Het best bewaarde geheim van Marokko is helemaal niet zo geheim, als je het maar ziet. Ten zuiden van het bekende Agadir wordt het leven stiller, het landschap gevarieerder en de surfbreaks rustiger. Je moet er even een stukje voor rijden, maar in de voormalige Spaanse enclave Sidi Ifni vind je schoonheid, puurheid en een onverwacht thuis.

DSCF8575 Sidi Ifni.jpga funky mix of hippies, surfers and locals at the beach Sidi Ifni.jpgview from town Sidi Ifni.jpgview from boulevard Sidi Ifni.jpgsurf sidi 2 Sidi Ifni.jpgtime stands still in Sidi Ifni Sidi Ifni.jpgsidi ifni surfschool Sidi Ifni.jpgstoked locals with broken boards Sidi Ifni.jpgsurf sidi 1 Sidi Ifni.jpgloads to explore around sidi ifni, this is just north of town, Leixeira Sidi Ifni.jpgoff road to Fort Boucharef Sidi Ifni.jpgjust south of sidi ifni Sidi Ifni.jpgleft side of harbour Sidi Ifni.jpgIMG_3283 Sidi Ifni.jpgIMG_6339 Sidi Ifni.jpgIMG_6390 Sidi Ifni.jpgjust hanging around Sidi Ifni.jpgfresh as you can get Sidi Ifni.jpgfertile land, prickly pears Sidi Ifni.jpgflat bread, fresh from the oven Sidi Ifni.jpg

De bekende onbekende

“Lèbès?” “Lèbès!” “Hamdullah”

De eigenaar van de piepkleine kiosk en een bejaarde Franse toerist werken hun ritueel af van handen schudden, even het hart aanraken en ‘hoe gaat het’. De toerist wisselt wat dirhams (muntgeld) in voor drie ronde, platte broden. Ochtend in Sidi Ifni en alles is tranquillo. Het lijkt een slaperige stad die onder de radar van de toeristen-route is gebleven. Maar Marokko’s best bewaarde geheim is helemaal geen geheim. Er zijn zwermen Franse pensionado’s die, net als migrerende vogels, iedere winter naar het zuiden trekken. Ze rijden in campers zo groot als een ruimteschip, met extra ruimte voor quads, motors en buitenaardse wezens. En het is ook geen geheim voor surfers uit Europa, de VS en Australië.

Funky mix

De rustige zeehavenstad in het zuiden van Marokko was in een niet heel ver verleden een Spaanse enclave. Nadat de overheersers allang waren vertrokken behield de stad zijn relaxte atmosfeer. Ook de koloniale gebouwen en Art-Deco elementen zijn een erfenis van de voormalige bezetter. Het inmiddels wat versleten en stoffige aanzien ervan geeft de stad alleen maar meer karakter. Van oktober tot april vind je er een funky mix van gebruinde en gerimpelde Fransen, surfers uit de hele wereld en een paar hippies die zich hier gevestigd hebben. Locals en import lijken het goed met elkaar te vinden.

Poep breaks

Dit in tegenstelling tot het gebied rond Agadir, een bekende toeristenbestemming waar een vergelijkbare mix samenkomt in grotere aantallen. Vanwege dezelfde goede omstandigheden: een mild klimaat, consistente surf en een levenstandaard die vriendelijk is voor je beurs. Maar hier is meer gedoe en gehannes, over prijzen, over golven, over parkeren. Agadir is na een zware aardbeving in 1960 opgebouwd als een stad aan de Costa del Sol, met veel fantasieloos beton. Nabij gelegen vissersdorp Taghazout groeide uit tot populaire surfbestemming. Het riool van het dorp kan al die toeristen niet meer aan. Het gevolg is dat wanneer je uitpeddelt bij een spot als Panorama’s, net ten zuiden van het dorp, de kans groot is dat je dit in je eigen poep doet. Of erger; die van je buurman..

