Texels bier: niet alleen voor eilanders

Als je naar Texel gaat, vergeet dan Heineken, Grolsch en Brand. Op Texel drink je Texels bier van de Texelse bierbrouwerij, punt. En dat is helemaal geen straf, kan ik je verklappen. Speciaalbieren Skuumkoppe, Goudkoppe en Springtij hebben mijn hart gestolen. En bij thuiskomst kwam ik er achter dat heel veel supermarkten ook Texels bier in de schappen hebben liggen. Komt dat even goed uit!

Texels bier5Texels bier7Texels bier3Texels bier1

De brouwerij is intussen een aardig populaire, toeristische attractie geworden. In 2014 vloeide er hier 2,3 miljoen liter uit de grote koperen vaten, terwijl dat zestien jaar geleden nog maar 16.000 liter was. “Een uit de hand gelopen hobby,” zegt onze tour guide Paul van der Lee die heel specifiek uitlegt hoe het proces in de brouwerij er aan toe gaat, voordat hij ons uitgebreid rondleidt. De oude zuivelfabriek van Oudeschild maakt sinds 1999 speciaal bieren, gebrouwen van duinwater, gerst en tarwe van het eiland zelf, hop en een giststam die alleen op Texel te vinden is. En dat Texelse biernationalisme schiet ons precies in het goede keelgat. Gewoon een goed product uit eigen achtertuin. Paul is ook zichtbaar trots op ‘zijn brouwerij’ en niet alleen omdat hij, nu hij met pensioen is, een paar keer per week lekker bier kan drinken.

Texel

Eindelijk tijd om te proeven

Na de rondleiding zet hij een plateau voor ons neer om te proeven. Vier kleine glaasjes, gevuld met Goudkoppe, Skuumkoppe, Texels Bock en Triple lachen ons toe. En ondanks dat ik best van een speciaal biertje houd, is je eerste liefde toch het sterkst. De paar glazen Skuumkoppe van de avond ervoor bij Café Restaurant de 12 Balcken zingen nog rond in hoofd en hart en dat blijkt nog steeds mijn favoriet. Om nog een re-fill te krijgen, vraag ik Paul of hij voor de foto nog een groot glas wil tappen en dat moet natuurlijk een paar keer herhaald worden. Wij zitten hier nog wel even! Prrrroost!

Voor ongeveer een tientje per persoon krijg je een rondleiding van drie kwartier in de Brouwerij. En dat is inclusief vier biertjes (kleine glazen) en een gratis glas. Mooie deal lijkt me. Op woensdagen hebben ze een VIP rondleiding. Die is iets duurder, maar dat betaalt zich uit in een grotere bierverrassing aan het einde.

Texels bier2Texels bier4Texels bier6

Meer info over Texel:

Wij trokken vier dagen uit voor Texel en sliepen achtereenvolgens in De Lindeboom in Den Burg, bij Texelyurts en Hotel Opduin in De Koog. We fietsten over het eiland en wandelden in Nationaal Park Duinen van Texel.

We dronken bier bij de Texelse Bierbrouwerij en aten in verschillende restaurants die het eiland te bieden heeft. Op de website van de VVV van Texel kun je veel informatie vinden, dus zeker een bezoekje waard voordat je op de boot stapt.

Tags:

  • Gijs

    Co founder

    Een nieuwsgierige, creatieve, energieke avonturier. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om te surfen, kajakken, skien, snowboarden en andere activiteiten te doen.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Salland (1)

Salland doet mij denken aan rust, ruimte en ontspanning. De tegenhanger van het drukke ...

Top 3 ervaringen van onze Rovos Rail treinreis

1: Safari in Nambiti Game Reserve  Dit Game Reserve is volledig opgetrokken uit oud-boerenland. In tien jaar ...

vuurtorens waddeneielanden

De vuurtorens van de Waddeneilanden

Vuurtorens. Ik vind ze prachtig en waar ter wereld we ook zijn, als er ...