Wat hebben Scheveningen, Domburg en Wijk aan Zee gemeen? Dat het bekende badplaatsen zijn, natuurlijk, en surfend Nederland kent deze drie als beste surfstekken van Nederland. Maar waar Wijk aan Zee en Domburg in de winter hun mooie veren strijken en een grijs donsje aantrekken voor een winterslaap, bloeit Scheveningen, het strand van Den Haag, op. Weg schreeuwerige strandpaviljoens, patatlucht en vastzittend verkeer. Hallo haardvuur, warme choco en gezelligheid. En zo is Scheveningen niet alleen in de zomer, maar ook in de winter een fijne bestemming om naartoe te gaan. Martijn en Alexandra delen het winter plezier van hun hometown en nodigen je uit op de Pier, Boulevard en in de Keizerstraat.

Zowel het Kurhaus als de Pianobar zijn grote toeristentrekkers'watching over us'strand op z'n mooist aan het einde van de dag

Ook al reizen we allebei graag en vaak en zijn we beide import Scheveningers, dit dorp voelt als thuis. Belangrijkste reden om hier te gaan wonen is de zee als achtertuin. Maar het feit dat het een klein dorp is, met de geneugten van de grote stad op fietsafstand, speelt ook een rol. Je kunt hier gerust een half uur langer over boodschappen doen omdat je altijd wel een bekende tegenkomt bij de groenteboer of super. En die bekenden zijn veelal surfers, die net als wij, vaak op reis gaan en er is dus altijd iets bij te kletsen.

“Hallo haardvuur, warme choco en gezelligheid.”

rondje haven is een mustruilbieb op straatnieuwe boulevard is longboard en skate paradijs

Aftellen

In de zomer is aan het strand wonen vanzelfsprekend fijn, al is het dorp en strand op mooie dagen overladen met vakantiegangers en dagjesmensen en de boulevard in de avond minstens zo druk als overdag. Je zit nooit verlegen om een feestje bij een of andere strandtent. Het brengt leven in de brouwerij en voor de ondernemers euro’s in het laatje en dat is helemaal goed. Maar zo tegen september gaat het kriebelen. Het duurt te lang; de rust moest wederkeren, het strand schoner, de zee onstuimiger. Oktober is feest voor hondenbezitters, want de beestjes mogen weer langs de waterlijn spelen. Een groot aantal strandtenten pakt zijn spullen in en er verschijnt weer strand, nog meer strand. Maar in november is het pas ‘ons’ Scheveningen. Alle tijdelijke paviljoens zijn van het strand gehaald, herfststormen kondigen meer tijd in zee aan voor watersporters en guur weer betekent bakkies doen en rond het haardvuur borrelen. Niet thuis, maar juist buiten de deur!

t leukste winkeltjepassie voor chocola - Meneer Chocolastukje frankrijk in Keizerstraat

De dorpsader

Met de komst van onder andere Meneer Chocola, Café de Bayonne, Stijlbandiet, Voilà en ’t Leukste Winkeltje van Scheveningen is de Keizerstraat – de dorpsader van het oude Scheveningen – al enige tijd weer met recht gezellig te noemen. Echt Schevenings, dat wel, want gemixt met de plastic stoelen, kroketjes en hoogblond bij Hans Worst en Barbie’s Bar houden we het wel een beetje normaal hier hè. Dus ook bij hang out Meneer Chocola, inmiddels door heel bloggend Nederland omarmd, bestellen we gewoon een koffie verkeerd in plaats van een ‘latte’. Geen quinoa of superfoods bij Bayonne (hoewel de bieten salade niet te versmaden is), maar stevig belegde pinxtos en geurende chipirons – gegrilde inktvis. En geen kinderachtige porties, de tapas hier zijn meer dan één-hapsgerechten.

oog voor detail bij restaurant surfschool Alohaook in de winter op het terras van Alohagroeten uit Scheveningen

Vis cultuurtje

En denk nou niet dat we in Scheveningen alleen maar koffie leuten en wijn achterover slaan, een klein beetje cultuur laten we niet aan ons voorbij gaan. Lekker lokaal, dat dan weer wel. Zo was er het VISCH-festival waar we met foodtrucks, DJ’s en artiesten midden in de visafslag onze liefde voor vis van dichtbij vierden. En de terugkerende SALT-market op de Pier, waar kleine ondernemers en ontwerpers op geheel eigen wijze hun waar aanbieden, met sfeer verhogende muziek van een echte plaatjesdraaier.