Hipster en traditioneel

Nee, dan beter iets verder naar het zuiden rijden, naar Sidi Ifni. Wanneer je uit de bergen richting de stad afdaalt zie je de rijen witte huizen met blauw afgebiesde ramen en kunstig bewerkte deuren tegen de droge heuvels op liggen (maar vergis je niet, een drup regen en hetzelfde droge landschap laat zijn vruchtbaarheid zien als een konijn, met cactusvijgen, woestijn bloemen en palmen).

De mannen hier lijken smaller, langer en meer gedistingeerd dan in het noorden. Vrouwen en meisjes zijn gelijk verdeeld tussen traditioneel en modern. Ofwel volledig verpakt in kleurige doeken, ofwel een hipster outfit met skinny jeans, sneakers en oversized shirt.

De stad komt tot leven

De dag start er maar langzaam – zelfs de surfers staan niet op voor het eerste licht. De dag vervolgt in een kalme siësta-achtige sfeer. Maar in de avond komt de stad tot leven. De boulevard bovenaan de kliffen die over het strand uitkijkt is de hang-out voor meiden en jongens die flaneren, flirten, lachen en muziek maken. En ze zijn met z’n velen; op de terrassen, in de goed onderhouden parkjes en in het centrum bij de dagelijkse markt. Die laatste is druk en levendig maar niemand probeert je ongevraagd iets aan te smeren. Kijk maar op je gemak en kies je verse vis of groenten. Er zijn sinaasappels en aardbeien in overvloed. En er is Amlou. Vloeibaar goud als je het mij vraagt. Het is de Marokkaanse versie van pindakaas. De eenvoudige is gemaakt van gebrande pinda’s, olie en suiker, maar de ‘luxe uitvoering’ is gemaakt van amandelen, argan olie en honing. (Dat is pas een pindakaas waar ik mee groot had willen worden!)

Met een vreemde moet je thee drinken

Dus, wat is dan het best bewaarde geheim? Het is een aardige stad, maar niet exceptioneel mooi. Er is niets interessants te beleven waar een reisgids zich aan zou wagen. Maar het is zó Marokkaans, het is zó Afrikaans, het land van de Berber, een beetje rafelig aan de randen. En toch voel je je er snel thuis. Je kunt er zowat anoniem rondlopen, zelfs als blond en blank wezen uit Europa. Nou ja, niet helemaal anoniem. Je blijft een vreemdeling. En een vreemdeling is in dit deel van de wereld niet iemand waarvoor je bang hoeft te zijn. Een vreemdeling is iemand met wie je kennis wilt maken, handje wilt schudden en op zijn minst een thee mee wilt drinken.

Het is een plek waar je zo lang als je wilt kunt blijven hangen zonder verveeld te raken. Sterker nog: het is een plek waar je telkens naar terug wilt keren. En dat is het geheim..

[accordion]

[accordion-group title=” – Web & Travel“]

Transavia heeft goedkope tickets naar Marokko (vanaf 140 euro retour) en vliegt op Agadir, Marrakech en Casablanca. Agadir vanaf Amsterdam 2x per week op dinsdag en vrijdag. Op Marrakech dagelijks vanaf Amsterdam dagelijks en Casablanca is 4x per week aan de beurt: op maandag, woensdag, vrijdag en zondag.

ZigZagCampers: Huur vervolgens een Camper bij ZigZag Campers en heb de vrijheid van rondreizen. Via NextDestination krijg je 40 euro korting. Vraag hier direct je kortingscode aan.

[/accordion-group]

[accordion-group title=” – Eten & Drinken“]

Aan de muren van de dagelijkse markt aan rue Mohammed V kun je in eenvoudige restaurantjes de meest heerlijke vistajines eten.

Salades en home-made couscous bij familie restaurant Mar Pequena, net achter de boulevard.

[/accordion-group]

[accordion-group title=” – Slapen“]

Camping El Barco, aan het strand, heeft appartementen voor 6 personen te huur, vanaf 40 euro per nacht.

El Suerte Loco, bovenaan de trappen vanaf het strand, is een gezellig hostel met tweepersoonskamers vanaf 40 euro per nacht.

