Top 5 Ameland

Wie Ameland zegt, zegt Nobel.

Nobel in Ballum
Nobel in Ballum

Al meer dan honderd jaar kun je terecht in hotel-café-restaurant-slijterij Nobel in Ballum. Een bezoek aan Ameland is niet compleet zonder een bezoek aan dit bijzondere etablissement waar ouderwetse romantiek en design samen komen. Je kunt er heerlijk eten, slapen en genieten. Je koopt hier het origineelste souvenir van Ameland: Nobeltje. Deze likeur is alleen op Ameland en een enkele slijter op de wal te koop.

Je moet er 236 treden voor op, maar dan heb je ook wat.

uitzicht vanaf vuurtoren over ameland copy
Uitzicht vanaf vuurtoren over Ameland

Het mooiste uitzicht over Ameland heb je vanaf de vuurtoren van Ameland. Bij helder zicht – handig om dat van tevoren te checken voordat je aan de klim begint – zie je de Noordzee, Waddenzee, naburige Waddeneilanden en het vaste land.

Het drama van Ameland.

Tewaterlating van de paardenreddingsboot Abraham Fock
Tewaterlating van de paardenreddingsboot Abraham Fock © Cees – Zoom

Ameland had vroeger een reddingsboot die met paarden het water in werd gebracht. In 1979 ging het gruwelijk mis: door een dramatische samenloop van omstandigheden verdronken de acht paarden in de golven. Ter nagedachtenis is een grafmonument opgericht. De paarden hebben bij het oude reddingsbootpad bij Hollum een graf gekregen. Tegenwoordig wordt de paardenreddingboot een paar keer per jaar ter demonstratie ingezet, dat elke keer een prachtig spektakel oplevert.

Het is eeuwenlang broodnodig geweest op Ameland: jutten.

juttersmuseumDe boeren op Ameland hadden vroeger een zwaar bestaan en door te jutten konden ze hun hoofd net boven water houden. In het Juttersmuseum vind je alles over de jut-gewoontes en tradities en wat er in de loop der eeuwen zoal op het strand gevonden is.

Met je eigen paard naar Ameland.

Overal op Ameland zie je paarden. Paardrijden over het brede strand van Ameland is dan ook de wens van menig paardenliefhebber. Je kunt zelfs je eigen paard meenemen naar het Waddeneiland, maar eentje ter plekke huren kan natuurlijk ook. Het is een geweldige manier om Ameland te ontdekken.

Tags:

  • NextDestination.nl is er voor de sportieve reiziger, de avontuurlijke cityhopper en de nieuwsgierige vakantieganger. Wij gaan voor jou op zoek naar te gekke plekken, ontmoeten de leukste locals vol prachtige verhalen en geven je verrassende tips. Soms luxe, soms budget, maar altijd op onze eigen manier. Om je te helpen bij die ene vraag: What’s your NextDestination?

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Happy days buiten de boundary

Soms heb je gewoon heel veel geluk. In Lake Louise konden we door stom ...

De wereld is 360⁰

Het waren de Finnen die aan de wieg stonden van de smartphonerevolutie. Uitgerekend in ...

Texels bier: niet alleen voor eilanders

Als je naar Texel gaat, vergeet dan Heineken, Grolsch en Brand. Op Texel drink ...