Tunis: het kruispunt van de Middellandse Zee

Het heeft een Mediterraan klimaat, lekker eten, veel cultuur, het is goedkoop en het is dichtbij. Een ideale stad dus voor een citytrip. Maar twee jaar na de aanslagen zijn toeristen nog steeds huiverig om naar de Tunesische hoofdstad Tunis te gaan.

Als je door Tunis loopt, zie je alle kleuren van de Middellandse Zee voorbij komen. De ene hoek lijkt op Zuid-Frankrijk, met schoongeveegde trottoirs en bougainvillea in de voortuinen. De volgende straat is Italië, compleet met gelati en Prada. Dan is het weer echt Afrika, met straatmarktjes en gaten in het wegdek. En natuurlijk Arabisch, met een doolhof aan steegjes in de oude medina. Het is de plek waar Europa, Afrika en de Arabische wereld samenkomen.

Er bleef van Carthago niet veel over.

Maar ja, die mix is ook niet zo gek. Want Tunesië heeft door de geschiedenis heen echt alles voorbij zien komen. Eerst kwamen de Feniciërs, daarna Romeinen, Vandalen, Grieken en Arabieren, gevolgd door berbers, kruisvaarders, Turken, Fransen en Italianen. Om te zeggen dat Tunis een kruispunt is in de Middellandse Zee, is best wel een understatement. Hier ligt laag op laag aan historie bovenop elkaar. Bij elkaar vormen die een bizarre kijkdoos waar Games of Thrones het nakijken bij heeft.

Strijd om de wereld

De onderste laag kun je niet missen. Waar nu Tunis ligt, stond in de derde eeuw voor Christus de stad Carthago. Het was de machtigste handelsstad van de Middellandse Zee, gelegen op een super strategische plek, op een landtong tussen kalme baaien. Carthago had overal in de Middellandse Zee handelsposten en handelde zelfs langs de kust van donker West-Afrika. 

Bovenop het hoogste punt van Carthago staat een kathedraal.

Dat wekte de jaloezie op van die andere machtige stad: Rome. De twee steden hebben maar liefst een eeuw lang strijd gevoerd om de wereldmacht. Het was de eerste totale wereldoorlog en deze strijd tussen Europa en Afrika bepaalde het lot van de wereld. Rome won uiteindelijk; Carthago werd met de grond gelijk gemaakt en de inwoners afgevoerd als slaven.

De Romeinen bouwden vanuit hier een nieuwe provincie op, die ze Africa doopten. De provincie werd al snel weer zo rijk en machtig, dat Africa zijn naam gaf aan het hele continent. Overal verrezen theaters, villa’s en badhuizen en al deze nieuwe gebouwen werden versierd met enorme mozaïeken. De mooiste zijn opgegraven en verzameld in een museum dat nog steeds natrilt van een van de bloedigste terroristische aanslagen in Tunesië.

Bardo Museum

Veel toeristen zijn er niet op dit moment in Tunis. Op de koloniale boulevards en rotondes zijn de militairen duidelijk aanwezig en dat komt natuurlijk door de aanslagen van 2015 in het Bardo Museum. In maart van dat jaar schoten terroristen daar 21 toeristen neer.

Het Bardo Museum is bijna verlaten.

Bij het Bardo Museum onderzoeken agenten in zwarte uniformen en met automatische wapens elke auto. Zelfs de onderkant wordt met een spiegel bekeken op bommen. Het parkeerterrein is zowat leeg en het enorme museum is bijna verlaten. Aan de muur in de toegangshal hangt een monument met de namen van alle slachtoffers. Polen, Japanners, Fransen.

De godin van de jacht, Diana

Tot een paar jaar geleden kwamen hier drommen toeristen kijken naar de grootste collectie romeinse mozaïeken ter wereld. Het Bardo Museum heeft zaal na zaal met de mooiste mozaïeken, in gigantische afmetingen. De mozaïeken waren in de oudheid bedoeld om bezoekers van landelijke villa’s te imponeren. En imponeren doen ze nog steeds: ze getuigen van de enorme rijkdom van welgestelde Romeinen in een van de rijkste provincies van het Romeinse rijk.

