Wandelen in Tsjechië

zandsteenrotsen en socialistische vintage

Broumovsko is een afwisselende streek met beboste bergen, golvend heuvelland en grillige zandsteenformaties. Vooral de laatste trekken jaarlijks veel bezoekers. Terecht, want de spectaculaire rotsen behoren tot de mooiste die je in Centraal Europa kunt vinden. Het maakt het gebied ideaal als je wilt wandelen in Tsjechië.

Wie van vergeten hoekjes en ongepleisterde gebouwen uit de Sovjet-tijd houdt, is een kwart eeuw na het vallen van de muur nog altijd aan het goede adres in Broumovsko. Ook in Vernerovice, het charmante dorp waar ik logeer.

Wandelen in Tsjechie
Het charmante dorp Vernerovice.

De ontbijtmand is nog niet eens gearriveerd – elke morgen krijg ik een volle rieten mand met ontbijt aan de deurklink van mijn appartement gehangen – als ik een ochtendwandeling maak door het dorp. Vanaf het kronkelige asfaltweggetje zie ik een dorpeling wat schoffelen in de moestuin achter het huis. Uit zijn radiootje klinkt een opgewekt Engelstalig hitje van zo’n veertig jaar geleden.

Wandelen in Tsjechië

Op het paadje omhoog naar het kerkhof groet ik een vrouw van een jaar of tachtig. Ze spreekt bijzonder goed Duits. Zou ze soms van de Sudetenduitsers afstammen? Eeuwenlang behoorde Broumovsko immers tot Duitstalige rijken, onder andere tot de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie. Pas na de oorlog werd alles anders en werden drie miljoen Duitstaligen verjaagd, of soms zelfs vermoord. Vandaar dat ik wat voorzichtig ben om de vrouw plompverloren naar haar afkomst vragen. Maar na een paar minuten wordt het duidelijk: opa was Sudetenduits, haar oma was Tsjechisch. Ze antwoordt niet op mijn vraag hoe ze elkaar ontmoet hebben. Maar omdat het een ‘gemengd huwelijk’ betrof, mocht opa in ieder geval blijven na de oorlog.

De geest van collectiviteit

Ik rijd naar Police, geen politiebureau maar een klein stadje aan de rivier de Metuje-rivier. Police nad Metuji heet de plaats dan ook voluit, met een uitgang die is verbogen door een naamval, waar het Tsjechisch er maar liefst zeven van kent. In het centrum kijk ik toe hoe mensen bronwater halen op het plein. Een vrouw met een sleepkar vol lege limonadeflessen vult ze één voor één af bij het tappunt tegenover het stadhuis. Heerst in Nederland het onuitroeibare geloof dat water uit een fles gezonder is dan uit de kraan, hier denkt men dat mineraalwater uit een fonteintje een heilzame werking heeft.

Een paar panden verderop is het gemeentelijke restaurant, waar je al vanaf half elf kunt lunchen. Het is goedkoop, en met de eetbon die je van je werkgever kunt krijgen, is het eten helemaal voor niets. Nog altijd zijn er voorzieningen in het stadje die herinneren aan de dagen van collectiviteit. Ook kinderopvang is nog altijd (bijna) gratis. Voor een habbekrats breng je je kroost de hele dag onder in een crèche, om ze na werktijd weer goed doorvoed op te halen.

Socialistische vintage

En zo zijn er drie tijdsgewrichten voelbaar in Sudetenland: het Tsjechische heden, de communistische tijd, en het lange Duitse verleden. Wie zich even helemaal in de voorbije tijd wil wentelen, gaat in Police naar het Merkurmuseum. Vliegtuigen, treinbanen, bruggen, alles is er in elkaar gezet met Merkur, metalen constructiespeelgoed dat we in het Westen kenden onder de naam Mecano. Zelfs de potten van de clivia’s in de vensterbank zijn gemaakt van doorboorde plaatjes, boutjes en moertjes uit Merkur. De sanseveria-sfeer wordt gecompleteerd door een onvervalste jarenvijftiginrichting.

In het Merkurmuseum zijn zelfs de bloempotten gemaakt met Merkur.

Voor nog meer nostalgie ga je naar het Papiermuseum om de hoek. Driedimensionale apen, raketten en autootjes, je kunt het zo gek niet verzinnen of je kunt het maken van papier. Ook kun je er gebundelde boekjes met knip-en-vouw-plannen kopen om zelf een kerk, giraf of een auto in elkaar te lijmen. Het toppunt van socialistische vintage tref ik aan in een klein kartonnen doosje: een Zwarte Pietenspel met ‘Auta Socialismu’. Uiteraard met Lada, Skoda én Trabant.

 zandsteenrotsen Adršpach
De spectaculaire zandsteenrotsen bij Adršpach

Zandsteenrotsen van Teplice en Adršpach

En natuurlijk ga ik écht naar buiten om te wandelen in Tsjechië. Naar de zandsteenrotsen tussen Teplice en Adršpach, die door paden en vlonders met elkaar zijn verbonden. Ooit waren de spectaculaire rotsen het domein van de wettelozen, maar toen de rotsen na een brand vrij kwamen uit de dichte bossen, kwamen de eerste toeristen er al kijken.

Een van hen was Goethe, die hier volgens een plakkaat aan de rotswand in 1790 met zijn bonte gevolg moet zijn geweest. Het aandenken hangt niet ver van de ingang van de rotsen van Adršpach, een plek die vooral in de zomermaanden erg druk kan zijn. Voor rustiger plekken ga je naar Teplice, de tafelberg Ostaš of naar andere rotspartijen in de omgeving. Want in Broumovsko is het bijzonder fraai wandelen. Bovendien kun je gebruik maken van een uitgebreid, en goed bewegwijzerd wandelnetwerk.

Broumovsko wandelnetwerk wandelen
In Broumovsko kun je gebruik maken van een goed bewegwijzerd wandelnetwerk.

Tips voor overnachten

In het dorp Vernerovice kun je overnachten bij Camping Aktief. Je kunt er niet alleen kamperen, je kunt er ook terecht in twee ruime appartementen. Een aanrader als je veel wilt wandelen en fietsen, want als gast heb je er de beschikking over een wereld aan goed gedocumenteerde wandelingen en fietstochten. Op de streekwebsite kun je terecht voor algemene informatie over Broumovsko.

Bron: De reis van Lex werd gesponsord door Bezoektsjechië en Czech Airlines, de luchtvaartmaatschappij die elke dag rechtstreeks op Praag vliegt.  

Tags:

  • Is fulltime reisjournalist-fotograaf voor outdoorbladen en reisorganisaties, begeleidt fotoreizen en geeft lezingen. Van huis uit bioloog. Woonde twee jaar in de outback van Namibië waar hij een safari camp opbouwde aan de Fish River Canyon.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Zwarte Woud Duitsland wandelen

Wandelen Zwarte Woud Duitsland

Wandelen Zwarte Woud Duitsland. Het Zwarte Woud in Duitsland ligt bezaaid met wandelroutes, zoals ...

IJslandse Gletsjer & Vulkaantocht

IJsland is dé bestemming voor liefhebbers van grote en sterke machines. Bij Icelandic Mountainguides ...

Fort Everdingen

Zondags tripje in Betuwe-Rivierenland

Geweldig, oude objecten die een nieuwe bestemming krijgen! Ga eens kijken bij Fort Everdingen ...