Sziget festival Boedapest

Na de val van het communisme in Hongarije werd in 1993 voor het eerst een muziekfestival georganiseerd op het onbewoonde Óbuda-eiland in de Donau. Het festival heette toen nog Diáksziget (‘studenteneiland’) en zowel de optredende artiesten als de bezoekers waren voornamelijk Hongaren.

Het festival groeide snel en veranderde in een multicultureel evenement waar verschillende kunstvormen aan bod komen. Tijdens de laatste, 24e editie van 2016 werden bijna een half miljoen szitizens uit meer dan honderd landen geteld. Van al die buitenlanders, de helft van alle bezoekers, waren de Nederlanders met circa 20.000 man het talrijkst. Een groot deel ervan was met een van de speciale Sziget Express-treinen naar Hongarije gekomen.

Island of Freedom

Sinds 2006 voert het festival als slogan ‘Island of Freedom’ en wordt het vaak omschreven als de Europese tegenhanger van het Burning Man-festival in de Black Rock Desert in Nevada.

De locatie op een eiland in de Donau, in het noorden van Boedapest, heeft als groot voordeel dat alle bezoekers streng gecontroleerd kunnen worden vóór ze op het eiland staan. Eenmaal op het eiland, zijn de beveiligers in burgerkleding nauwelijks te herkennen en zijn er geen gewapende militairen of soldaten om de boel te bewaken, hetgeen enorm bijdraagt aan de ontspannen sfeer. Want hoewel er per dag bijna 100.000 bezoekers zijn (allemaal geregistreerd met een persoonlijke QR-code aan hun polsbandje), biedt de grootte van het eiland genoeg plek voor iedereen en voel je je nooit als een haring in een ton.

Island of Freedom is de slogan van het Sziget festival.

Het terrein kun je op twee manieren bereiken, met de HÉV-trein of met een boot. Van beiden zijn er zoveel ingezet dat je nooit lang wacht voor je op kunt stappen.

Na twee controlepunten, voor en na de spoorbrug naar het eiland, sta je op het festivalterrein. Snoeren vol gekleurde peertjes en bungelende lampenkappen aan takken van bomen vol kerstverlichting zorgen voor sfeer. Er zijn kampeerplekken voor wie langer dan vijf dagen blijft en kennelijk is de belangstelling groot, de bolvormige tentjes staan zij aan zij, waarbij een vlaggetje aangeeft waar de kampeerder vandaan komt.

Sziget festival card

Sziget kent zestig podia. Van de main stage, het podium waar de grootste artiesten spelen en dat nu de naam draagt van de onlangs overleden booking manager Dan Panaitescu, tot circustenten met acrobaten of intiemere theaterzaaltjes als de Magic Mirror Tent met een LGBT-programma en stand-up-comedy. Bij de main stage vindt elke dag om 19:00 een special party plaats om het publiek te verbinden. Dat gebeurt met Indiaas kleurenpoeder, plastic pompoms, vrachtwagenladingen confetti of met een vlaggenparade die laat zien dat ook Kosovo en Sardinië vertegenwoordigd zijn.

Bars zijn er in overvloed. Ze hebben identieke, heel redelijke prijzen en betalen doe je met je Sziget festipay card. De prijzen zijn normaal gehouden om de Hongaarse bezoekers niet weg te jagen. In een land waar het gemiddeld maandinkomen tussen de vijf -en zeshonderd euro ligt, is een dagpas van zestig euro veel geld. Tijdens de persconferentie werd aangegeven dat bewust veel dagpassen worden gereserveerd om zo de balans te houden tussen de rijkere buitenlandse bezoekers en de Hongaren. Er werd ook niet geheimzinnig gedaan over cijfers en budgetten. Managing director Károly Gerendai maakte bekend dat het budget van 2016 twintig miljoen euro bedroeg met nog eens vijf miljoen euro sponsorgeld daarbovenop. Het maximum dat hij bereid is uit te geven aan een artiest is één miljoen, het bedrag dat dit jaar werd overgemaakt aan Rihanna. “Je weet dat je grote namen nodig hebt voor het affiche. Er zijn steeds meer festivals en de concurrentie is moordend. Toch hadden we dit jaar al veertig procent van alle tickets verkocht voor we namen bekend hadden gemaakt.”

Open-minded

Gevraagd wat het festival zo bijzonder maakt zegt Gerendai: “Het is kleurrijk met alle aanwezige nationaliteiten. Wij hebben een open-minded en vriendelijk publiek. Wij tolereren geen enkele vorm van racisme, homofobie, antisemitisme of islamofobie. Het festival kent bijvoorbeeld een LGBT-programma in de Magic Mirror Tent, een Tents Without Borders gedeelte waar we met het thema ‘Migration and fleeing: who, where, when and why?’ om aandacht te vragen voor de vele vluchtelingen in Europa, en er is een Ability Park waar mensen zonder handicap kunnen ervaren hoe het dagelijkse leven is van iemand die mindervalide is.”

Het zijn bemoedigende geluiden in Hongarije, het land dat sinds 2010, toen Viktor Orbán van de Fidesz partij voor de tweede keer premier werd, een enorme ruk naar rechts heeft gemaakt. Langs snelwegen staan billboards opgesteld om vluchtelingen op andere gedachten te brengen en om Hongaren te waarschuwen voor deze vluchtelingen, die aan de zuidgrens van het land staan.

Hoop op een betere wereld

Het maakt Sziget tot een succes. Bijna dagelijks word je immers wakker met nieuws van aanslagen, terreurdreigingen of zelfmoordacties. De slogan Island of Freedom dekt de lading. Jonge mensen met een heel leven voor zich, met hoop en ambities, maar ook met angst en frustraties, komen een week samen op een onbewoond eiland. Om te feesten, om van muziek te genieten, om te flirten en om vrienden te maken, maar om bovenal hoop te houden op een betere wereld dan de huidige. Het zou geen slecht idee zijn om de 71e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dit jaar niet in New York te laten plaatsvinden, maar op Óbuda-eiland. En dat de wereldleiders pas weer uit hun festivaltentje mogen kruipen tot er concrete oplossingen zijn gevonden voor de problemen die de wereld teisteren.

Bron:

Joost bezocht vijf dagen het Sziget festival op uitnodiging van het Hongaars Verkeersbureau

Meer informatie:

www.nl.szigetfestival.com
www.nl.gotohungary.com
www.budapest.com

Tags:

  • Van jongs af met zijn neus in een atlas en gestimuleerd door kaarten sturende KLM-ers in zijn familie, zette Joost een carrière als purchasing manager bij een Japanse touroperator om in een schrijvend en fotograferend bestaan als reisjournalist. Met een rugzak naar gorilla's in Rwanda, liftend door Nicaragua of cruisend om Kaap Hoorn. Polyglot Joost bezocht al meer dan 100 landen maar kruipt als een Rupsje Nooitgenoeg over de wereldkaart.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Generator Paris

Het succes van Airbnb heeft er voor gezorgd dat hotels zich achter hun oren ...

Frans Ski Chalet gehuurd? Goedkoop? Lees dan dit!

We hebben het allemaal wel een keer gedaan en sommigen doen het zelfs jaarlijks. ...