• Afrika
  • %s
  • Reizen in Tunesië: de stilte van de Sahara

Reizen in Tunesië: de stilte van de Sahara

Tunesië probeert zich toeristisch weer op de kaart te zetten met zon, zee en strand. En de Sahara natuurlijk, waar je met kameel, quad of 4WD lekker zand kan happen in de mooiste woestijnlandschappen. NextDestination nam de proef op de som: kan je weer reizen in Tunesië, twee jaar na de aanslagen? 

Buiten het vliegtuig is het inktzwart. Waar je normaal gesproken voor een landing wel lichtjes ziet, is er nu alleen een uitgestrekt niets. Zo ziet de Sahara eruit in de nacht. Het is verreweg de grootste woestijn ter wereld, zo groot als een oceaan. In het pikkedonker zet ons propellervliegtuig de daling in en landen we met een plof op de grond in Tozeur, de enige stad in het zuiden van Tunesië.

Het vliegveld van Tozeur in Tunesië
Het vliegveld van Tozeur.

Tozeur

De volgende dag zien we pas waar we zijn. Tozeur blijkt een groene oase met honderdduizenden palmbomen. Ze groeien hier omdat er zoet water diep onder de grond naar boven komt. Tozeur baadt al vroeg in de ochtend in een fel licht en de straten zijn uitgestorven. Het wordt vandaag 40 graden. En dat is zelfs de bewoners te heet. Ze verstoppen zich in hun huizen met airco en wachten de koele avond af.

De oase Chebiki, Tunesië
Groen in de woestijn is altijd lekker om te zien.

Het ideale moment dus voor gekke toeristen om de woestijn te bekijken, en hoe kan dat beter dan met een 4WD? We ploegen ons een weg naar de bergoase Chebika, waar in een diepe kloof kostbaar zoet water uit de rosten stroomt. Het is een feestje van woestijnkleuren: een strakblauwe hemel, kabbelend turkoois water, diepgroene palmen, okergele bergen. Geen nuance, die heb je niet in de woestijn.

Tunesië was een belangrijke filmlocaties voor Star Wars
In Tunesië werden vier Star Wars films opgenomen.

Star Wars filmlocaties

Dat de woestijn van Tunesië fotogeniek is, weet Hollywood ook. Rond Tozeur zijn vier Star Wars-films opgenomen. De omgeving bleek namelijk de perfecte achtergrond voor de woestijnplaneet Tatooine. We rijden al zandhappend met de 4WD naar Mos Espa (van de podraces in deel I met Anakin Skywalker, alias Darth Vader). De filmset ziet er volkomen normaal uit tussen de zandduinen, alsof het hier altijd heeft gestaan. In de buurt zijn nog meer locaties, zoals ‘Star Wars Canyon’, de kloof waar Luke Skywalker voor het eerst Obi Wan Kenobi ontmoet. Allemaal toplocaties van misschien wel de beroemdste filmserie ooit. In Amerika of Europa zou het hier afgeladen zijn met toeristen, maar hier in Tunesië is er geen kip te zien.

Tozeur, Tunesië.
Wanneer de zon ondergaat komt de oasestad Tozeur weer tot leven.

Als we bij zonsondergang weer terug zijn in Tozeur, zijn de straten volgelopen. Overal gaan er lichtjes gaan aan en openen de winkels hun deuren. Tijd voor inkopen: brood, groente, fruit en natuurlijk dadels. “Er groeien wel 800.000 dadelpalmen in Tozeur”, vertelt een groenteman op de markt. “De dadels van Tozeur zijn de beste van het land, proef maar!”

Allemachtig tachtig prachtig

Op terrassen zitten mannen thee te drinken en te roken. Ze kijken ons verbaasd na. Toeristen? “Where you from? Holland? Allemachtig tachtig prachtig!” Hij is getrouwd met een Nederlandse vrouw en hoopt snel een visum te krijgen. Hij lijkt dolgelukkig met het vooruitzicht. ”In Tunesië gaat het niet goed”, zegt hij sip. “Sinds de aanslagen blijven de toeristen weg. Daarom vind ik het leuk dat jullie hier zijn! Welkom!”

Een gezandstraalde hond komt ons begroeten.

We trekken de volgende ochtend verder naar het zuiden en steken met de 4WD de Chott el-Derid over, een zoutmeer ten zuiden van Tozeur. Het meer is zo plat als een pannenkoek en strekt zich honderden kilometers ver uit. De weg eroverheen is kaarsrecht. Buiten het autoraampje is er niets waar je je ogen op kan laten rusten. Het is zo vlak dat je niet ziet waar hemel begint en aarde eindigt. 

