Bijna elke dag van het hoogseizoen kun je op Texel wadlopen. De excursie vertrekt vanaf het Dijkmonument net ten zuiden van De Cocksdorp. In totaal duurt het twee uur en in die tijd krijg je een goed idee van wat het Wad allemaal te bieden heeft.
“We hebben invloed op een heleboel dingen, maar het Wad hoort daar niet bij. Het is ongerept en mensen kunnen het niet sturen. Het is een ultiem natuurgebied. ” Gijs, onze gids op deze waddenexcursie is in het dagelijks leven biologieleraar in Amsterdam, maar doet dit werk met plezier en passie tijdens de zomervakantie. Hij vervolmaakt het beeld van de Waddengids met zijn grote baard, schippersmuts en kennis van alles wat het Wad herbergt.
De zon, de maan, eb en vloed
We leren een boel. Over eb en vloed en hoe hoogtij en laagtij elkaar afwisselen door de stand van de maan. Welke invloed de zon daarop heeft. Die zorgt namelijk voor springtij als ze achter de maan staat en doodtij als de aarde tussen haar en de maan staat. Dat de platte oester plaats heeft gemaakt voor de Japanse (een soort oesterbonk) en dat de roots van bijna alle Zeeuwse mosselen letterlijk in de Waddenzee liggen. En Gijs vertelt een mooi verhaal over een gevonden zeester. Die heeft namelijk vijf armen. En doordat hij continue één spier kan laten rusten, terwijl de andere vier armen aan een mossel trekken, geeft die ene spier van die mossel het uiteindelijk op en belandt hij in de maag van de zeester. Muscle over mossel dus.
Vervellende boterkrabben
Ondertussen schuifelen we door het slik met schaatsbewegingen (dat werkt echt) en spat de stinkende modder omhoog tegen onze kuiten. Gijs heeft alweer het volgende biologiecollege klaarstaan, of eigenlijk in zijn hand. Een krab met doorsnede van 5 cm op de rug bungelt met zijn poten en één schaar tussen zijn vingers. “Krabben ‘vervellen’, want hun schil/huid groeit niet mee. Ze blazen zichzelf een beetje op met water, waardoor de oude schil barst, dan kruipen ze uit hun schil en blazen ze zich weer op, zodat de nieuwe schil net te ruim hard wordt. Daar kunnen ze dan weer in groeien. In de dagen dat de schil nog niet hard is, noemen we ze boterkrabben.”
Investeren in de mosselspaarbank
Vlak voordat we bij de diepere zee aankomen, we lopen namelijk nog steeds door het slik, moeten we netjes in een rij langs een paar paaltjes lopen. De reden is bijna niet met het blote oog zichtbaar. Piepkleine mosseltjes van kleiner dan 1mm per stuk liggen in bolletjes van tientallen per bol onder onze voeten. “Hier lag twee jaar geleden een grote mosselbank. Door de strenge winter en het kruiende ijs is de mosselbank volledig verdwenen.” Maar nu is er dus weer een nieuwe mosselbank aan het groeien. En om die bank te sparen, mogen we niet overal lopen. Gijs prikt zijn hooivork nog een paar keer in het slik om wormen, krabbetjes en andere diertjes naar boven te vissen, maar ik ben intussen afgedwaald naar een romantisch scheepje dat is drooggevallen op het Wad. Een prachtig roze bodem met zwarte ring erboven heeft mijn aandacht getrokken. Want hoe blijft hij staan met die ene kiel? Dichterbij zie ik dat er palen zijn vastgemaakt met touwen aan de zijkant. Ik maak een praatje met Dirk en Petra die eigenaar zijn van, naar mijn mening, het mooiste drijvende huis op aarde. En dat huis ligt vast niet toevallig op één van de mooiste stukjes aarde. Het is hier Wad mooi!
Bronnen en handige links
Gijs en Rian fietsen in twee weken over alle Waddeneilanden voor magazinereportages. Dit is in samenwerking met Merk Fryslân georganiseerd, dat ook de PR voor alle Waddeneilanden doet. Check de website van VVV Texel voor meer inspiratie, download deze Texel App van City Information of lees onze andere verhalen over Texel.
We zijn twee samenwerkingspartners zeer erkentelijk. Dankzij Swedish Design van Thule hebben we deze trip de beschikking over mooie fietstassen en dankzij Cortina Fietsen hoefden onze verlepte Amsterdamse stadfietsen niet mee, maar fietsen we voor even op een paar stevige tweewielers.
Show Comments