gemengd bos in. Hier wordt de Westweg, de lange afstandsroute die we volgen, een echt bospaadje dat geregeld een halfopen heidegebied doorkruist.

Vanaf dit soort plekken zijn de vergezichten weergaloos. We lopen namelijk al tegen de duizend meter hoogte. Richting het westen kijken we over het Rijndal tot helemaal aan de Vogezen in Frankrijk – en zou dat Straatsburg zijn, daar beneden?

Wandelen Zwarte Woud | natuur

Zwarte Woud Duitsland wandelen
Je zult in het Zwarte Woud niet snel verdwalen.

Dit is Duitsland: op bosjes wandelwegwijzers staan de afstanden naar tal van plekken aangegeven. Plakkaatjes met daarop de ‘rode ruit’ van de Westweg zijn alomtegenwoordig.

Roodkapje zou hier nooit kunnen verdwalen, ook al was ze ongeletterd. Opgegeten door de wolf ook niet trouwens, want die is al 150 jaar geleden weg uit het Zwarte Woud. Het dier wordt echter geregeld weer gespot.

Zwarte Woud Duitsland wandelen
Rustmoment op de skipiste van Ruhestein.

Een wetenswaardigheid die ik voor de trip maar niet met Tine heb gedeeld. Ik wilde geen risico lopen op een late annulering. ’s Middags passeren we nog een skigebiedje, Ruhestein genaamd, met alweer een terras, dat we ridderlijk overslaan. Tine en ik willen eindelijk eens de échte natuur in, weg van de toeristen.

Wandelen Zwarte Woud | Camp Erdbeerloch

Zwarte Woud Duitsland wandelen
De Schliffkopf is ons hoogste punt: 1055 meter boven zeeniveau.

De late middagzon kleurt de heide op de hoofdkam van de Schliffkopf in het goud als we het hoogste punt van onze tocht bereiken: 1055 meter.

Vanaf dit hoogplateau dalen we een steile boshelling af om onze kampeerplek op te zoeken. We vinden eerst het toiletgebouwtje van Camp Erdbeerloch, nagelnieuw en brandschoon.

Een emmer composteermateriaal met een grote schep erin staat naast de pot. ‘Alleen nodig na een langen Sitz’, staat erbij.

En er is zelfs een gastenboek waarin de wandelconsument zijn ei kwijt kan terwijl hij een ei legt. Ik lees de literaire bijdragen van onze voorgangers en laat zelf een woordje achter: ‘Hier sitzt mann wirklich angenehm!’

Zwarte Woud Duitsland wandelen
Camp Erdbeerloch: De tent dient op een vlonder van hout opgesteld worden.

We zijn hier moederziel alleen. Met wat creativiteit vinden Tine en ik punten waar we tentharingen kunnen vastslaan of een scheerlijntje kunnen vastsjorren in of aan de vlonderplanken.

De plek is prachtig. Mijn mobiel geeft nul balkjes aan. De ondergaande zon priemt tussen enkele takken door.

Als je honger hebt smaakt alles.

Daarna kleurt de horizon roze, dan paars. We hullen ons in warme kleren en een muts. Ik breng water aan de kook waarin we onze zak ‘astronautenvoedsel’ doen wellen zodat het in acht minuten een eetbare massa wordt: nasi met cashewnoten.

,,Pap! Dit is serieus lekker hoor”, exclameert Tine. ,,Ja, als je honger hebt smaakt alles.” ,,Echt! Lekkerder dan mamma’s rijst!”.

Laat dit iets onder ons blijven, suggereer ik terwijl we in het licht van onze lampjes om en om een hap uit de dampende eetzak lepelen.

Een uil roept vanuit een verre boom. De maan komt op vanachter de Schliffkopf. De avond is perfect. Ik loop met Tine nog even mee naar het toilet – alleen in het donkere bos is een brug te ver – vooraleer we ons in onze warme slaapzak nestelen.

Wandelen Zwarte Woud | Camp Bösellbach

Onaangename verrassing als ik ’s ochtends uit mijn onvaste slaap ontwaak: de drinkzak is vannacht leeggelopen. Een lek in het ventieltje aan het eind van het drinkslangetje.

Er zit niets anders op dan eerst water te zoeken.

En het beekje, waarvan sprake in de routebeschrijving die ik van internet gedownload had, staat droog. Tijdens het ontbijt – roggebrood met Nutella en een kop koffie en thee – breek ik het nieuws: ,,We hebben niet genoeg water. Er zit niets anders op dan eerst water te zoeken vooraleer we verder kunnen.”

Zwarte Woud Duitsland wandelen
Vanaf de Westweg kun je kijken tot in de Elzas en de Vogezen.

Ik pak de wandelkaart en wijs naar een pictogrammetje van een drinkglas, ten zuiden van de Schliffkopf. ,,Daar moeten we naartoe. We komen er sowieso dus bijna langs”, stel ik Tine gerust, die zich zorgen was gaan maken dat we dat hele eind naar Ruhestein terug zouden moeten lopen.

