Snorkelen met haaien in Umkomaas

Cage Diven of snorkelen met haaien stond niet op mijn wish list. Waarom? Because it’s sharks! En dat gaat toch een beetje vervelen, zo lang naar dezelfde vissen kijken? Zelfs in de boot had ik nog mijn twijfels of ik dit nu echt wilde, maar nu ik een paar uur boven een stuk of acht Black tips heb gesnorkeld kom ik daar op terug.  En die kooi? Die is overbodig…

“See you tomorrow!”

En: “Don’t forget your motion sickness tablets.” Ja ja, dat zal wel, ik heb vaker op een boot gezeten, ook op open zee. Als ik zeeziek word is dat part of the game. Ik maak me drukker over het snorkelen met haaien. Ik surf veel en probeer juist nooit aan haaien te denken, de laatste keer dat ik dat deed stond ik na vijf minuten weer op het strand. Ik heb er nog nooit één live gezien, ondanks de vele uren in de zee. Ze zijn er, dat weet ik, maar ik troost me met de gedachte dat dit intelligente dieren zijn die niet geïnteresseerd zijn in mensenvlees. Gemiddeld is er de afgelopen honderd jaar in Zuid-Afrika één dode per jaar gevallen door een Too Close Encounter met haaien. Zet dat tegenover een stuk of zestig doden door broodrooster (bron: Shark Board Kwazulu Natal) dan valt het wel mee met die dreiging. Maar ja, ze opzoeken is toch wel wat anders. In Umkomaas, net ten zuiden van Durban kan dat echter bijzonder makkelijk.

Rib it door de branding

We rijden met de RIB boat richting zee. Afrikaans achterop een bakkie (pick up truck) zonder gordels. Zo hoort dat en zo voelt het ook lekker. Met je kop in de wind en zon. Ik zit tussen een roedel toeristen, allemaal zenuwachtig, één al zeeziek voordat we het water hebben gezien. Ik merk dat ikzelf ook wat schichtiger dan normaal mijn voorbereiding deed voor een activiteit. Aangekomen bij zee krijgen we wat veiligheidsinstructies die ik direct vergeet. Vasthouden en niet vallen in de boot als we uitvaren is het enige dat ik onthoud. De boot door de branding krijgen blijkt geen makkelijke opgave en is, achteraf gezien, het spectaculairst van de hele dag. Want ook al lijken de golven klein vanaf het strand, vanuit de boot zijn ze gigantisch en we vliegen dan ook door de lucht. Skipper Andrew moet het juiste moment afwachten om de 100pk motoren vol open te draaien. Dit is serious business. Andrew vloekt zacht, als een mogelijkheid wordt verpest door een golf uit andere richting. Hij draait en rondje en dan klapt hij het gas erop. We snijden langs een omslaande golf, bocht naar rechts en erover. Één golf raakt ons hard en ik klap voorover. “Niet vallen in de boot!” denk ik nog terwijl mijn jukbeen tegen de elleboog van de buurman slaat. En we zijn erdoor. Auw, maar wauw, dit was spectaculair.  Op naar het volgende avontuur, Black Tip Sharks, misschien een Tiger en met een beetje pech een Great White…

De overbodige kooi

Gelukkig is het cage diven en worden we beschermd door een aluminium kooi. “Wil je uit de kooi dan kost dat 400 rand extra,” Zegt Charlie in de boot, terwijl ze een ton met vis overboord zet om een geurspoor te trekken. Ik snap deze logica totaal niet, aangezien het een kooi te water laten scheelt, maar het zal wel. We gaan voor anker en iedereen krijgt zijn snorkelsetje en een paar flippers. De boot gaat aardig op en neer en de kooi wordt te water gelaten. Charlie gooit nog wat gehakte vis overboord. De bekende vin die we zo vaak in films hebben gezien schiet uit het water, eraan vast zo’n twee meter haai. En dan nog één, en nog één, in totaal zo’n acht haaien verschijnen onder en rond de boot. Charlie praat over de beesten alsof het haar poezen zijn en ze het liefst een black tip op schoot zou willen nemen. Andrew vertelt intussen dat de kooi niet nodig is en er nog nooit iets is gebeurd. Wij kijken elkaar aan en Charlie duikt in het water om het statement kracht bij te zetten. Wij twijfelen en de eerste groep gaat toch de kooi in, maar na 10 minuten besluit mijn buurman toch overboord te gaan buiten de kooi. Ik volg al snel en het blijkt ook veel prettiger buiten de kooi omdat je vrij kan bewegen.