view from the pierhippe patattenten op piermarkt op de pier

De nieuwe oude pier

De pier, nu we het daar toch over hebben, in al zijn lelijkheid toch het icoon van Scheveningen, is door een stel ambitieuze ondernemers goed aangepakt. En nu eens niet in de herkenbare Van Der Valk-stijl, no, no: helemaal eigenwijs en stijlvol en mikkend op een publiek dat ook van de zee houdt maar qua smaak, stijl en entertainment nooit aan zijn trekken komt op de gemiddelde boulevard. Ja, er is patat en er zijn hamburgers en poffertjes en een bungyjump. Maar de patatten zijn van vers voor je neus geschilde aardappels en de hamburgers (geserveerd met een wijntje!) en steaks van respectievelijk Firma Pickles en Rough Kitchen komen van blije, verantwoord opgegroeide koeien. Bovendien eet je die niet leunend aan een hoge plastic tafel, maar op gekleurde houten stoeltjes en aan retro-bistrotafels. Met een oneindig uitzicht over zee. Je kunt je er laten fotograferen in fifties stijl, als zeemeermin of matroos bij photobooth Groeten uit Scheveningen. En bier drinken, dat doen we daar ook heel leuk, bij The Craft Beer Bar, het broertje van de Rough Kitchen. En nog leuker: lokale biertjes!

open haard Hart Beachbungee jump pier't strand is voor golf-, kite- en windsurfen

In de winterzon

Maar, eerlijk is eerlijk, wat we echt missen in Scheveningen is een leuke bar. Met het verdwijnen van surfdorp FAST aan het havenhoofd, altijd goed voor een feestje en optredens, is een bar waar je in je eentje even aanschuift en bekenden treft niet ons sterkste punt. Wat je hier doet is afspreken met een groepje en je plek bepalen. Niet überhip maar wel ouderwets gezellig een winterzonnetje pakken op het terras blijft het fijnst in de haven, bij het Brouwcafé De Hofnar (ook weer lekker lokaal gebrouwen biertjes!) of de Pasta Company. Hoewel die deze winter gezonde concurrentie erbij krijgen. Want zowel surfschool/winkel Hart Beach als Aloha hebben een jaarrondvergunning op het strand, wat zoveel betekent dat we daar lekker de hele winter terecht kunnen voor warme drankjes bij de haard, lekker en biologisch eten en hier en daar een eventje. Yeah!

Tot ziens op Scheef deze winter!

[accordion]

[accordion-group title=’ – Eten & Drinken‘]

Lunch: Behalve bij Meneer Chocola moet je zeker ook eens binnenstappen bij Zo, zoet en zout, een begrip en al lange tijd op Scheveningen, fantastisch creatieve broodjes, wraps en salades, shakes en goede koffie.

Franse lekkernijen: nieuwe aanwinst in de Keizerstraat, Voilà, niet om ter plekke op te eten, maar voor thuis: echte Franse vissoep, ratatouille en conserven maar ook een kek Bretons shirtje, check dit knusse winkeltje maar eens uit.

Lekker visje scoren: Iedereen heeft zo z’n voorkeur, maar auteurs van dit stuk gaan voor hun haring en kibbeling het liefst naar Het Haringhuisje tegenover de vissershaven.

En vis halen om zelf te kokerellen bij de beste visboer van Scheveningen? Dan moet je bij De Lange zijn!

[/accordion-group]

[accordion-group title=’ – Surf Schools & Rental‘]

Shops, huur van planken en pakken en hang out tegelijk: we hebben een paar hele leuke in Scheveningen!

Hartbeach heeft 2 locaties, een aan de Visserhavenweg (winkel) en een op het strand die vanaf deze winter het hele jaar geopend is (met terras en restaurant).

Aloha, ook vanaf dit jaar met nieuwe, blijvende locatie op het strand, terras en restaurant met regelmatig een thema-avond zoals Burgers (ook vega!) en Film of Indische dis.

Surfles.nl staat er weliswaar niet in de winter, maar deze klimaatneutrale surfschool mag in dit rijtje niet ontbreken. Met pure stoke voor het surfen organiseert deze surfschool vaak leuke evenementen en cursussen zoals noseride clinics en lifeguard workshops.

Noordzee Boardstore, naast nieuwe boards heeft deze shop veel tweedehands spul, boards, wetsuits en je kunt er je plank laten repareren. Ook kun je je eigen tweedehands board te koop aanbieden.

[/accordion-group]

[accordion-group title=’ – Top 5‘]

[su_post field=”post_content” post_id=”4439″]

[/accordion-group]

[/accordion]

Bron:

 Alexandra Gossink schrijven, surfen en reizen afzonderlijk van elkaar (hoewel dat surfen soms ook samen gaat) maar als import locals delen ze de liefde voor Scheveningen. Alexandra publiceerde eerder in Parool over haar geliefde Scheveningen tijdens de winter.

Tags:

  • Met haar favoriete bagage (surfboard, laptop en camera) is Alexandra vooral langs de kust te vinden in haar camper. Ze gaat liever op één plek de diepte in dan heel veel spots af te vinken. Soms waagt ze een uitstapje het binnenland in en kan een stad haar boeien. Maar meer nog dan plekken en feiten zijn het de mensen die ze ontmoet die de inspiratie voor een verhaal vormen.

You May Also Like

Reizen in Tunesië: de stilte van de Sahara

Tunesië probeert zich toeristisch weer op de kaart te zetten met zon, zee en ...

Haarlem

Haarlem heeft de ideale ligging; onder de rook van Amsterdam en dichtbij het strand. ...

Nambiti Private Game Reserve Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is dé bestemming voor safari’s volgens velen. Kruger natuurlijk voorop, maar parken als ...