Treinen van Sankt Moritz tot aan Zermatt met de Glacier Express

De Glacier Express van Zermatt naar Sankt Moritz wordt door de Zwitserse Spoorwegen liefdevol ‘de langzaamste sneltrein ter wereld’ genoemd. De rode panoramatrein doet er maar liefst acht uur over om het 291 kilometer lange traject tussen Zermatt en bestemming Sankt Moritz te overbruggen. En dat is geen minuut te lang!

Zwitserland_PT-0498Zwitserland_PT-0510Zwitserland_PT-1304Zwitserland_PT-3422Zwitserland_PT-8825-EditZwitserland_PT-8846

De Glacier Express, die jaarlijks 200.000 mensen vervoert tussen Zermatt en Sankt Moritz, is populair. En terecht. De trein is niet bedoeld om zo snel mogelijke tussen de voet van de Matterhorn en het meest prestigieuze mountain resort van Zwitserland te razen. In tegendeel, het is een belevenis op zich, waarbij je heerlijk weg kunt dromen bij de uitzichten die een hele dag lang comfortabel aan je voorbij glijden. Begeleid door een hapje en een drankje, die Zwitsers snappen wel hoe je een treinreis aan en- inpakt.

Smullen van de Sri Lankanen

Ook wordt er eten geserveerd in de trein. Geen opwarmertjes uit de magnetron, maar heuse maaltijden die worden bereid in de keuken van de restauratiewagon. De Sri Lankanen in de keuken doen het kokswerk maar al te graag, want het Zwitserse loon is om van te smullen. En laten we eerlijk zijn, met een salade vooraf, een Boeuf Stroganoff als hoofdgerecht en een Tiramisu toe, is de reis toch een stuk aangenamer dan die Hollandse droge stroopwafel en een lauwe koffie geserveerd door een werkstudent.

Zwitserland_PT-8936Zwitserland_PT-9018Zwitserland_PT-9197Zwitserland_PT-9275Zwitserland_PT-9498Zwitserland_PT-9529

Bizarre landschappen en vreemdsoortige erosievormen

Bijzonder leuk is ook het informatiekanaal. Telkens wanneer de Glacier Express langs een bezienswaardigheid rijdt, klinkt er een signaaltje, ten teken dat er iets interessants te beluisteren valt door de koptelefoon. En er valt nogal wat te vertellen over de omgeving, dit is Zwitserland, we rollen door de Alpen, langs tientallen vierduizenders. Er wordt verteld over de oorsprong van de Rijn en andere Middel-Europese rivieren, over de 114 kastelen van Burgenland, over de 91 tunnels en 291 bruggen die je tijdens de reis passeert, en over bizarre landschappen met de meest vreemdsoortige erosievormen. De opwinding bereikt een hoogtepunt wanneer het Landwasserbrug in aantocht is, het beroemdste viaduct van het hele traject en een prachtig punt om vanuit de trein te fotograferen. Doordat het spoor een bocht maakt bij de passage van het vijfenzestig meter hoge viaduct, kun je de oversteek volgen, live vanuit je eigen trein. Met z’n ranke bogen is het viaduct inmiddels een van de iconisch beelden voor Zwitserland geworden. Het Landwasserviaduct staat sinds 2008 dan ook op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Rode bobslee

Vooral in de winter moet de reis een spektakel zijn op deze pas wanneer de Glacier Express als een rode bobslee tussen muren van sneeuw door het Alpenlandschap glijdt. Als je de Glacier Express boekt, krijg je ook een boekje met een hoogteprofiel van het traject. Hoogste punt is de 2033 meter hoge Oberalppas, die de Express bereikt na een lange klim vanuit Andermatt. Het is een droomparcours, waar slow travel dé manier van genieten is. De snelste tijd op deze Zwitserse bobsleebaan zal de Glacier Express dus gelukkig niet halen.

Landwasserbrug_GEEn_glacier_expr_PT-3552Zwitserland_PT-0498Zwitserland_PT-0510Zwitserland_PT-1304Zwitserland_PT-3422Zwitserland_PT-8825-EditZwitserland_PT-8846Zwitserland_PT-8936Zwitserland_PT-9018Zwitserland_PT-9197Zwitserland_PT-9275Zwitserland_PT-9498Zwitserland_PT-9529Zwitserland_PT-9604Zwitserland_PT-9774Zwitserland_PT-9981Zwitserland_PT-9992

Zelf mee met de Glacier Express

Winter- en zomerrooster

Vanaf december tot ergens in april – de precieze datum is afhankelijk van wanneer Pasen valt – rijdt de trein een winterrooster, met een trein per dag. In de zomer rijden er dagelijks drie treinen tussen Zermatt en Sankt Moritz. In november en mei rijdt de trein niet. Wie de trein wil boeken gaat naar www.glacierexpress.ch, maar je kunt er ook gratis in met de Swiss Travel Pass (www.swisstravelsystem.com). De trein is ook te gebruiken voor een bezoek aan Chur, de prachtige hoofdstad van Graubünden. Er is een zeer uitgebreide site voor zomer en winter over Ober-Engadin, waar vrijwel alles over boven-Engadin en Sankt Moritz is te vinden. Kijk hiervoor op www.engadinstmoritz.com. Voor informatie over de prachtige hoofdstad van Graubünden kijk op www.churtourismus.ch. Bon Voyage!

 

Bron:

Lex reed me met de Glacier Expres als onderdeel van een internationale persreis naar het Zwitserse Ober-Engadin, in het kanton Graubünden.

Tags:

  • Is fulltime reisjournalist-fotograaf voor outdoorbladen en reisorganisaties, begeleidt fotoreizen en geeft lezingen. Van huis uit bioloog. Woonde twee jaar in de outback van Namibië waar hij een safari camp opbouwde aan de Fish River Canyon.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Van Porto naar Lissabon

Om Centro de Portugal te ontdekken, een van de minder bezochte regio’s van Portugal, ...

Een dromerig mooi uitzicht op de noordkust van Kreta

Kom tot rust op zonnig Kreta

Kreta is al jarenlang een geliefde vakantiebestemming bij Nederlanders. Toch heeft het eiland door ...

Droomkastelen: Frankrijk

Wie Frankrijk zegt, zegt kastelen. Daarom mag dit land niet ontbreken in de reeks ...