Zeeziek zijn hoort er een beetje bij

Vijf minuten later is de kooi leeg (op één persoon na) en snorkelen zes mensen buiten de kooi. Nu snap ik die extra 400 Rand ook, slimme jongens, die sharkdivers. Zo’n anderhalf uur dobberen we boven de haaien die rondjes maken rond de Chum tonnen met visafval. Bijna iedereen heeft last van zeeziekte in verschillende mate. Door de boot, maar ook door het snorkelen. En nu komt die kooi dan weer wel van pas. Maar niet als bescherming, meer als hangplek om even uit te rusten en bij te komen. En de acht haaien onder ons? Die geven geen zier om die 16 benen die vrij in het water hangen, gelukkig maar.

Sharks, crocs, snakes & een beleefde fish eagle

Dit kleine dorpje is dol op predators zo blijkt als ik na de dive richting Scottsborough rijd voor een kop koffie aan het strand. Croc World ligt aan de weg en omdat ik blijkbaar nog niet genoeg tanden heb gezien hop ik even naar binnen. Croc World was ooit een Croc farm voor krokodillenleer, maar door de verminderde vraag naar “krokodillenleren tassies” is het omgebouwd tot toeristische attractie met heel veel krokodillen, slangen en Afrikaanse vogels. Om je heen liggen letterlijk honderden krokodillen tot wel zes meter lang. Haaien kun je prima mee zwemmen, maar deze jongens zien alles wat beweegt als voedsel, dus ik ben erg blij met het dubbele hek. De 114-jarige Henry lacht me vriendelijk toe vanachter zijn gaas. Zijn tien vrouwtjes kijken niet op of om. Wie je wel begroet is de Fish Eagle Isis. Door een operatie kon ze niet terug naar het wild en dankzij de vele interactie met mensen ziet ze zichzelf nu als een mens. Ze groet me vrolijk terug als ik naar de uitgang loop. Ik heb nu wel weer even genoeg dieren gezien voor één dag.

Extra trip info

Aliwel Shoal Diving en Croc World liggen in Umkomaas, zo’n half uur rijden ten zuiden van Durban. Aliwel Shoal heeft ook een lodge waar je kunt slapen met prachtig uitzicht op zee. Ze verzorgen ook volledige duikcursussen.

Meer informatie over duiken of snorkelen met haaien op aliwalshoalscubadiving.com en cagesharkdive.com.

Meer informatie over Croc World kun je vinden op www.crocworld.co.za

Bron:

Gijs woont een tijdje in Durban, Zuid-Afrika en pluist de provincie Kwazulu Natal uitvoerig uit. Een duik met haaien hoorde daar natuurlijk bij aangezien Zuid-Afrika bekend staat om de grote hoeveelheid haaien langs de kust.

Tags:

  • Gijs

    Co founder

    Een nieuwsgierige, creatieve, energieke avonturier. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om te surfen, kajakken, skien, snowboarden en andere activiteiten te doen.

You May Also Like

Winter active in Myrkdalen, Flåm en Voss

Op de meeste wintersportplekken ben je bij slecht weer gebonden aan lange dagen achter ...

Pays du Saint-Bernard

Het is half acht in de ochtend, luide klassieke muziek klinkt door de lege ...