Afriski: Snow-Haka & Burning of the ski’s ceremony

In Afriski, het kleine skigebiedje in de bergen van Lesotho hebben ze sneeuw nodig, maar dat valt zelden. Dus wordt er gebeden, gesmeekt en een boel lol gemaakt om de goden goed gezind te krijgen.

SnowhakaIMG_1908 copySnowhakaIMG_1940 copySnowhakaIMG_1916 copySnowhakaIMG_1942 copy

Om de gasten te entertainen is elke zaterdagavond een skishow. Alle skileraren skiën verschillende patronen en de Park-rats doen wat freestyle jumps op een schans. Maar later op de avond wordt het pas echt leuk. Als het donker is, het kwik flink gedaald is en de alcoholconsumptie is gestegen, maken dezelfde leraren zich op voor een offerritueel. In traditionele Basotho-kleding en Sotho-hoed skiën en boarden zij naar beneden met fakkels in hun hand. Beneden volgt de Snow-Haka waar de zelfbedachte sneeuw- en zongoden Plentus Whitus en Hottus Rayus worden toegesproken. Er worden ski’s geofferd in het vuur en gevraagd om hoge vochtigheid, lage temperaturen, geen wind en natuurlijk(e) sneeuw. Daarna meldt iedereen zich in de bar en gaat het feestje in het Gondola Café nog heel lang door. Om sneeuw moet misschien gebeden worden, aan atmosfeer is absoluut geen tekort.

Afriski Lesotho

Bron

Gijs woonde met Rian en Raf een half jaar in Durban. Vanuit daar reden zijn naar verschillende mooie plekken waaronder Afriski in de Maluti Mountains van Lesotho.

Tags:

  • Gijs

    Co founder

    Een nieuwsgierige, creatieve, energieke avonturier. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om te surfen, kajakken, skien, snowboarden en andere activiteiten te doen.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Gekookte schapenkop in Smalahovet

In het Noorse Smalahovet, vlakbij Voss staat het enige restaurant dat ze verkoopt. En ...

Winter Activities: Langlaufen

NextDestination skiet of snowboardt natuurlijk erg graag. Maar naast de traditionele wintersporten is er ...

Een schip als berghut, de fjorden als privé skigebied

In IJsland kun je op een zeer bijzondere manier skitouren. De Aurora Arktika, een ...