Als Normandië of Bretagne als vakantiebestemming een ‘been there, done that’ voor je zijn, wat dacht je dan van de Franse streek Vendée? Het voelt er net zo vertrouwd -de Atlantische kust, vissersdorpen, uitgestrekte groene grasvelden met her en der een kudde koeien en zanddeegkoekjes vind je er ook- maar toch een tikkie anders. Iedere Franse streek heeft wel iets unieks te bieden, en in het geval van de Vendée zijn dat zeezout, sardines en Thalasso.

La-plage-des-dames2Verse-sardinesFerme-du-Marais-Girard1ZoutmoerasFerme-du-Maree-Girard2La-plage-des-damesTerragora-ChrysalisTerragora-food

Laten we even beginnen met een Wiki-weetje: Île de Noirmoutier is een eiland ontstaan om weerstand te bieden aan Engelse invasiepogingen en Spaanse aanvallen in de 14e en 16e eeuw. Het was, jawel, een Nederlander die het eiland in 1674 bezette; Admiraal Tromp. Niet helemaal zuiver deze man, want vanaf de 17e eeuw werd Noirmoutier een aanvoerhaven voor gesmokkelde tabak, binnengebracht door Engelse en Hollandse schepen.

Franse celebrités spotten bij Café Noir

‘s Avonds dineren we in de ‘hoofdstad’ van het eiland, Noirmoutier-en-Île. Een klein stadje waar de eetgelegenheden zelf een eilandje vormen aan de drooggelegde vissershaven. Wij gaan aan tafel bij Le Rafio waar we worden getrakteerd op specialiteiten van het eiland: schelp- en schaaldieren, vis en de aardappeltjes die enkel op het eiland worden verbouwd: de ‘Bonnotte’.
Aan de overkant zit het populaire Café Noir, waar volgens Fabiënne ‘tout’ bekend Frankrijk wel eens is geweest (en nog steeds komt). Een aantal bekende Fransen bezitten een vakantiehuis op het eiland, en het is er in de zomer tot de nok toe gevuld. We dopen het gelijk maar om tot het hipste café van Noirmoutier.

Vangst-passage-du-GoisCafe-Noi-NoirmoutierLes-OyatsBoot-zeevruchten-La-MareeVuurtoren-St-Gilles1Cesar-et-RosalieCote-Ouest-zwembadSt-Gilles-insta

Zeezout uit Noirmoutier

De volgende ochtend vertrekken we naar hét strand van Noirmoutier: La Plage des Dames. Een lang uitgerekt zandstrand aan de rand van een bos met typische houten strandhuisjes. Het is ietwat bewolkt maar nog steeds een uitermate fotogenieke plek. We vervolgen onze tour over het eiland en gaan op bezoek bij Bed & Breakfast ‘Les Oyats‘. Eigenaar Hervé baat niet alleen een vleugel van zijn recent gebouwde villa uit als Chambre d’Hôtes, hij wint ook zout van zijn eigen zoutmoeras. Hervé -we schatten hem halverwege de vijftig- heeft een succesvolle carrière in de IT aan de wilgen gehangen om zich hierop toe te leggen. Dat hij van kleins af aan zijn zomers heeft gespendeerd op het eiland, speelt ook een rol. Hij heeft rust gevonden in het afstruinen van brocantes en het opknappen van spullen, het winnen van zout wat door de coöperatie op het eiland later wordt verwerkt tot het bekende ‘Sel de Noirmoutier’, en het ontvangen van gasten in ‘Les Oyats’.

De lekkerste sardines komen uit St Gilles-Croix-de Vie

We zijn alweer onderweg naar onze volgende bestemming in de Vendée, de vissersstad St Gilles-Croix-de-Vie, maar stoppen nog even bij het ‘Passage du Gois’: een 4.2 km lange weg die Île de Noirmoutier met Beauvoir-sur-Mer met elkaar verbindt. De weg is alleen begaanbaar als het eb is, twee x per dag. Bij eb is het wad het terrein van schelpenzoekers, die hun stalen mandjes vullen, en zo een centje bij kunnen verdienen. We treffen er een oude dame die met trots haar ‘vangst’ van de dag laat zien.