Na een uur klimmen pakken we bij de top van de Schliffkopf de Westweg weer op. Het pictogrammetje op de kaart blijkt een viersterrenhotel te zijn.

In dirndl uitgedoste receptionistes nemen onze indrukwekkende rugzakken argwanend op maar staan ons welwillend toe om in de toiletten onze drinkvoorraad aan te vullen.

Nu we hier toch zijn, profiteren we er in het restaurant van dat de appeltaart toevallig net uit de oven wordt gehaald. Het wildernisgevoel is even helemaal weg, maar dat vinden we stiekem niet zo erg.

De rest van de dag lijkt op gisteren, maar dan zonder het verkeersgeraas op de achtergrond. De Forststrassen, de kapwegen, zijn eentonige maar makkelijke wandelgrond en het landschap verveelt nooit.

Het ene vergezicht volgt op het andere, het Rijndal en de Elzas liggen aan onze voeten. De Grand Ballon, een hoge berg in de Vogezen, ligt 104 km ver weg in de zon.

Zwarte Woud wandelen 08
Een dinertje koken doe je zo.

De avond valt snel en de aftakking naar ons volgende kamp, Camp Bössellbach is een avontuurlijk paadje.

Gelukkig is er dit keer een bronnetje met aftapkraantje aanwezig – het bronwater koken moet volstaan. Het composttoilet verschaft mij wederom sedentair en literair genot.

Wandelen Zwarte Woud | Bad Peterstal-Griesbach

Op dag drie trekt de hemel meteen na zonsopkomst al dicht. We komen in de kille mist terecht. Pas als we aan het begin van de namiddag afdalen naar Bad Peterstal-Griesbach, het eindpunt van onze trektocht, klaart het op.

Ik denk heel de tijd na over dingen…

We eindigen in Café Räpple in het centrum van het stadje. Tot echte levensgesprekken zijn we tijdens dit avontuur niet gekomen, Tine en ik. Maar zoete toetjes maken de tongen los en Räpples Schwarzwaldertorte doet zijn reputatie eer aan. ,,Ik praat niet makkelijk terwijl ik loop”, verontschuldigt ze zich. ,,Maar ik denk wel heel de tijd na. Over dingen…”

,,Rust in je hoofd?” vraag ik retorisch, beseffend hoe social media vanaf morgen onze koppies weer in overdrive zullen jagen. Ze glimlacht. Woorden zijn niet nodig. We hebben drie dagen lang samen in de natuur gewandeld, gegeten en geslapen, in ons element. Missie volbracht.

Wandelen Zwarte Woud praktisch

  • De Westweg doorkruist het Zwarte Woud van noord naar zuid en is over 285 km uniform gemarkeerd.
  • Alles over de Westweg, met etappebeschrijvingen (downloads) en overnachtingsmogelijkheden in hotels en pensions vind je hier.
  • De bergketen heeft letterlijk duizenden kilometers aan gemarkeerde paden. Via de Tourenplaner kun je je eigen wandelroutes samenstellen en afdrukken.
  • Ter plaatse is ook een watervaste wandelvouwkaart (1:50.000) te verkrijgen.

Wandelen Zwarte Woud vervoer

 • Het Zwarte Woud is vanuit Nederland goed bereikbaar met de trein. Lokaal is het openbaar vervoer (bus+trein) uitstekend.
 • Wandel je in één richting (ipv een lus), dan is het geen probleem om op je laatste dag naar je startpunt terug te keren.
 • Plan hier de reizen met bus en trein in het Zwarte Woud.

Wandelen Zwarte Woud overnachten

 • Pensions en hotels genoeg in de stadjes aan weerszijden van de hoofdkam. In Bad-Peterstal is Räpple een tip.
 • Voor diehards zoals wij zijn er tussen Forbach en Bad-Peterstall in totaal zes ‘Trekking-Camps’, natuurkampeerplaatsen waar kunt overnachten in het bos. Reserveren en afrekenen (€10 per plek per nacht) kan online.

Bron: dit artikel verscheen eerder in Het Laatste Nieuws.

Tags:

 • Jonathan Vandevoorde is oprichter en hoofdredacteur van Bergen Magazine en leidt ook de redactie van Wandelmagazine. Daarnaast publiceert hij als freelance journalist en fotograaf regelmatig reis- en buitensportreportages in Nederland en België.

 • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

 • name *

 • email *

 • website *

You May Also Like

Tunis: het kruispunt van de Middellandse Zee

Het heeft een Mediterraan klimaat, lekker eten, veel cultuur, het is goedkoop en het ...

Crossen door het roodbruine zand van de Drakensbergen

Rian werkte jaren als buitensportinstructeur in de Ardennen, maar had altijd een haat-liefde verhouding ...

Video Friday: uKhahlamba – Drakensbergen

Dat de Drakensbergen in Zuid-Afrika fantastisch zijn wisten wij natuurlijk al door er te ...