Blogsafari 10: Thetford Estate in Harare Zimbabwe

Neushoorn op neuslengte afstand     
Thetford Estate Zimbabwe

Op een half uur van Harare ligt Thetford Estate, een Zimbabwaans Game Reserve. Een relatief klein gebied van 2500 hectare, maar een enorme hoeveelheid dieren. Wij rijden mee met Ranger Craig voor een sunset drive met als apotheose een very, very close encounter met neushoorns.

reizen Thetford Harare
Ranger Craig van Thetford Estate brengt ons tot heel dicht bij de neushoorns

Neushoorn zijn misschien wel de meest bedreigde dieren in Afrika. Helaas is de vraag naar de hoorn (vooral uit Azië) nog immer hoog. De gemalen poeder (die exact hetzelfde is als vermalen mensennagels) zou de potentie verhogen… Schandalig dat de georganiseerde misdaad hier zoveel handel uit weet te halen. In Thetford Estate, waar bijna tien neushoorn leven, zie ik weer met eigen ogen hoe fantastisch deze dieren zijn en hoe belangrijk het is dat de handel zo snel mogelijk stopt.

reizen Thetford Estate Zimbabwe
In thetford is het meteen raak. Giraffen heten ons welkom in het Game Reserve.

Ring rond de kont

Maar voordat we bij de neushoorn komen, die in een apart omheind gedeelte van 600 hectare leven, rijden we eerst door het park. Een koud biertje of Savannah Dry in de hand en turen maar. We zien waterbuck, impala, zebra’s en giraffen. En we zien een gespikkelde stok uit het gras steken, ver weg in de bush. Craig legt uit dat baby giraffen doodstil in het gras gaan zitten, terwijl de moeder voedsel gaat zoeken. Over de waterbuck heeft Craig nog een ander leuk weetje. De Latijnse naam is Lobus Elipso Premus wat zoveel betekent als “Ring rond de kont.” En inderdaad, de waterbuck heeft een witte ring rond de kont, bedoeld als mikpunt voor kleintjes als er gevaar dreigt. Ze moeten dan gewoon achter die ring aanrennen.

Imapala Zimbabwe
Een impala mannetje. Dan zijn er meestal ook heel veel vrouwtjes in de buurt.
Zimbabwe Thetford Estate
Twee gnoes (wildebeast) springen weg van de wagen.
Thetford Estate Zimbabwe
Zebra’s zijn in bijna elk park van de partij.

Spinnen zo groot als je vuist

Ondanks dat de spanning groot is voor de ontmoeting met de neushoorns straks, zien we eerst nog een ander bijzonder dier. Ook groot (voor zijn doen dan) zijn de Golden Orb Spiders. vuisgrote spinnen die een haag aan webben maken vanaf de rand van de weg naar de boomtakken boven ons. Ze zien er indrukwekkend uit met hun geel-zwarte lijf. En ze zijn enigzins giftig. Maar zoals Ranger Craig vertelt: “Hoe groter het beest, hoe minder gif. Deze spinnen gebruiken vooral ‘brute force’ om hun prooi te doden.” 

Thetford Estate Zimbabwe
De Golden Orb Spider.
Thetford Estate Zimbabwe
En in perspectief tot de mens.

Negen neushoorns

En dan, na een uurtje rijden langs alle andere dieren, komen we eindelijk aan bij het eigen verblijf van de negen neushoorns. Het zijn er bijna tien, want eentje is zwanger. Ze hebben een eigen omheining van 600 hectare en 24-7 bewapende bewaking. Daarnaast worden de neushoorns ge-dehorned, de hoorn wordt elke paar jaar verwijderd om stropers af te schrikken. Omdat de neushoorns in het park eerder slachtoffer zijn geworden van stroperij worden ze nu elke dag om 17.00 uur gevoerd. Hierdoor komen ze allemaal bij elkaar op een centrale plek, kunnen de rangers checken of ze geen sporen van snares of andere vallen hebben en of ze er nog allemaal zijn. Een bijkomend voordeel is dat toeristen nu een neushoorn-ervaring van jewelste kunnen hebben. Negen neushoorns, vlak bij elkaar is een sight om nooit te vergeten. 

Thetford Estate Zimbabwe
Vijf van de negen neushoorn bij elkaar.

De neushoorns zijn intussen gewend aan mensen en één laat zich zelfs aaien. Miles is een reuzenmannetje die het niet erg vindt om aangeraakt te worden. Hierbij heb ik altijd mixed feelings, maar ik snap het ook wel weer. Toeristen komen hiervoor naar het park en de bewaking van deze magische beesten moet ergens van worden betaald. Het is een lastige paradox waar we nog vaker mee te maken gaan krijgen in Afrika. Helaas zijn het mensen waar neushoorn het meest van te vrezen hebben en moeten andere mensen weer zorgen voor bescherming. Vooralsnog hoop ik dat Thetford (en menig ander safaripark) straks kan stoppen met de continue bewaking, maar helaas ziet het er nu naar uit dat dit nog wel even nodig zal zijn. 

Thetford Estate Zimbabwe
Miles vindt het niet erg om aangeraakt te worden.
Thetford Estate Zimbabwe
Reisgenoten Ed en Kiki met een sundowner bij de neushoorns

 

Door naar Hwange, het grootste park van Zimbabwe

reizen Zimbabwe
Voor het eerst vliegen met de airline van Zimbabwe levert vier uur vertraging op, maar we bereiken ons doel uiteindelijk: Vic Falls.

Gijs’ Blogsafari

Gijs maakt momenteel met Rian en hun twee jongens Raf en Finne een rondreis door Zuid-Afrika, Zimbabwe, Zambia, Mozambique en Swaziland. Tijdens deze reis houdt hij je via zijn blogsafari op de hoogte. 

Next Stop: Sable Sands Lodge Zimbabwe

Zimbabwe reizen Sable Sands
Tussen de Olifanten bij Sable Sands Lodge in Zimbabwe.

Tags:

  • Gijs

    Co founder

    Een nieuwsgierige, creatieve, energieke avonturier. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om te surfen, kajakken, skien, snowboarden en andere activiteiten te doen.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Last minute, goedkoop en relaxt Gambia

Met deze woorden zou ik normaal niet zo snel een bestemming aankondigen, maar het ...

Top 5: Afrika’s aantrekkingskrachten

1. Big 5 & co De Big 5, leeuw, olifant, buffel, luipaard en neushoorn, ...

Sneeuwzeker Engelberg

Ideaal voor een paar dagen, want dichtbij en heel erg sneeuwzeker. Steil en hoog, ...