Vakantie op Kreta in het gastvrije binnenland

Kreta vakantie gastvrij binnenland

Vakantie Kreta: Kreta is heeft veel meer dan alleen een zonnige kust. De kloven en gebergten in het binnenland behoren tot de spectaculairste van Europa. En vergeet ook de eigenheid van zijn bewoners niet.

Zonder het binnenland gezien te hebben, ben je niet echt op Kreta geweest. Je hoeft maar enkele kilometers het binnenland in te rijden en je komt in een totaal andere wereld terecht tijdens je vakantie op Kreta.

Kreta vakantie gastvrij binnenland
De schilderachtige panden van Mochos.

Stop bijvoorbeeld even in Mochos, als je van Heraklion naar de hoogvlakte van Lasithi reist. Het plaatsje heeft het perfecte Griekse dorpspleintje, met schilderachtige panden en een orthodoxe kerk.

In de schaduw van een moerbeiboom spelen twee mannen een partij triktrak op hun favoriete terras. Een vrouw met een ezel krijgt hulp van een jongeman, die een grote baal gras van haar overneemt.

Vakantie Kreta gastvrijheid

Vakantie Kreta gastvrijheid binnenland
Het grillige binnenland van Kreta.

Eeuwenoude familietwisten op het eiland staan de uitzonderlijke gastvrijheid tegenover vreemdelingen nooit in de weg. Nog altijd is het op Kreta een erezaak om een vreemdeling in de watten te leggen.

In toeristenplaatsen als Chersonisos zijn die gebruiken verwaterd. Maar volgens de  Kretenzers wonen daar voornamelijk mensen van buiten het eiland. Ze werken er in de horeca.

Zelfs in het schilderachtige Loutro. Het dorpje aan de zuidkust kan je alleen te voet of over het water bereiken. De terrashouders op de kade leven uitsluitend van het toerisme.

Hier kan het gebeuren dat een grote pot koffie je wordt kwijtgescholden als je geen kleingeld bij je hebt. ‘Coffee is on the house’, roept de uitbater dan vrolijk. Blij dat hij een aanleiding heeft gevonden om je de koffie te schenken.

Archeologische opgravingen Kreta

Kreta vakantie gastvrij binnenland
Archeologische opgravingen op Kreta.

En natuurlijk zijn er archeologische opgravingen tijdens je vakantie Kreta. De Minoïsche opgravingen van Knossos zijn verreweg het bekendst, maar worden daardoor ook het drukst bezocht.

Je kunt evengoed naar Gortys gaan, waar Minoïsche, Dorische en Romeinse beschavingen millennia lang over elkaar heen zijn gebouwd. De eens zo machtige hoofdstad van de Romeinse provincie Cyrenaica omvatte Kreta en een deel van het huidige Libië. Het ligt nu verlaten tussen de olijfgaarden. Heerlijk om daar eens lekker doorheen te struinen!

Bron: Dit is een bewerkt artikel dat eerder in het magazine van reisorganisatie SNP.nl verscheen. Wil je fotograferen in Griekenland? FOTOREIZIGERS.nl organiseert fotoreizen naar Griekenland met een thema’s als macrofotografie, urban exploring en reportagefotografie.

Tags:

  • Is fulltime reisjournalist-fotograaf voor outdoorbladen en reisorganisaties, begeleidt fotoreizen en geeft lezingen. Van huis uit bioloog. Woonde twee jaar in de outback van Namibië waar hij een safari camp opbouwde aan de Fish River Canyon.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Charleroi

Toen in 2008 de lezers van de Volkskrant Charleroi verkozen tot de lelijkste stad ...

Een dromerig mooi uitzicht op de noordkust van Kreta

Kom tot rust op zonnig Kreta

Kreta is al jarenlang een geliefde vakantiebestemming bij Nederlanders. Toch heeft het eiland door ...