Scheveningen, de patatlucht voorbij

Ondanks dat ik meer dan de helft van het jaar ergens anders vertoef, ben ik trots op mijn woonplaats Scheveningen, Skiffa voor insiders. Nou ja, trots is misschien niet het juiste woord, met z’n smakeloze flats, overvolle wegen en stranden in de zomer en ‘kankah’ als meest gebruikte woord op straat. Maar ik ben blij dat het mijn vaste stek is, waar mijn huis woont en mijn vrienden wachten. En de Noordzee, de koude, groene Noordzee voor de deur. Ook al surf ik de rest van het jaar in blauwe, warmere, betere en minder bevolkte surf spots; ik word gelukkig van een sessie op ‘de Noord’, waar mijn buren, bekenden en Facebook-vrienden vragen hoe mijn laatste trip was. Waar je de golven goed moet lezen omdat ze zelden zo mooi uitgelijnd zijn als op ideale surfspots. Waar het niveau telkens hoger is dan je verwacht omdat veel Scheveningse surfers nu eenmaal ook een bovengemiddeld nomadisch DNA hebben. En waar het after-surf leven beregezellig is, pareltjes verborgen blijven voor de massa, en ‘op’ Scheveningen wonen zo gemoedelijk is als in een dorp, maar met de lust van de zee én de stad nabij.

Daarom vond ik het hoog tijd om voor een van mijn opdrachtgevers nu eens niet een verhaal van ver over de grens te maken, maar een over Scheveningen. “Om de charme van Scheveningen te leren kennen ga je het beste mee in het ritme van de locals. Zij moeten het zich tenslotte ook in de winter naar de zin maken” schrijf ik in het artikel, en zo is het maar net. Wanneer de patatlucht is opgetrokken en de stranden schoongewaaid door najaarsstormen leer je de ware charme van het vissersdorp kennen.

Binnenkort weid ik je op NextDestination in over Scheveningen dorp, met de leukste adressen voor een koffie, tapas, lunch, shops, kunst kijken, en meer.

In Het Parool van zaterdag 21 februari staat een mooi artikel van Alexandra over haar woonplaats Scheveningen.

Tags:

  • Met haar favoriete bagage (surfboard, laptop en camera) is Alexandra vooral langs de kust te vinden in haar camper. Ze gaat liever op één plek de diepte in dan heel veel spots af te vinken. Soms waagt ze een uitstapje het binnenland in en kan een stad haar boeien. Maar meer nog dan plekken en feiten zijn het de mensen die ze ontmoet die de inspiratie voor een verhaal vormen.

You May Also Like

Op zoek naar een Djembe in Gambia

  Afrika & afdingen zijn verweven als wodka & kaviaar, Fish & Chips en ...

Natte neuzen show op weg naar de Kungsleden

Voor we met de hondenslede aan de 280 kilometer lange mountain tour over het ...

Van Oldenzaal naar Gstaad

In zijn eerste weken moest een lokale boer hem van een richeltje in de ...