Witte huisjes met blauwe luiken

St-Gilles-Croix-de-Vie is het epicentrum van de sardines-vangst. Dat de visserij hier belangrijk is, zien we aan alles terug. Zoals bijvoorbeeld de authentieke witte vissershuisjes met felblauwe luiken. Als de vissers vroeger verf overhielden waarmee ze de boot hadden geschilderd, dan werd de restverf gebruikt voor de luiken. Handige manier van recyclen. Een stukje lopen van het centrum kom je in een duingebied met een vuurtoren in al zijn glorie. Het schijnt er één van drie te zijn. En heb jij weleens een sardines-bar gezien? Die vind je hier ook. Het is niet meer dan een bouwvakkershut met een paar picknicktafels, een sta-tafel gemaakt van een leeg visvat en het stukje terrein afgebakend door blauw visserstouw. Ze noemen het op de website een restaurant, want vergis je niet: je krijgt een specialiteit voorgeschoteld! Sardines vers van de vangst zó op je bord. Gegrild met een beetje zout en vergezeld door Pommes Grenailles en een kwart citroen.

Csar-et-Rosalie-Sables-d-OlonneKoekjesfabriekOesterkotPassage-du-GoisThalassoSardines-perles-des-dieuxVuurtoren_St-Gilles2

Champagne in blik

Het grootste deel van de sardines-vangst wordt echter ingeblikt. Sardinerie ‘La Perle des Dieux‘ is (in Frankrijk) de autoriteit op dit vlak. Ze behandelen de sardines hier als dure champagne. De sardine-oogst wordt op de blikken aangeduid als millésime, zoals we dat van het luxe druivenvocht kennen. Een millésime-sardine is van superieure kwaliteit, en wordt hoe langer je die bewaart nog lekkerder. Zo kun je een blik millésime tot 10 (!) jaar bewaren. De sardines worden pas na een jaar of vier echt geconfijt, waardoor de smaak zachter en verfijnder wordt. Maar het allerleukst zijn de blikjes van deze speciale edities. Lokale kunstenaars voorzien de blikken van kekke jasjes. Zo zijn de blikken van kunstenares Delphine Cossais inmiddels ware collector’s items.

Massage van warme waterstralen

De reis brengt ons verder langs de kust naar de bekendste badplaats van de Vendée. In de 17e eeuw was Les Sables d’Olonne zelfs de belangrijkste haven van het Franse koninkrijk. Voor de actieve vakantiegangers een walhalla van watersporten, de wat luiere badgast kan lekker hangen op het strand of zich laten pamperen in de Thalasso-spa. Daarbij kun je in de stad flaneren langs de boulevard of een boot (ja echt) van schaal- en schelpdieren verorberen in één van de restaurants. Je kunt beter alvast oefenen want een krab uitlepelen, kreeftenscharen kraken en een berg grijze garnalen pellen is nogal een klus…

Schelpenkunst1Schelpenkunst2Schelpenkunst3Terragora-BorrowTerragora-Chrysalis2Terragora-Water-Lily2

Schelpenkunst

Enfin, als je houdt van zeevruchten neem je dit voor lief. Verser dan hier krijg je het niet want de visafslag zit om de hoek. En ach, als er een kokkel door de tent heen schiet hebben je tafelgenoten ook weer pret.

De volgende ochtend maken we een rondje door de stad, waar de wijk L’île Penotte toch wel een visueel hoogtepunt is. En wel omdat een bewoonster de muren van de huizen heeft voorzien van schelpenkunst. Ze heeft liever niet dat je de kunstwerken op de kiek zet, maar ja, buiten equals openbare ruimte, dus probeer daar maar eens iets tegen te doen. Misschien kan ze uit de kracht van social media beter haar voordeel halen? Ondertussen plakt ze ijverig door.

Tijd voor Thalasso

Thalasso-centra zijn in Frankrijk vaak in kustgebieden te vinden want de therapie bestaat uit (al dan niet medische) behandelingen met mineralogisch/organisch zeewater. We krijgen een rugmassage met Ayurvedische olie in combinatie met warme waterstralen en dat had best langer dan een half uur mogen duren! Een ontspannende thee erachteraan en we zijn weer helemaal zen. Helaas kunnen we niet langer in de spa vertoeven omdat het alweer lunchtijd is, en de planning behoorlijk strak. Maar een pan mosselen en een glas wijn op het strand zijn zeker geen straf, en laat ons weer snel ontwaken uit onze ontspanningsroes.

[accordion]

[accordion-group title=’ – Web & Travel‘]

De gemakkelijkste manier om de Vendée -geflankeerd tussen Bretagne en Acquitaine- te bereiken is per vliegtuig (bestemming Nantes) of met de auto. De afstand Amsterdam-Vendée is zo’n 900 km. Wij pakten optie 1. Air France/KLM biedt dagelijkse vluchten Amsterdam-Nantes vanaf €199.

[/accordion-group]

[accordion-group title=’ – Eten & Drinken‘]

La Marine en La Table d’Elise. Op het eiland Noirmoutier bevinden zich meerdere goede restaurants, en de keuken kenmerkt zich door een combinatie van land (‘Bonnotte’ aardappelen, foie gras) en zee (vis, schaal- en schelpdieren). Sterrenchef Alexandre Couillon heeft zelfs twee zaken op het eiland.

