In deel 1 van ons Sallands inspanningsweekend hingen we aan balken en touwen, volledig overgeleverd aan de survivalinstructrice. Het Bitter Sweet Zweet kwam echter vooral los bij de mountainbiketocht rond De Huttert met als diep hoogtepunt de zeer diepe kuil. Maar de kers op de taart, ofwel de blubber in je haar, zat ‘m dit weekend in de staart. Een trainingsochtend op zondag voor de Strongmanrun en Strongsisterrun. En daar doen dan tientallen mannen en sisters vrijwillig aan mee.

 

Salland_2_1Salland_2_2Salland_2_3Salland_2_4

“Nu lachen jullie nog,” roept drillsergeant André Gorter tegen zo’n honderd man die in het natte gras liggen. Opdrukken, planken, squats. De groep kopieert zijn oefeningen zo goed mogelijk. Om me heen veel gezucht en gesteun, maar iedereen is hier uit eigen vrije wil en haalt eruit wat erin zit. Na de warming up volgt natuurlijk het bos. Iemand uit Salland vertelde me dit weekeinde dat het verschil tussen Tukkers (mensen uit Twente) en Sallands volk makkelijk is. “Tukkers zijn luier en minder bescheiden.” Dat is voor een tukker, ik kom oorspronkelijk uit Enschede, natuurlijk niet fijn om te horen, maar als ik die honderd man volgzaam door het bos zie rennen en zelf denk aan mijn bed, kan ik niet anders dan hen gelijk geven.

Salland_2_5Salland_2_6Salland_2_7Salland_2_8Salland_2_9Salland_2_10

In de huuskamer

Ik denk ook nog even aan de maaltijd van gisteren, blijft die wel zitten als we zo door de kuil gaan rennen en kruipen? We aten bij Couleur Lokale De Maathoeve. Een Landwinkel met alleen maar Sallandse producten. Sallandse kazen, wijnen, bieren, worsten en zo nog veel meer. Van Agnes, de uitbater, kregen we daarna een soort steengril aangeboden. En als het eten onbeperkt op tafel staat, is het alleen nog maar schransen wat de klok slaat. “Tis onze huuskamer, doe dat je thuus bent, ik hoop daj de thuus voelt” zei Agnes voordat we aan tafel gingen. Oke, dus alle remmen los. Maar ja, nu, bovenaan de kuil slik ik ‘t nog wel even weg. Het is dezelfde kuil waar we gisteren met de fiets doorheen knalden, nu dus met de benenwagen. Maar mijn benzine is nagenoeg op. Gelukkig zijn daar een paar huisvrouwen die me aansporen en zo weet ik toch nog wat energie te vinden. Wist ik veel dat er onderdaan nog onder een net door getijgerd moest worden. Ik onderga het gedwee.

Salland_2_11Salland_2_12Salland_2_13Salland_2_14Salland_2_15

Ajuus

Terug bij De Wilgenweard, waar we dit weekend sliepen, wacht de laatste lunch voordat we weer teruggaan naar Amsterdam. Uitgerust zijn we allerminst, maar voldaan zeker. Salland is prachtig. Als je van bossen, groen, wandelen, fietsen, trailrunnen en dergelijke houdt zeker. Het mooie van een plek als deze is ook dat bij slecht weer (regen en wind) eigenlijk het level van activiteiten van normal naar high gaat en dat geeft een enorme kick.. Nederlandse bestemmingen worden steeds populairder en dat is terecht. Salland hoort erbij en heet je welkom. Maar voor nu: ajuus, ik mot op huus an.

Salland_2_16Salland_2_17Salland_2_18Salland_2_19

Ook zweten in Salland?

Check de website van Salland: www.sallandnatuurlijkgastvrij.nl voor Sallandse inspiratie. Wij sliepen op groepslocatie De Wilgenweard, ook geschikt voor groeps- en bedrijfsuitjes. De lunch na het mountainbiken werd aangeboden door De Huttert, waar je ook prima een mini- of langere vakantie kunt boeken. Ze hebben een theeschenkerij, kleine camping en paar accommodaties te huur. Ook zijn ze bezig met de realisatie van een paar ouderwetse, Sallandse plaggenhutten. We aten bij café/restaurant De Budde (met fantastische frieten!) en de tweede avond in Landwinkel De Maathoeve waar ze een grote variëteit aan lokale producten verkopen.

Tags:

  • Gijs

    Co founder

    Een nieuwsgierige, creatieve, energieke avonturier. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om te surfen, kajakken, skien, snowboarden en andere activiteiten te doen.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Bern

Kleine kastelen, middeleeuwse huizen met daken waar tientallen schoorstenen uitsteken, elk met hun eigen ...

Winter city trip Innsbruck

Je kunt er heerlijk slenteren en shoppen. Of musea en de Swarovski Experience bezoeken. ...