Salland doet mij denken aan rust, ruimte en ontspanning. De tegenhanger van het drukke en wilde Westland waar ik woon. Maar slechts twee van die eigenschappen kloppen als het aan Salland ligt. Rust: check. Ruimte: dubbelcheck. Maar ontspanning, ho maar. Aan de bak, jij. Op de Sallandse Heuvelrug. Rennen, fietsen, vallen, opstaan en weer doorgaan is het credo. Dus werkte ik me een lang weekend in het Bitter Sweet Zweet aan de oostkant van ons land.

Salland1Salland2Salland3Salland4Salland5Salland6

Voor ons vliegen een paar apen over touwbanen en langs een houten balkenbouwsel. Oh nee, het zijn mensen! Deze survival runners rennen niet achter een bal aan, noch gebruiken zij een racket, club of ander gereedschap voor hun sport. Ja, tenzij je de good old guns op de bovenarmen meerekent: speirballen dus! Een zandloperfiguur krijg je er niet van, eerder word je een driekhoek met de punt naar beneden. En over de Goldrush Survivalrace, een wedstrijd van acht uur lang survivallen, zegt de organisator en opperdriehoek André: “Je moet slim, snel en sterk zijn om te winnen.” Ik heb wel iets meegekregen van die drie eigenschappen, maar vast niet genoeg voor de overwinning. Deze wedstrijd laat ik dan maar over aan de diehards. Ik krijg wel een uitnodiging voor de Strongmanrun in Hellendoorn in september. Daar ga ik nog even over nadenken, want het klinkt gaaf. We slapen in de Wilgenweard, een buitensportcentrum met indoor klimwand, high ropes parcours aan de voorkant en water voor kano- en vlotvaren aan de achterkant. Genoeg te doen dus deze dagen. Na deze start op het survival parcours gaan we morgenvroeg Op fietse. Maar eerst doen we ons tegoed aan een gezellig maal in Cafe Budde in de binnenstad van Nijverdal.

Salland7Salland8Salland9Salland10Salland11Salland12

Heuvels en kuilen

Mijn favoriete bezigheid in de bossen is mountainbiken. En dat doe ik veel te weinig, constateer ik ook deze keer weer. Terwijl een strakke zon de hemel afwisselt met grijze regenwolken, wisselen wij kuilen af met heuvels. Startpunt is vakantieboerderij De Huttert, waar een mooi rijtje fietsen is klaargezet door Kokkie Bikes. Vanuit hier worden mountainbike clinics of ritten georganiseerd en als je mazzel hebt, is Lyan Rensen je instructrice. Wij hadden mazzel. Mooie lach, lekker vlot en meedraaiend met de Nederlandse wedstrijdrijders, laat Lyan ons alle hoeken en vooral gaten van de omliggende bossen zien. Ze begint met een korte cursus remmen, schakelen en techniek op een vlak veld. Alle Nederlanders denken dat ze goed kunnen fietsen, maar niet iedereen heeft wel eens op een mountainbike gezeten.

Salland13Salland14Salland15Salland16Salland17Salland18

Dieptepunt

Hoogtepunt van deze rit is niet de grote hoeveelheid single tracks inclusief opstaande bochten. Ook niet de prachtige paarse bloemenvelden tussen het hoge groene gras en al helemaal niet de inhaalactie van Lyan, nadat ze ons vroeg om op ons allerhardst te fietsen (we werden door haar finaal aan flarden gereden). Nee, het hoogtepunt van deze tocht is een letterlijk dieptepunt Een kuil, een beste kuil, gevuld met mul wit zand. Dat Hollandse zand waar je niet doorheen kunt fietsen. Daar gaan wij dus wel doorheen fietsen… Gelukkig met een beetje hulp van de zwaartekracht, want zonder is kansloos. Voor ons dan, Lyan doet het waarschijnlijk met twee vingers in haar neus en achterstevoren. Spannend is het zeker, want het is veel steiler dan comfortabel, maar een kick als het is gelukt. En na de eerste keer wil ik een tweede, een derde keer! Gelukkig moeten we weer verder, want het aftellen naar een overenthousiaste en dus onontkoombare valpartij is begonnen. Zoals bij kleine kinderen eindigt het vaak met huilen, maar wij zijn voor het huilen de kuil uit en trappen terug via een laatste single track, prachtig paarse bloemen en langs attractiepark Hellendoorn richting de lunch. Sallandse lekkernijen staan klaar bij de Huttert als we terugkomen en dat is maar goed ook. De honger klopte reeds op het venster.

Salland19Salland20Salland21Salland22Salland23

Dit was deel 1 van onze belevenissen in Salland. Wordt vervolgd.

Ook zweten in Salland?

Check de website van Salland: www.sallandnatuurlijkgastvrij.nl voor Sallandse inspiratie. Wij sliepen op groepslocatie De Wilgenweard, ook geschikt voor groeps- en bedrijfsuitjes. De lunch na het mountainbiken werd aangeboden door De Huttert, waar je ook prima een mini- of langere vakantie kunt boeken. Ze hebben een theeschenkerij, kleine camping en paar accommodaties te huur. Ook zijn ze bezig met de realisatie van een paar ouderwetse, Sallandse plaggenhutten. We aten bij café/restaurant De Budde (met fantastische frieten!) en de tweede avond in Landwinkel De Maathoeve waar ze een grote variëteit aan lokale producten verkopen.

Tags:

  • Gijs

    Co founder

    Een nieuwsgierige, creatieve, energieke avonturier. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om te surfen, kajakken, skien, snowboarden en andere activiteiten te doen.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Oostenrijk Pitztal

Tourskiën in het Oostenrijkse Pitztal

Het Oostenrijkse Pitztal opent haar deuren. De bergen lachen je toe, maar het is zwaar, ...

Zuidelijke Drakensbergen

We wilden een poppenhuisje, we kregen een poppenhuisje. Aan een meer, met een eigen ...

Kilimanjaro

Voor de echte bergbeklimmer is de Kilimanjaro misschien niet de meest aansprekende berg, maar ...