Odysseus vastgebonden aan de mast van zijn schip.

Veel mozaïeken lagen destijds in de eetzalen. De afbeeldingen zijn makkelijk te herkennen. Patrijzen, druiven, konijnen en dieren die hier vroeger voorkwamen leeuwen, wilde zwijnen, hazen, herten. Of met vissen: snapper, dorade, tonijn. Natuurlijk zijn er veel goden afgebeeld, met de zeegod Poseidon als hoofdrolspeler. Alleen een mozaïek al zou het topstuk kunnen zijn van een museum in Europa, maar hier in Bardo gaat het om zalen na zalen. Lege zalen.

Kunstenaarsdorp Sidi Bou Saïd

Ook rustig is het in Sidi Bou Saïd, misschien wel het meest idyllische dorpje aan de Middellandse Zee. Sidi Bou Saïd ligt bovenop een steile klif, met fenomenale uitzichten over de zee. Beneden zeilen bootjes met witte zeilen door de baai van Tunis.

Een straatkat poseert geduldig voor de foto.

Het stadje is een plaatje. Alle huizen zijn witgeschilderd, de poorten en deuren zijn blauw en overal hangen bloemen van de balkons en de muren. Het stadje trekt dan ook veel kunstenaars en begin vorige eeuw was het zelfs een vaste stek van de schilder Paul Klee.

In Cafe des Nattes drink je je thee of koffie op de hoge trap.

Een paar jaar geleden was Sidi Bou Saïd nog een van de grootste trekpleisters van het land en slenterden hier elke dag drommen toeristen over de keien. Maar is de hoofdstraat Rue Habib Tameur zowat leeg en liggen de souvenirkraampjes te wachten op klanten. Je mag hopen dat die weer komen, want Tunis is een van de grote culturele attracties van het Middellandse Zeegebied.

Tips voor eten & drinken

Café des Nattes – De plek in Sidi Bou Saïd om te relaxen met een gloeiendheet kopje koffie of een chicha pijp. Je zit op rieten matten op de treden en kijkt uit over de hustle and bustle van de hoofdstraat.

Café Sidi Chebaane – Een prachtige plek om de zonsondergang te bekijken boven de Baai van Tunis. Natuurlijk met traditionele mint thee en zoete baklava.

Tips voor overnachten

Hotel Dar Saïd – één van de vijftig beste hotels ter wereld. Waanzinnig uitzicht vanuit de omgebouwde villa op de klif over de Middellandse Zee en een prachtige bloementuin met zwembad. Dat alles in koloniale stijl.

Tips voor winkelen

De soek Bab-el-Bahar is de plek om de Arabische kant van Tunis te proeven. Bab-el-Bahar wordt tot de mooiste soeks van Noord-Afrika gerekend. Boven de soek torent de hoge minaret van een moskee uit de 8e eeuw. Elk ambacht heeft hier zijn eigen plek. Er is een plek voor zadelmakers, parfumeurs, tapijthandelaren, koperslagers, juwelenhandelaren, pottenbakkers enz., Het is een feestje van geuren en kleuren.

Vliegen op Tunesië

Nationale luchtvaartmaatschappij Tunisair vliegt direct van Schiphol naar Tunis. 

Touroperator Corendon biedt vliegtickets en pakketten aan, naar strandbestemming Monastir en naar hoofdstad Tunis.

BRON:

Jan ging mee met een georganiseerde persreis naar Tunesië. Tunis is nog maar het tipje van de culturele sluier. Het land ligt bezaaid met archeologische schatten en bouwwerken uit de oudheid. Kerken, synagoges en moskeeën getuigen van de religieuze rijkdom van het land.

  • Is al twintig jaar op reis en heeft 120 landen gezien. Maar vindt de volgende reis nog altijd de mooiste.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Nice

Nice behoorde ooit tot Italië, totdat het in 1860 onder druk van Napoleon bij ...

Java

De twee bekendste eilanden van Indonesië, Java en Bali, liggen pal naast elkaar. Toch ...

Just another day in de Townships van Lusaka

In Zambia is het leven van de meeste mensen zwaar. Armoede, ziektes, gebrek aan ...