Twee Spaanse genieën in Luik

27 februari opende in het treinstation Liège-Guillemins de tentoonstelling “De Salvador à Dalí”. Het brengt twee Spaanse genieën samen, architect Santiago Calatrava en alleskunner Salvador Dalí.

DaliLuik1DaliLuik2DaliLuik9DaliLuik3DaliLuik11DaliLuik4DaliLuik12

Geen façades

Om met de eerste te beginnen, Calatrava ontwierp voor Luik het hogesnelheidstreinstation dat in 2009 werd opgeleverd. De kosten bedroegen 312 miljoen euro. Wat hem voor ogen stond bij het ontwerp was een gebouw zonder façades dat aansluit bij de Cointe heuvels die achter het station liggen. Hij wilde zo het dynamische laten terugkeren van de hogesnelheidstreinen die het station aandoen en de passagiers die er een trein nemen.

Calatrava staat erom bekend het grote gebaar niet te schuwen. In Luik heeft hij een meesterwerk gecreëerd waarbij het spel van glas en staal vol sensuele bogen de stad een fantastische impuls heeft gegeven die het begin vormde van Luik 2.0. Een opknapbeurt die hard nodig was en die tot nu toe al het futuristische winkelcentrum Médiacité van Ron Arad opleverde en La Tour Paradis, die in de volksmond Tour des Finances wordt genoemd, met 136 meter de hoogste wolkenkrabber van Wallonië waar het belastingkantoor zetelt. In mei volgt de heropening van het museum van schone kunsten La Boverie, waar architect Rudy Ricciotti een glazen aanbouw voor tekende.

Dan Dalí. In de tentoonstellingsruimte achterin het station is de expositie opgebouwd uit drie delen; Salvador, Salvador Dalí en Dalí.

Traumatische jeugd

Het eerste deel gaat over de jeugd van Salvador Dalí. Hoe hij een jaar na het overlijden van zijn oudere broer ook de naam Salvador kreeg. Het verlies van hun eerste zoon, leidde ertoe dat de ouders de tweede Salvador overbeschermd opvoedden.  Een van zijn meest traumatische ervaringen is om oog in oog te staan met het graf van zijn broer en om daar zijn eigen naam te lezen op de grafsteen. Het spoort hem aan alles uit het leven te halen en om te trachten de tijd stil te zetten. Dit laat hij zien in de bekende afbeeldingen van smeltende klokken.

In deel twee, Salvador Dalí, wordt ingezoomd op zijn technieken en de relatie met zijn muze, de half Russische Gala. Alle terugkerende thema’s als religie, seksualiteit en dromen komen aan bod en getoond wordt hoe veelzijdig hij was als kunstenaar: schilderijen en beeldhouwwerk, maar ook mode, film, theater, literatuur, fotografie, design en sieraden. Dalí’s surrealistische inspiratie kent geen grenzen in haar uitingen. De wanden tonen citaten die duidelijk maken dat bescheidenheid niet zijn sterkste kant was.

DaliLuik6DaliLuik7DaliLuik8DaliLuik10DaliLuik5DaliLuik13

Arrivé

En in het derde en laatste deel, getiteld Dalí, maken we kennis met de gearriveerde artiest. Hoe hij met de media speelt en hoe hij zich omringd met the rich and famous. Het eerste museum gewijd aan zijn kunst is dan al geopend en de laatste zalen laten ook zien hoe de massaproductie van zijn afbeeldingen veel geld in het laatje bracht. Zijn geldhonger wordt duidelijk gemaakt met een lookalike in een badkuip vol glanzende munten.

De tentoonstelling, die eerder in Sjanghai, Londen, Singapore, Tokio en Parijs te zien was, toont goed het genie van de Spanjaard aan de hand van onder andere schilderijen, beeldhouwwerken en grote kijkdozen vol spiegels waar je in kunt lopen.

In combinatie met het prachtige treinstation maakt het een bezoek aan Luik, de grootste stad van Wallonië aan de Maas, meer dan waard.

Meer informatie

De tentoonstelling loopt nog tot 27 augustus 2016. Meer info vind je op www.expodali.be

En over Wallonië en Luik in het bijzonder op respectievelijk www.wallonia.be en www.liege.be/tourisme en www.visitezliege.be

Tags:

  • Van jongs af met zijn neus in een atlas en gestimuleerd door kaarten sturende KLM-ers in zijn familie, zette Joost een carrière als purchasing manager bij een Japanse touroperator om in een schrijvend en fotograferend bestaan als reisjournalist. Met een rugzak naar gorilla's in Rwanda, liftend door Nicaragua of cruisend om Kaap Hoorn. Polyglot Joost bezocht al meer dan 100 landen maar kruipt als een Rupsje Nooitgenoeg over de wereldkaart.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Zweven boven de hoogste zandduinen ter wereld

Namibie op de planning, spaar dan even 4950 rand bij elkaar (ongeveer 350 euro) ...

Vlieland Vliehors Expres

Op strandsafari met de Vliehors Expres

Safari’s zijn vooral de moeite in Afrika, want daar is wild life. Met dikke ...

Top 5 Zarautz

Inkopen doen bij de Merkatua, de overdekte markt in het centrum van het dorpje. ...