Voor de derde keer op rij is Val Thorens gekozen tot het “Beste Skigebied van Europa”. Concurrenten als Gstaad (Zwitserland), Kitzbühel en Saalbach (Oostenrijk) of uit eigen land L’Alpe d’Huez en La Plagne moesten opnieuw het onderspit delven.

Val Thorens4Val Thorens11Val Thorens27Val Thorens2Val Thorens3Val Thorens6

In het grootste skigebied ter wereld, Les Trois Vallées in de Franse Alpen, leken de rollen van de onderlinge skistations duidelijk verdeeld. Méribel is er voor de Engelsen, in Courchevel, met boutiques van Chanel en Hermès tot op de pistes, laat wie het breed heeft het breed hangen, Les Menuires is er voor families en Val Thorens gold altijd als het bastion voor fanate skiërs en snowboarders die na het skiën een feestje niet schuwden. “Dutch Week” beleeft in 2016 de 25e editie en garandeert dat Valtho er in de laatste week van het seizoen (de eerste week van mei) opnieuw oranje uit zal zien.

Laagdrempelige upgrade

Maar Val Thorens mikt sinds een aantal jaar ook op gasten in het hogere segment. Gasten die niet alleen de beste pistes willen hebben om te skiën, maar die ook qua logies en gastronomie op hun verwende wenken bediend willen worden. Om met dat laatste te beginnen, toen chef Jean Sulpice in 2002 naar Val Thorens kwam om de keuken van Oxalys te leiden, was er nog veel ruimte voor verbetering in het gastronomisch aanbod. Na avonden zonder gasten gooide hij het roer om. Hij bedacht het plan om de skiërs met prijsgunstige lunches het restaurant in te lokken. Laagdrempelig maar met middageten op hoog niveau voor een heel redelijke prijs. Zo wist hij zijn gasten te overtuigen ook ’s avonds terug te keren. Michelin beloonde hem in 2006 met een eerste ster en vijf jaar later kreeg hij – opnieuw als jongste chef ter wereld – ook een tweede ster.

Val Thorens14Val Thorens7Val Thorens18Val Thorens8Val Thorens9Val Thorens5

Gastronomische sterrenslag

Sulpice is niet de enige chef op hoog niveau. Ook L’Épicurien van Jérémy Gillon heeft een ster en chef Eric Samson kookt met zijn persoonlijke ster in het restaurant Diamant Noir van het vijfsterrenhotel Koh-I Nor. Het aanbod van restaurants groeit nog steeds en inmiddels zijn er meer dan zestig restaurants. Trend bij de laatste openingen is snow bistronomy, eten op niveau in een skistation. Het hotelaanbod volgde hetzelfde pad. Nadat het Hôtel Le Fitz Roy in het centrum een upgrade kreeg tot vijf sterren, volgden Alta Pura in 2011 en het eerder genoemde Koh-I Nor einde 2013. Het laatste vijfsterrenhotel in Val Thorens is het van de grond gebouwde Pashmina Le Refuge. Goed bij dit aanbod van hotels is dat ze qua inrichting zeer van elkaar verschillen en zo elk hun eigen markt weten te vinden.

Val Thorens12Val Thorens1Val Thorens30Val Thorens10Val Thorens16Val Thorens17

Pioniers en risico’s

De missie van Val Thorens om niet alleen de beste skimogelijkheden te bieden maar ook het beste in logies en gastronomie is geslaagd. Dat ze niet van ophouden weten maakt enkel nieuwsgierig naar de ontwikkelingen in de toekomst. Aan Grégory Guzzo, de directeur van de VVV van Val Thorens zal het niet liggen. ‘’Val Thorens is zojuist voor het derde opeenvolgende jaar opnieuw gekozen tot ‘’Beste Skigebied van Europa 2016’’. Een compliment voor onze klanten, onze teams en spelers. Een erkenning voor de vele inspanningen en al het werk. Val Thorens is een gebied van pioniers en mensen die houden van uitdaging, die zich continu inzetten voor vooruitgang en niet aarzelen om risico te nemen en hun naam ieder jaar weer op het spel te zetten. Het is goed dat we hier elke dag voor knokken. De show must go on om ons skigebied op een steeds hoger niveau te tillen!”

