Surfen in Taghazout

Volgens de Lonely Planet is Marokko de Gateway to Africa. En het is te merken dat het Arabische land op de grens zit van Europa, want deze vakantiebestemming in opkomst heeft voor elk wat wils. Westerse luxe in al zijn hoedanigheid is vaak maar een paar meter verwijderd van het authentieke Afrika. En in Taghazout, waar je los kan gaan op de golven liggen een paar surfspots waar ze in Europa jaloers op zijn. Niks met surfen? Wat dacht je van yoga met uitzicht op zee, wandelen op de authentieke markt of de luxepoes uithangen in één van de vele grote resorts.

TaghazoutTaghazout beach_TaghazoutTaghazout 3TaghazoutTifnitTaghazoutagadir 4Taghazoutde souk (markt) in het dorpje AourirTaghazoutEen kopje mierzoete muntthee mag nergens ontbreken, hier bij de marktkooplui op de souk

Marokko is een ideale plek voor de sterk opkomende lifestyle sport surfen. Hou je ook nog van yoga, dan kom je helemaal aan je trekken. Taghazout is een klein dorpje in de baai van Agadir intussen een bekende surfbestemming voor Europeanen die de winterse kou ontsnappen. “Want hier kun je het hele jaar terecht voor lekker weer en goede golven. De baai ligt beschut en de temperatuur is top.”  De Nederlandse Jordy Robers streek hier jaren geleden neer en opende Solid Surf House. Dit huis, dat ergens tussen een hostel en hotel in ligt, is speciaal gericht op de reizende surfer en yogaliefhebber. Zijn lijfspreuk “de beste surfer is diegene met de meeste lol” vat het goed samen; er heerst een uitermate relaxte sfeer in het huis dat een prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan heeft. Doorgaans is het voor de helft gevuld met Nederlanders en de andere helft komt uit de rest van Europa. “Zo blijft de mix in het huis goed en behouden we die ontspannen sfeer. Taferelen zoals in Benidorm willen we hier niet hebben,” zegt de voormalig Haaksbergse dj die inmiddels zijn geluk aan het beproeven is op Bali.

Taghazouthaven van EssaouiraTaghazoutagadir 1TaghazoutVissersdorp Taghazout, nu populair bij golfsurfersTaghazoutagadir 2Taghazoutagadir 3TaghazoutTaghazout 1TaghazoutTaghazout 4

De luxe surfer

Voor de vakantieganger die wel wil surfen, maar zich tegelijkertijd wil laten onderdompelen in luxe is een stukje verderop Paradis Plage een ideale stek. Het gehele resort is opgebouwd rond de drie elementen surf, yoga en spa. In de kelder is een zeer grote hammam waar vakantiegangers zich volledig in de watten kunnen laten leggen. Op het strand staat een glazen kubus waar de yogalessen worden gegeven en Paradis Plage heeft zijn eigen kleine surfhuis aan de zee. Alle maten en soorten boards en een leraar staan de hele dag ter beschikking voor de gasten van het resort. Surfsafari’s met de auto, of nog beter de boot, behoren hier ook tot de mogelijkheden.

Artistiek uitje

Wil je even iets meer cultuur snuiven of is er geen surf, maak dan een dagtocht naar het kunstzinnige Essaouira. Het grootste deel van de binnenstad is autovrij en de bijna constante straffe wind zorgt voor verkoeling. Vanwege die wind is het geliefd bij kite- en windsurfers uit de hele wereld, maar ook op artiesten en muzikanten heeft de stad een grote aantrekkingskracht. Er circuleren heel wat verhalen over Jimi Hendrix die hier zijn inspiratie voor de nummers Castle in the Sand en Purple Haze gevonden zou hebben. Het door hem bezongen kasteel is hoogstwaarschijnlijk de nog zichtbare toren met kantelen van het Portugese fort wat verzonken voor het strand van Essaouira ligt. Minder onschuldig is het verhaal dat hij een heel dorp nabij de stad wilde kopen, maar voor de deal rond was stuurden de autoriteiten hem het land uit wegens drugsbezit. Essaouira is van oudsher een smeltkroes van culturen. Arabische stammen uit het noorden, Berber- en meer zuidelijke etnische Afrikaanse stammen vestigden zich hier in de loop van de tijd en brachten allemaal hun eigen kunstuitingen mee. Nog steeds zie je in de stad de ene na de andere galerie, aankondigingen van muziek optredens en ook de vele, hippe restaurantjes hangen vol werken van lokale kunstenaars.