Fata morgana

Soms zweeft er iets boven de horizon: een fata morgana, de illusie die ontstaat door de weerspiegeling van de hitte. Waar er wat oppervlaktewater ligt, zijn er onverwacht kleuren. Flamingo roze, babyblauw en lichtgroen. 

Maar de Chott kan ook gevaarlijk zijn. In dit zoutmoeras zijn vroeger karavanen met wel duizend kamelen opgeslokt door de zoute brij, en binnen een paar minuten spoorloos verdwenen. Plots steekt er een zandstorm op en zien we geen hand voor ogen. We minderen vaart en doen de koplampen aan, want door het witte zout lijkt het wel een sneeuwstorm. Even snel als hij opstak, gaat de storm weer liggen. Gelukkig, we rijden nog over de weg.

De Chott el-Derid is zo vlak en leeg dat alles een bezienswaardigheid wordt

We stoppen bij een kraampje van een slimme ondernemer. In the middle of nowhere heeft hij een vlag geplant, een hutje en een hoop aarde als uitzichtpunt. Op een rieten huisje hangt een bordje ‘Hotel’ en zijn kraampje met steentjes heeft hij ‘Carrefour’ gedoopt, naar de grote Franse supermarkt. En zijn krakkemikkige wc is ‘Luxe toilet’. Het gebouwtje kreunt zo hard in de dreunende wind dat het elk moment van de kaart geveegd dreigt worden.

De oasestad Douz in Tunesië
Douz leeft van toeristen. Maar die zijn er bijna niet meer.

Poort van de Sahara

Door naar Douz, ‘de poort naar de Sahara’. Voor de aanslagen was het een drukke toeristische stad, beroemd om zijn handwerk, maar nu is het stil en verlaten. De traditionele souk, een vierkant plein met een winkelgalerij, is uitgestorven. De meeste ruimtes staan leeg en worden gebruikt door mannen die fanatiek domino spelen. Ze knallen de stenen op het bord.

Tunesië is beroemd om zijn handwerk.
Douz staat bekend om zijn mooie tapijten.

“Tachtig procent van de mensen hier in Douz leeft van toerisme”, vertelt winkelier Majid. Hij probeert wat tapijten en aardewerk te slijten. “Kamelendrijvers, chauffeurs, kamermeisjes, ga maar door. En indirect zijn nog meer mensen afhankelijk. Want als ik niets verdien, kan ik bijvoorbeeld niet naar de markt en dan verdienen die mensen niets voor hun familie.”

Nederlanders zeer welkom in Tunesië

Voor de aanslagen kwamen er wel duizenden toeristen per nacht, zegt hij. “Ook veel Nederlanders. Allemachtig tachtig prachtig! Nu komt er bijna niemand. Veel hotels hebben de deuren gesloten. Het is echt heel erg.” Er komen wel Russen, maar die geven lang niet zoveel uit als West-Europeanen. “Ik hoop dat de Nederlanders naar Tunesië terugkomen, want jullie zijn open en relaxed. Insh’allah!”

De oases staan bekend om hun lekkere dadels.

Hij wil nog even iets kwijt over islamitische terroristen. Zijn blik verduisterd. “Dat zijn geen moslims”, zegt hij stellig. “De profeet leert dat je respect moet hebben voor elkaar en voor andere mensen.” We geven hem gelijk: de mensen hebben ons tot nog toe overal vriendelijk behandeld. Nergens hebben we dreiging gevoeld. Het is gewoon een prettig land om in te reizen.

Golvende zandduinen in de Sahara

De grote attractie van Douz is de Sahara. De woestijn buiten de stad is zoals je deze gigantische zandbak voorstelt, met golvende zandduinen. Ideaal voor een ritje op een quad. Gids Mohamed ben Abdelaziz (37) legt uit hoe de motor werkt: “Dit knopje is gas geven. Hiermee rem je.” Lekker kort. 

Quad rijden is nog best tricky.

We starten de motoren en blazen door de duinen. Het is nog best tricky, want zodra je in een stuk zacht poeder terecht komt, zit je geheid vast en draaien je wielen een fontein van zand. Ondertussen worden we gegeseld door de zon en een keiharde zuidenwind, de scirocco. Het zand knarst weer lekker in onze mond. We pakken ons in doeken in, zoals de bedoeïen ook doen en knallen vol gas omhoog, met vier wielen los van de grond.

Zonder kameel zou Tunesië niet bestaan.
De kameel is het schip van de woestijn.

