In de vroege ochtend steekt een achttal giraffen hun hoofden boven de flat top acacia trees. Even later staan we naar een dans te kijken van deze schitterende beesten. In het Tala Game Reserve, vlakbij Durban, kan je erg makkelijk een grote groep wilde dieren bewonderen. Veel antilopensoorten, vogels en nijlpaarden. En zelfs je big five lijstje krijgt een vinkje, want er is goede kans op het spotten van een neushoorn.

Wilde dieren kijken, ik blijf het een raar fenomeen vinden. Zeker omdat je met je auto op plekken komt, waar geen auto’s zouden moeten rijden. Ik probeer me te verplaatsen in eh… bijvoorbeeld een neushoorn en bedenk hoe het moet zijn om de hele dag van die gekleurde, ronkende monsters voorbij te zien trekken. Dat maakt het ‘wild life’ al een stuk minder authentiek. Toch is ‘wilde dieren kijken’ iets dat je doet in Zuid-Afrika, want thuis hebben we ze niet in het wild. En ik moet eerlijk toegeven, ik werd ook best een beetje fanatiek. Het is, hoe dan ook, bijzonder om giraffen en zebra’s in hun ‘natural habitat’ te zien. Zeker met ons zoontje Raf van twee die het allemaal reuze interessant vindt.

Bijzondere herten en koeien

Tala is een klein park met 3.000 hectare grond op 45 minuten rijden van Durban, dat gerund wordt door de lokale Zulu-community. Er zitten bijna geen roofdieren zoals leeuwen en luipaarden en dat maakt het leven voor de overige dieren erg relaxed. Bij de ingang van het gebied spotten we gelijk al een groep impala’s die op hun gemakje staan te grazen. Ook wildebeesten laten zich veelvuldig zien, die zien er toch zo grimmig uit! Raf hangt als een volleerde gamedriver uit het raam te staren. Wat een bijzondere herten en koeien hebben ze hier!

We slingeren met onze auto langs acaciabomen, open velden en grote plassen. Onze, iets te lage, sportwagen kan het bijna niet aan, die hobbelige offroad wegen. Maar het draagt wel bij aan het avontuur. We hebben de hele middag prijs: twee neushoorns staan te suffen op een dijk, een hele groep zebra’s steekt prachtig af tegen de horizon en als we langs de ‘hippo hide out’ rijden, ligt daar inderdaad een drietal nijlpaarden met hun machtige koppen boven water. We wachten enige tijd op de welbekende wijd opengesperde bek, maar die krijgen we niet te zien.

Bad op pootjes en Afrikaanse maskers aan de muur

We overnachten in de Aloë lodge, een romantische, Afrikaans ingerichte kamer met een ouderwets bad op pootjes. Aan de muur hangen, voor ons intussen, welbekende Afrikaanse maskers. Het is klein, maar praktisch. Precies goed voor een nachtje logeren in dit dierenrijk. En op loopafstand van het restaurant. We dineren bij het haardvuur van het Tala restaurant en worden erg verwend door de staff, waar Raf het ook goed mee kan vinden. Zij maken ook tijd voor hem en hij mag zo de keuken in lopen. Op het open terras heb je de kans dat er nieuwsgierige wilde dieren langslopen. En dat gebeurt dan ook als we een keer lunchen in het restaurant. Vijf giraffen stiefelen voorbij op ongeveer tien meter. Wauw!

Privé wildlife show

De volgende dag is Raf jarig en we vragen hem wat hij het liefste wil zien op zijn verjaardag. “Lilaffe” is het antwoord, want daar is hij intussen fan van. Na kort rijden wordt de wens al vervuld, in de verte staan ze in een veld. Hun lange nekken steken tussen de bomen uit. Tala heeft één grote groep giraffen die bij elkaar blijft. Doordat ze hoger zijn dan de bomen en Tala beschikt over een heuvelachtig landschap, kun je ze al van ver spotten. Na een paar flinke slingerbochten weten we ze van dichtbij te benaderen, vijf giraffen staan vlak naast de weg met elkaar te stoeien! Wat is dit fascinerend, hun trage bewegingen, die lange nekken waarmee ze elkaar plagen en duwen en die fantastische loopjes achteruit. Het lijkt een dans, uitgevoerd door professionals. We staan heel lang te kijken, zijn de enige gasten die er zo vroeg bij zijn, maar het vroege opstaan wordt dus ruim beloond. Wat een mazzel hebben we! De ansichtkaart is compleet als even later ook nog een regenboog achter de giraffen verschijnt…!

Extra Trip info

Boeken doe je via threecities.co.za/hotel/tala-game-reserve-durban. Het Reserve heeft meerdere lodges waar je kunt slapen. Catered of self-catered. Je kunt in het park met een gewone (huur)auto rijden of je boekt een georganiseerde Game Drive. Tala Game Reserve ligt vlakbij Camperdown en iets meer dan een uur rijden vanaf Durban. Meer info over Zuid-Afrika is te vinden op mijnzuidafrika.nl. Of ga naar de officiële website van Zuid-Afrika zelf: southafrica.net 

Bron:

Rian woont momenteel met Gijs en zoontje Raf in Zuid-Afrika en reist zich suf in vooral de provincie Kwazulu Natal. Vanuit Durban is het een uur rijden naar Tala Game Reserve en dus de ideale 24 get-away naar echte wilde dieren.

Tags:

  • Communicatieadviseur en trainer, met een grote passie voor schrijven en teksten redigeren. Is veelal op zoek naar zinvol werk en inspirerende ontmoetingen.

You May Also Like

Surfen in Taghazout

Volgens de Lonely Planet is Marokko de Gateway to Africa. En het is te merken ...

Pays du Saint-Bernard

Het is half acht in de ochtend, luide klassieke muziek klinkt door de lege ...