TaghazoutPARADIS PLAGETaghazoutDe bootjes liggen op het strand bij TifnitTaghazoutFingerfood bij Paradis PlageTaghazoutTifnit ligt pal aan het strandTaghazoutTaghazout beach_-2TaghazoutTaghazout 2

Terug in de tijd

Een klein uurtje rijden naar het zuiden vanaf Taghazout ligt vissersdorp Tifnit. Het is nauwelijks een dorp te noemen, maar charmant is het wel. Dagjesmensen parkeren hun auto waar de weg ophoudt en lopen langs het strand naar de paar huizen die tegen een rots zijn gebouwd. Vissers proberen je inktvis of iets anders vers gevangen te slijten, en ook hier liggen mooie surfbreaks, een rif ligt voor het dorpje en aan de noordkant van de baai kan ook gesurft worden. Tifnit biedt niets anders dan de aanblik van een eenvoudig leven zoals dat zich waarschijnlijk al tientallen jaren afspeelt. Er is geen stromend water of elektriciteit, vervoer naar het dorp gaat per ezel en er wordt de tijd genomen voor een praatje en een glas café cassé, half koffie, half warme melk. Soms zet een lokale ondernemer wat plastic stoelen op het strand en noemt het een terras. Op de bbq liggen zijn vers gevangen sardientjes en hij komt er graag bijzitten om verhalen te vertellen.

[accordion]

[accordion-group title=’ – Web & Travel‘]

Taghazout heeft hete zomers en zachte winters. De beginnende surfer kan het hele jaar terecht, als zal die in december en januari soms liever toekijken dan zelf het water ingaan. Niet zozeer omdat er dan geen spot te vinden is, er is in de baai altijd wel een rustige hoek, maar vanwege het kijkcijfergehalte van de surfactie op de hotspots. Dan kan het golfgeweld namelijk losbarsten en krachtige hoge golven aan de kust brengen. Meer info over Solid Surf House vind je HIER.

Transavia heeft goedkope tickets naar Marokko (vanaf 140 euro retour)en vliegt op Agadir, Marrakech en Casablanca. Agadir vanaf Amsterdam 2x per week op dinsdag en vrijdag. Op Marrakech dagelijks vanaf Amsterdam dagelijks en Casablanca is 4x per week aan de beurt: op maandag, woensdag, vrijdag en zondag.

Zigzag Campers Huur vervolgens een Camper bij ZigZag Campers en heb de vrijheid van rondreizen. Via NextDestination krijg je 40 euro korting.

ZigZag Camper voucher twv €40,-

[/accordion-group]

[accordion-group title=’ – Slapen‘]

Solid Surf House Almugar. Chill surfhuis met veel Nederlanders.

Paradis Plage. Luxe meersterrenplek met eigen Yoga en Surfleraren. Erg lekker eten.

[/accordion-group]

[accordion-group title=’ – Top 5‘]

[su_post field=”post_content” post_id=”7565″]

[/accordion-group]

[/accordion]

Video

Bron:

Gijs en Alexandra leerden elkaar kennen op een persreis naar Agadir en Taghazout. De gezamenlijke passie voor surfen zorgden voor de eerste goede gesprekken en terwijl de zon in de zee gleed, werd de basis gelegd voor een surf-vriendschap. Gijs schreef na deze trip uiteindelijk een verhaal voor Sp!ts en Alexandra voor het AD. Dit is een mengelmoes van die twee verhalen.

Tags:

  • Gijs

    Co founder

    Een nieuwsgierige, creatieve, energieke avonturier. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om te surfen, kajakken, skien, snowboarden en andere activiteiten te doen.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Aurora Arktika

In de verte dobbert de Aurora Arktika in het IJslandse fjord. De zee kleurt ...

Old Biscuit Mill Market Kaapstad

Blogsafari 1: De markt op in Kaapstad

Kaapstad is hip & happening. Muziek, coffee culture, vintage design en lokale craftsmen & ...

Langebaan Zuid afrika

Blogsafari 5: Luizenleven in Langebaan Zuid-Afrika

Na dagen wandelen op de Cape Peninsula en de nodige ontmoetingen met wilde dieren ...