Dan rijdt het echte schip van de woestijn even later toch beter. Hoog op een kameel hebben we goed uitzicht en horen we hoe stil het hier eigenlijk is. Mohamed loopt voor ons uit. Hij trekt zich niets aan van de elementen. Zijn verweerde gezicht zit onder een dikke laag zand en hij lijkt helemaal tevreden. “Eindelijk weer toeristen die ik kan laten zien hoe mooi mijn woestijn is!”, zegt hij blij.

Kamelentours

Mohammed woont in de winter in de Sahara met zijn familie. Dan regelt hij kamelentours, waarbij hij toeristen tot diep in de woestijn brengt, op tochten die wel een maand kunnen duren. “De kamelen dragen dan de nomadentent en de bagage. We eten simpel: plat brood gebakken onder het hete zand, soep, couscous, arab whiskey, thee dus.” De eenvoud en de stilte hebben een magische aantrekkingskracht, weet hij. “Europeanen hebben juist nu behoefte aan stille plekken. In de woestijn kunnen ze hun moderne stress vergeten.”

Tot ziens in Tunesië.
De Chott el-Derid lijkt wel het einde van de wereld

De woestijn is sowieso gewoon de beste plek op aarde, vindt Mohamed. “Ik ben hier geboren, voor mij is een oasestadje als Douz echt druk. En in Tunis word ik al helemaal gek van al die mensen. Maar ja, zo stil als het nu is, is natuurlijk ook niet goed. Ik hoop dat er echt weer toeristen komen naar Tunesië. Zeker Nederlandse toeristen! Allemachtig tachtig prachtig!”

Vliegen op Tunesië

Nationale luchtvaartmaatschappij Tunisair vliegt direct van Schiphol naar Tunis. Vanaf Tunis kun je naar verder naar Tozeur vliegen, maar je kunt het stuk ook rijden.

Touroperator Corendon biedt vliegtickets en pakketten aan, naar strandbestemming Monastir en naar hoofdstad Tunis.

Tips om de woestijn te bezoeken

Mohamed Benabdelaziz kun je via Whatsapp bereiken op +216 97 780 293. Bij geen gehoor zit hij waarschijnlijk in de woestijn.

Tips voor eten & drinken

Restaurant El Bey, Douz – Als je de kans krijgt, moet je hierheen. El Bey is iets bijzonders: het restaurant is een sprookje tussen de palmbomen, een verfrissende oase met kabbelend water, zachte tapijten en rondscharrelende pauwen. Je eet er authentiek Tunesisch: chorba (pittige tomatensoep), brik (ei in bladerdeeg) en een boterzacht stoofpotje dat twee uur zachtjes heeft liggen sudderen in een gesloten kleioven. Lekker met pittige harrissa (de sambal van het Midden-Oosten) en natuurlijk sappige dadels toe.

TIPS VOOR SLAPEN

Hotel Ksar Rouge – Het ‘Rode Kasteel’ in Tozeur is wat het zegt: een uitgestrekt hotel, zo groot als een paleis in Moorse stijl met rode steen. Met natuurlijk een zwembad met bronwater, en lekker eten. Meer info: ksarrouge.magichotelsandresorts.com

Sun Palm – Groot en koel hotel aan de rand van de woestijn. Sun Palm heeft ook een tentenkamp midden in de zandduinen, waar je kunt slapen als de bedoeïenen. Op de grond onder een kriebelende deken. Ok, ietsje luxer dan. Meer info: www.sunpalmdouz.com

BRON:

Jan ging mee met een georganiseerde persreis naar het zuiden van Tunesië. Behalve veel zand en woestijn heb je daar ook heel veel zon. Als de wind uit de Sahara waait, zit je al snel boven de 40 graden en waagt niemand zich buiten. In de oases is er gelukkig altijd wel een koel zwembad te vinden.

Tags:

  • Is al twintig jaar op reis en heeft 120 landen gezien. Maar vindt de volgende reis nog altijd de mooiste.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Crossen door het roodbruine zand van de Drakensbergen

Rian werkte jaren als buitensportinstructeur in de Ardennen, maar had altijd een haat-liefde verhouding ...

Kreta vakantie gastvrij binnenland

Vakantie op Kreta in het gastvrije binnenland

Vakantie Kreta: Kreta is heeft veel meer dan alleen een zonnige kust. De kloven ...

Oost-Sicilie Italie Etna vulkaan

Dwalen door Oost-Sicilië

Oost-Sicilië, gevormd door ontembare natuurkrachten, overheerst door ontelbare culturen. Op het ruige Zuid-Italiaanse eiland ...