Les petits Cagniotes. De koekjesfabriek waar de typische zanddeegkoekjes van Noirmoutier worden gemaakt heeft een winkel. Leuk om even langs te rijden en lekkers mee te nemen voor thuis.

Restaurant La Marée – Les Sables d’Olonne. Traditioneel visrestaurant in de haven waar je geen schalen, maar ‘boten’ met zeevruchten kunt eten. Vriendelijke bediening en specialisten in alles wat uit de zee komt.

César et Rosalie – Les Sables d’Olonne. Vernoemd naar het romantische drama van Claude Sautet met Yves Montand als César en Romy Schneider als Rosalie. Verder zijn er weinig verwijzingen naar de film in deze knusse en eigentijds ingerichte zaak aan de haven. De kaart doet je ook het water in de mond lopen met fijne vis- en vleesgerechten en hun niet te missen burgers.

La cabane d’Arthur – Les Sables d’Olonne. Kun je wel goed eten in zo’n strandtentje? Nou, dat kun je zeker! De pan met mosselen in een pittige saus met chorizo was om onze vingers bij af te likken!

L’Agora -Terragora Lodges. Bij het bijzondere lodge-complex van Terragora hoort ook een restaurant. Ze zijn hier van de slow cooking met (biologische) streekproducten en seizoensgroenten. We aten hier een groene Gazpacho en een Pôtée Vendéenne (een stoofgerecht van vlees en groenten) die ons nog lang zullen heugen…zó lekker!

[/accordion-group]
[accordion-group title=’ – Slapen‘]

Hôtel Bois de la Chaize. Een fijne accommodatie die een combinatie biedt van hotelkamers, gîtes en een luxe villa. Knus en licht ingericht met verwijzingen naar zee en strand, en geschikt voor diverse soorten reizigers. De gastheer -een goedlachs type met bril in dezelfde accentkleur als het interieur – leidt ons rond maar moet de tour onderbreken als blijkt dat de sablées de oven uit moeten voordat ze aanbranden. “Ze zijn voor morgenochtend als extraatje bij het onbijt!” roept hij al rennend na. De volgende ochtend doen we zijn bakkunsten eer aan en nemen een heerlijke koek mee voor onderweg.

La Ferme des Marais Girard. La Ferme des Marais Girard combineert traditionele, landelijke architectuur met moderne eco-bouw. De huidige eigenaren zijn groot liefhebbers van beide bouwstijlen en zijn erin geslaagd om de ziel van de plek te respecteren, zonder concessies te doen, en door zoveel mogelijk duurzame materialen te integreren. Het resultaat is te zien in de diverse onderdelen van de eco-lodge bestaand uit de appartementen in de oude boerderij, de volledig uit hout opgetrokken Villas Ponton, het eco-zwembad (met een systeem van bacteriologische filtratie gebaseerd op de aquacultuur-vijvers), het drooghok waar de schone was aan de lucht wordt gedroogd, de kas waar ze hun eigen groente en fruit verbouwen, en het hoofdgebouw waar een biologisch eetlokaal en eetwinkel/traiteur zijn gevestigd. De eigenaresse verkoopt er ook vloerkleden van gerecycled textiel.

Terragora Lodges. Een eco-lodge complex met eigenzinnige verblijven. Zo slaap je er in een boomhut (Nest), in een soort Fabergé-ei (de Chrysalis), in een zinken kubus tussen de waterlelies (Water Lily), of in een Afrikaanse lemen hut (Borrow) die ik associeerde met de Flinstones.

[/accordion-group]

[/accordion]

Bron:

Karine bezocht afgelopen zomer de Vendée. Ze was wel nieuwsgierig naar de streek waar haar grootvader’s familie oorspronkelijk vandaan komt. Door Rendezvousenfrance en Vendée Tourisme werd ze mee op sleeptouw genomen om de parels van deze kuststreek te ontdekken.

Tags:

  • Door haar werk als lifestylejournalist is reizen voor Karine een vast onderdeel geworden. Of ze nu een nieuw reisconcept test, wijngaarden in de Champagne bezoekt, een kookcursus in Toscane volgt of mag neerploffen op een bed in een net geopend designhotel, haar koffer staat altijd klaar.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Met de trein naar Innsbruck

De één is er dol op en de ander moet er niet aan denken. ...

Madeira

Madeira is bekend als overwinterplaats voor pensionado’s. Wat minder mensen weten, is dat het ...

De sterren van de Trois Vallées

Het succesverhaal van chef Jean Sulpice (37) vertoont veel parallellen met de imagoverandering van ...