Van het diepe Zuiden naar het hoge Noorden

In het noorden ligt het meest ondergewaardeerde maar verrassende gebied in Marokko: de Rif. Dit maanvormige berggebied in het noorden van Marokko loopt van Tanger tot aan de Algerijnse grens en wordt grotendeels bevolkt door traditionele Berberstammen. In het zuiden, achter de bergen van de Hoge Atlas en de Anti Atlas  ligt een landschap waar groene oases een groot contrast bieden in oneindig lijkende kale vlaktes. 

Taroudannt & Agdz 090_marokkoTaroudannt & Agdz 083_marokkoTaroudannt & Agdz 082_marokko

We nemen je mee van Noord naar Zuid. 

In een gebied waar je het nauwelijks zou verwachten wisselen kale bergkammen af met een grote variatie aan groentinten. Op de landkaart lijkt de Rif uit het noorden onherbergzaam, ruig en niet erg toegankelijk, maar je vindt er uitgestrekte bossen met dennen, sparren, steeneiken en ceders. Het felste groen zijn de strak afgebakende ‘kif’ velden, oftewel cannabisvelden, waarvan verbouwen legaal is en – ondanks een verbod op transport en handel –  zelfs een grote bron van inkomsten voor de Riffijnen. Het landschap van het zuiden biedt een natuurlijke achtergrond voor bijbelse en historische vertellingen, zonder dat er met decorstukken geschoven hoeft te worden. Hier bevindt zich een grote filmstudio en zijn in deze omgeving films als Lawrence of Arabia, Gladiator en Babel opgenomen. De rivier de Dra, die zijn oorsprong in het Atlasgebergte heeft, trekt een groen spoor tussen rotsen en door woestijnzand, om uiteindelijk in de Atlantische Oceaan uit te monden.

Taroudannt & Agdz 080_marokkowatervallen van Ouzoud, populair gezinsuitje kopie_marokkoTaroudannt & Agdz 078_marokko

De mensen

De dorpen uit het noorden maken een tijdloze indruk met de door de jaren heen nauwelijks veranderde bouwstijl van de huizen. De vrouwen in klederdracht van rode rokken en rieten hoeden die op het land werken, of tegen de heuvels op de schapen en geiten hoeden, steken als felgekleurde snoepjes af tegen het landschap. De overgang in het zuiden naar nog zuidelijker Afrika is duidelijk te zien aan haar bewoners. De huid is donkerder, de kleding kleurrijk en de gemoedelijkheid straalt van de ronde en zonverwarmde gezichten.

landarbeidsters, Agdz_marokkolemen camouflage huisjes_marokkoksar_marokko

Het landschap en de steden

De wegen van de Rif slingeren organisch met het landschap mee en eindigen met de uitlopers van het gebergte bij de Middellandse Zee. Een van de meest charmante stadjes van Marokko, Chefchaouen, ligt centraal in dit gebied, op 600 meter hoogte in een vallei tussen twee bergen ingeklemd. Het ambachtsstadje van nog geen 40.000 inwoners wordt ook wel de ‘blauwe stad’ genoemd, vanwege de vele tinten blauwe verf op de deur- en raamposten tegen insecten.

Langs de rivierbedding van de Dar in het zuiden is een hoopvol landschap ontstaan waar in de vruchtbare grond dadelpalmen groeien die beschutting bieden aan de landbouwers. In deze ‘tuin’ van Marokko worden rijkelijk graan, fruit, uien, rozen, kruiden als koriander en peterselie en uiteraard dadels geoogst. Een wandeling over de smalle opgehoogde paden tussen de groene velden kan zomaar beloond worden met een vers bosje koriander of zelfs rozen.

koel, groen landschap nabij woestijn_marokkoChefchaouen 09-04 026_marokkoChefchaouen 09-04 029_marokko

Culinaire en architectonisch erfgoed

Smalle steile straten en stegen in het oude centrum, de medina, van Chefchouan herbergen winkels vol lekkernijen als zoete gebakjes, dadels, geitenkaas en olijven. Op het hoofdplein van deze stad in het noorden zitten jongeren te kletsen boven hun koffie, muntthee en vruchtensappen. Op de souk, de plaatselijke markt, bieden Berbers uit de omringende bergen hun specerijen en wevers de traditionele foeta’s, rood met witte doeken, aan.

Vanuit de op 1.160 meter hoog gelegen stad Ouarzazate in het zuiden is het gemakkelijk om dagtochten te maken naar de oases of nabijgelegen kashba’s. Deze aarden vestingen dienden als beschermd verblijf voor de lokale leiders, maar ook als opslagplaats van voorraden en toevluchtsoord voor de dorpelingen in onrustige tijden. De indrukwekkende bouwwerken zijn door hun broze constructie van aarde en stro aan slijtage onderhevig, gelukkig heeft Unesco een aantal kashba’s op de lijst van waardevol erfgoed gezet en behoed voor verval.

Maar waarheen?

Ik zou iedereen die Marokko per camper bezoekt of wat langer te tijd heeft aanraden het noorden niet te missen. Het is puur, vriendelijk en er wordt vaak ten onrechte gewaarschuwd dit gebied te mijden. Zoals overal ter wereld: gebruik je gezond verstand en keep an open mind. Het prachtige Marokkaanse Hollywood Ouarzazate is ook een lust voor het oog.  Samen met de nog zuidelijker gelegen stad Zagora ook uitvalsbasis voor langere trektochten per jeep naar bijvoorbeeld de Todrakloof en de zandduinen van Merzouga. Hier begint dan ook de Sahara, die verder zuidelijk de landen Algerije en Mauritanië met Marokko verbindt. Heb je de tijd, pak ze allebei.

Bron:

Alexandra reist continue in haar camper langs de Atlantische kust. Marokko is soms ook deel van haar reis en ze schreef voor NextDestination.nl ook een destination report over Sidi Ifni en een verhaal over reizen als vrouw in Marokko. Zelf door Marokko reizen kan met de campers van ZigZag campers

Tags:

  • Met haar favoriete bagage (surfboard, laptop en camera) is Alexandra vooral langs de kust te vinden in haar camper. Ze gaat liever op één plek de diepte in dan heel veel spots af te vinken. Soms waagt ze een uitstapje het binnenland in en kan een stad haar boeien. Maar meer nog dan plekken en feiten zijn het de mensen die ze ontmoet die de inspiratie voor een verhaal vormen.

You May Also Like

Laat je leiden door de zonnewijzer

De wintersport omvat niet alleen skiën. Sterker nog: voor veel wintersporters beslaat het sportieve ...

Weinig zicht, bakken plezier en de klapper van de week

Wit, witter witst. Zo kan deze dag worden omschreven. De gehele dag raasden we ...

Gejaagd door de Noorse wind

Zielsblij dat ik mijn donsjas nog snel in mijn reistas had gegooid. 10 graden ...