Val Thorens26Val Thorens20Val Thorens29Val Thorens28Val Thorens21Val Thorens22Val Thorens19

[accordion]
[accordion-group title=’ – Web & Travel‘]

Meer info over Val Thorens vind je op: www.valthorens.com Voor informatie over alle Franse skigebieden ga je naar: www.nl.france-montagne.com
Val Thorens ligt op 1104 km van Utrecht en is dus goed en snel te bereiken met de auto. Met het vliegtuig kun je kiezen uit de luchthavens van Genève, Chambéry, Grenoble en Lyon. Check: www.klm.nl www.transavia.nl www.easyjet.com   Ook met de trein is Val Thorens bereikbaar, de Sneeuw-Thalys rijdt van 19 december tot 9 april tot Moûtiers. Enkele reis vanaf €.65. Meer info op: www.thalys.com/nl/nl/aanbiedingen-en-tarieven/sneeuw-bestemmingen


[/accordion-group]
[accordion-group title=’ – Slapen‘]

Pashmina Le Refuge is het nieuwste vijfsterrenhotel in Val Thorens. Ruime kamers, voorkomend en hartelijk personeel, een fantastische spa met binnenbad en buitentub en een iglo op het dak waar je ook kunt slapen. www.hotelpashmina.com

Résidence Le ValsetEenvoudige appartementen op honderd meter van de lift, winkels en restaurants op loopafstand. Te boeken via verschillende touroperators.

[/accordion-group]

[accordion-group title=’ – Eten & Drinken‘]

Jean Sulpice – Lunch of diner op hoog niveau in restaurant Jean Sulpice. De naamgever is de chef die als jongste chef ter wereld twee sterren bij elkaar kookte. Als splurge een aanrader, een menu is relatief prijsgunstig. www.jeansulpice.com

Chez Pépé Nicolas – Heerlijke plek voor de lunch. Chez Pépé Nicolas is een fraai ingerichte berghut waar vriendelijk personeel locale specialiteiten als tartiflette of een raclette van geitenkaas serveert. www.chezpepenicolas.com

Les Explorateurs – Het gourmet restaurant van het Pashmina Hotel waar chefs Romuald Fassenet en Josselin Jeanblanc op het hoogste niveau koken. www.hotelpashmina.com

[/accordion-group]

[/accordion]

Bron:

Joost was op uitnodiging van het Office du Tourisme in Val Thorens. Hij had het geluk aan zijn zijde; nadat alle skiresorts weken om sneeuw sméékten, kreeg hij een overdosis van vier dagen lang.

Tags:

  • Van jongs af met zijn neus in een atlas en gestimuleerd door kaarten sturende KLM-ers in zijn familie, zette Joost een carrière als purchasing manager bij een Japanse touroperator om in een schrijvend en fotograferend bestaan als reisjournalist. Met een rugzak naar gorilla's in Rwanda, liftend door Nicaragua of cruisend om Kaap Hoorn. Polyglot Joost bezocht al meer dan 100 landen maar kruipt als een Rupsje Nooitgenoeg over de wereldkaart.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Altijd zon in Veysonnaz

Het kleine plaatsje Veysonnaz is als een natuurlijke zonnebank. 300 zon-dagen per jaar, oftewel ...

Rendez-vous in LissabonRendez-vous in Lissabon

Rendez-vous met Lissabon

Sommige steden vervelen nooit en blijven je verrassen. Zo’n stad is Lissabon. Een paar ...

De Donau

Drie dagen lang ben ik één met de Donau. Ik fiets, loop, eet, kano, ...