Marcellin Bernard is een aardig Frans mannetje van zestig. Klein van stuk, een gulle glimlach op zijn gelaat en in een brandweerrood École de Ski Français-pak dat autoriteit uitstraalt.

In Franglais, een mengeling van Engels en Frans legt hij in de lobby van het Pashmina Hotel in Val Thorens uit wat we gaan doen. En waarschuwt hij ons dat als hij teveel kletst wij hem daar gerust op mogen wijzen. Het blijkt al snel geen overbodige waarschuwing. Bij het Office du Tourisme krijgen we de sneeuwschoenen. Grijs en van hard plastic en met riempjes bind je ze onder je (waterdichte!) schoenen. De neus van de schoen zit vast, maar je hakken kun je nog bewegen, aan de voor en achterkant steekt een stuk uit zodat je een groter oppervlak hebt waarmee je loopt. Onder de zolen zitten spikes voor een goede grip. Om aan de schoenen te wennen lopen we eerst een stuk horizontaal, de skistokken helpen je vooruit en zorgen voor een beter evenwicht.

valtho1valtho2valtho4valtho3

Tot ons middel in de sneeuw

Nog leuker wordt het als we tegen de berg op lopen. Op sneeuwschoenen kun je hellingen nemen tot dertig graden. Marcellin laat zien hoe je de hoek met je skistokken kunt meten (zie ook deze youtube tutorial). Van de geprepareerde piste af merken we al snel dat er ongelofelijk veel sneeuw gevallen is en nog steeds valt. Marcellin gaat voor en ploegt door de diepe sneeuw. Met drie mannen volgen we de berg op. Maar Marcellin is democratisch ingesteld en vraagt al snel of ik niet even als eerste het pad wil banen. Ik moet mijn been telkens hoog optillen en mijn skistokken heb ik nodig om in balans te blijven. Op sommige stukken verdwijnen ze tot het handvat in de sneeuw. En omdat je niet weet hoe diep de sneeuw is, sta ik al snel tot mijn middel in de verse sneeuw. Zwaar, maar bijzonder.

Warm

Als we de top bereikt hebben is het uitzicht over Val Thorens prachtig. Tussen de houten chaletgebouwen lopen mensen door het centrum van het skistation. Een lift vervoert skiërs naar nog hogere bergtoppen, waar volop geskied kan worden op de verse sneeuw die de voorgaande dagen met bakken uit de lucht gevallen is.

De afdaling gaat snel. Marcellin laat zien hoe je je voet naar buiten draait en door je hak als eerste in de sneeuw te zetten en iets te laten glijden, je grotere stappen kunt maken. Terug bij het beginpunt merken we hoe warm we het hebben gekregen. Met sneeuwschoenwandelen (onthoud dat woord voor Scrabble) verbrand je veel calorieën. Wel zo handig als je veel eet tijdens de wintersport.

Meer info over sneeuwschoenwandelen in Val Thorens

Check deze link voor meer informatie over sneeuwschoenwandelen en ga naar de website van Val Thorens of naar de website van de Trois Vallées voor algemene informatie over dit mooie Franse gebied.

Tags:

  • Van jongs af met zijn neus in een atlas en gestimuleerd door kaarten sturende KLM-ers in zijn familie, zette Joost een carrière als purchasing manager bij een Japanse touroperator om in een schrijvend en fotograferend bestaan als reisjournalist. Met een rugzak naar gorilla's in Rwanda, liftend door Nicaragua of cruisend om Kaap Hoorn. Polyglot Joost bezocht al meer dan 100 landen maar kruipt als een Rupsje Nooitgenoeg over de wereldkaart.

You May Also Like

De beste koffie van Durban

Durban heeft een gigantisch lange boulevard langs het strand. Sinds het WK voetbal in ...

Winter Activities: Ice diving

NextDestination skiet of snowboardt natuurlijk erg graag. Maar naast de traditionele wintersporten is er ...

Jaz in the city

Het gaat goed met Amsterdam. Zo goed dat om de enorm stijgende aantallen bezoekers ...