[/accordion-group]

[accordion-group title=” – Top 5“]

  1. Fort Bou-Jerif: je hebt er een 4×4 voor nodig, maar het is een prachtige tocht door de stenen woestijn naar het oude fort van het vreemdelingenlegioen. Vlak ernaast ligt een oasis in niemandsland, het lijkt alsof God zelf er een potloodstreep heeft gezet, water in een riviertje heeft gegoten en palmen gepland. Er is een hotel en camping met dezelfde naam (www.fortboujerif.com), mooi opgezet in stijl van een oude Ksar en een ontzettend goede keuken. Mis er niet de ‘tajine de dromedaire’ en hun variant op ‘salade Marocaine’.
  2. De souk: behalve de dagelijkse markt (aan de rue Mohammed V) is vooral de weekendmarkt een traktatie. Je ziet er de Berbers uit de omringende heuvels heen trekken op hun ezels om inkopen te doen of tapijten, kruiden, fruit en groenten van het seizoen te verkopen.
  3. Surfen: voor de camping ligt een beachbreak met verschillende peaks en een reefbreak met een mooie rechtse golf, vriendelijke lokale surfers. Als het heel groot is zou je kunnen uitwijken naar de haven, ten zuiden van het havenhoofd liep altijd een lange linkse, maar door allerlei werkzaamheden in de haven zijn de zandbanken nogal veranderd, de tijd zal leren of de linkse weer terug keert. Verder naar het zuiden zijn er volop breaks, het is een beetje ‘exploren’, maar dan heb je vaak de golven voor jezelf. Check de voorspellingen voor Sidi Ifni op Magic Seaweed.
  4. Zeldzame vogels spotten of hiken: ongeveer 20 minuten rijden ten zuiden van Sidi Ifni vind je Foum Assaka. Deze riviermonding herbergt flamingo’s, schildpadden en veel bijzondere vogels. Een uur naar het noorden vind je het nog mooiere natuurreservaat Wadi Massa, je vindt er hikingpaden, moerassen en de zeldzame kale Ibis.
  5. De beste paella ‘ever’ eten: beetje vreemd misschien om een typisch Spaans gerecht aan te raden terwijl je in Marokko bent, maar echt, Paella de la Playa serveert de beste paella die je ooit hebt gegeten. Het wordt dan ook gerund door twee fantastische dames waarvan de ene een Spaanse en de andere een Italiaanse is. Het eten wordt met liefde bereid, vandaar. Je vindt ze bij de ingang van camping El Barco, wel reserveren in de ochtend zodat ze daarop kunnen inkopen

[/accordion-group]

[/accordion]

Bron:

Alexandra kwam in 2008 voor het eerst in Marokko en bleef meteen 3 maanden. Hierna is ze nog meerdere keren teruggegaan, onder andere per camper maar ook met een persreis voor het AD.

Publicatie:

Alexandra publiceerde twee keer een reportage over Marokko in het AD, verder in het Parool en 6Surfmag. Dit artikel is een ‘vrije’ vertaling van een reeds gepubliceerd artikel op het Engelstalige online magazine Drift. Klik hier voor dat oorspronkelijke Engelstalige verhaal.

AGADIR-AD-volledig  Parool-Marokko2013-1  Water-is-leven-volledigMarok

Tags:

  • Met haar favoriete bagage (surfboard, laptop en camera) is Alexandra vooral langs de kust te vinden in haar camper. Ze gaat liever op één plek de diepte in dan heel veel spots af te vinken. Soms waagt ze een uitstapje het binnenland in en kan een stad haar boeien. Maar meer nog dan plekken en feiten zijn het de mensen die ze ontmoet die de inspiratie voor een verhaal vormen.

You May Also Like

Charleroi

Toen in 2008 de lezers van de Volkskrant Charleroi verkozen tot de lelijkste stad ...

Odense

“Hier zou ik wel kunnen wonen”, is wat mijn Nederlandse vrienden en familieleden steevast ...

Kos

In de zomer van 2015 gebruikten veel vluchtelingen de Griekse eilanden die het dichtst ...