Onderweg blijf je wel eens op plekken hangen die eigenlijk een tussenstop zouden zijn van een road trip. Safi heeft niet de charme van veel Marokkaanse steden en dorpjes, maar er liggen een paar bijzondere verassingen verstopt achter die grauwe waas.

Safi surf 5 Safi.jpgTajine bij Mehdi Safi.jpgSafi Surf 4 Safi.jpgBij Lala Fatna 8 Safi.jpgSafiL het liefdes kanon Safi.jpgSafi Safi.jpgSafi surf 8 Safi.jpgsafi, de leukste pottenbakker van de stad! Safi.jpgBij Lala Fatna 1 Safi.jpgsafi uitzicht vanaf het fort op een portugese begraafplaats Safi.jpgSafi surf 9 Safi.jpgSafi surf 3 Safi.jpgSafi surf 1 Safi.jpgSafi surf 2 Safi.jpglunchen bij Mehdi's Safi.jpgSafi 2 Safi.jpgSafi getting ready to leave Safi.jpgDe pottenbakkerij 5 Safi.jpgDe pottenbakkerij 6 Safi.jpgDe pottenbakkerij 2 Safi.jpg

Safi zou alleen een korte stop met surfsessie zijn. Het was de bedoeling om te kijken of er mooie golven stonden om dan door te rijden naar Essaouira of Imsouane voor de overnachting. Maar we bleven uiteindelijk twee nachten hangen in Safi. De kustroute is een befaamde surfmagneet voor surfhippie’s en campernomads en Safi heeft een behoorlijk goede surfspot als de golven op andere plekken te groot zijn. Doordat ZigZag Campers tegenwoordig ook campers verhuurd vanuit Marrakesh en je niet meer gebonden bent aan het huren van een camper in Spanje en een boottocht naar Marokko, ligt deze route nu aan iedereens voeten. En slapen kan overal: campings zijn goedkoop en wildkamperen wordt op veel plaatsen getolereerd.

Lala Fatna

We kamperen daarom in het wild, aan de kust, met uitzicht op zee op de parkeerplaats van Lala Fatna, net ten noorden van Safi. Dit is een typische Marokkaanse hide-out voor campers. Een strand met een parkeerplaats en een local die voor parkeerwachter speelt. Deze vraagt een kleine bijdrage, pak ‘m beet tussen de 10 en 30 dirham per nacht. Betaal dit altijd want anders kan het vervelend aflopen. En het is eigenlijk ook handig, want er past iemand op je auto. Lala Fatna is een strand van een paar honderd meter, geschaduwd door rotsen met grotten er in. Volgens de parkeerwachter Yassin wonen hier in de zomer mensen in. De doeken die voor één van de grotten hangt bewijzen zijn statement. In Safi is ook een gewone camping aanwezig met simpele voorzieningen. Voor een tientje parkeren we hier de nacht erna onze camper. We zijn eigenlijk niet op zoek naar een camping, maar naar een warme douche en een plek waar we wat water kunnen tanken en het campertoilet kunnen legen.

Point breaks, wipe outs en een heerlijke Tajine

Safi geeft ons een goede en zeer uitdagende eerste surfsessie. Flinke bakken rollen binnen op deze point break en hoe langer we in het water liggen hoe meer surfers erbij komen. Vooral locals met een betere surfconditie en een betere kennis van de golf. Omdat er voor ons weinig overblijft om te surfen op de point verhuizen we naar de branding bij het strand. De golven zijn daar minder, maar allemaal voor ons. Terwijl de zon al in de zee is gezakt proberen we nog een laatste golf te pakken. De sessie eindigt met een goede wipe out maar was het meer dan waard. De volgende dag proberen we het weer op de point. We raken op de parkeerplaats in gesprek met Mehdi, een lokale surfer die vloeiend Engels spreekt. Hij geeft ons wat tips voor in het water en wijst aan welke surfer we wel en welke we niet hoeven te respecteren als ze wat zeggen. “Die twee zijn gewoon zwervers met een grote bek.” In het water kijken we naar locals die mooie golven pakken en wij doen ons best ook een graantje mee te pikken. Ik peddel naar Mehdi en zeg dat wij weer naar de beach break peddelen. “Ik wacht op je op de parkeerplaats, dan neem ik je mee lunchen. Ik heb een eigen restaurant.” Top! Na de sessie houdt Mehdi woord en staat ons op te wachten. In Safi krijgen we een heerlijke Tajine voorgeschoteld in zijn Ryad du Pecheur en hij geeft ons wat tips voor de middag. De oude stad en de pottenbakkerij klinken behoorlijk toeristisch, maar we hebben toch de tijd en in een stad als deze zullen er toch niet veel toeristen zijn?

Tourist Trap of uitverkoren?

Nog geen honderd meter wandelen na onze lunch worden we aangesproken op straat. Waar we naartoe gaan, waar we vandaan komen, dat hij ons wel kan rondleiden. Eigenlijk iets waar je niet op zit te wachten. Dit gebeurt namelijk veel in Marokko. Je vraagt de weg en vervolgens raak je die persoon niet meer kwijt, brengt hij je naar tapijten, lampen of jellaba-winkels van familieleden. Het gevoel is goed en we laten het maar even. Het regent een beetje en er is verder toch niks te doen. Tegen de verwachting in wordt het een leuke middag. We krijgen een “special guided tour” die niemand krijgt. Of het waar is, geen idee, maar het is leuk om te zien dat achter de winkel tientallen ateliers zijn waar de klei wordt omgevormd in traditionele Marokkaans aardewerk. Aan het einde van de rondleiding worden we wel vriendelijk verzocht om tegen woekerprijzen nog wat schalen te kopen. We hebben er schik in en kopen allemaal iets voor het thuisfront, het was het waard.

Vers brood op een Portugees fort

Als afsluiter wandelen we nog door de oude stad. Kopen heerlijk brood voor een dirham per stuk en eten dit met lokale honing. De klim naar de top van het oude Portugese fort heeft ons hongerig gemaakt. We kijken neer op een kerkhof, we zitten op een oud kanon waarop geliefden hun liefde in woorden hebben geverfd. Life is good hier, ondanks al die industrie. Wel tijd om verder te gaan. De camper in, kaart erbij en en Route! Shokran en tot de volgende keer, zeer zeker tot een volgende keer.

[accordion]

[accordion-group title=” – Web & Travel“]

Transavia heeft goedkope tickets naar Marokko (vanaf 140 euro retour) en vliegt op Agadir, Marrakech en Casablanca. Agadir vanaf Amsterdam 2x per week op dinsdag en vrijdag. Op Marrakech dagelijks vanaf Amsterdam dagelijks en Casablanca is 4x per week aan de beurt: op maandag, woensdag, vrijdag en zondag.

ZigZagCampers: Huur vervolgens een Camper bij ZigZag Campers en heb de vrijheid van rondreizen. Via NextDestination krijg je 40 euro korting. Vraag hier direct je kortingscode aan.

[/accordion-group]

[accordion-group title=” – Eten & Drinken“]

Ryad Du Pêcheur – Maison D’hotel & Restaurant. Restaurant van de Riad. We kwamen eigenaar Mehdi tegen tijdens een surfsessie en hij nodigde ons uit voor het eten. Spreekt vloeiend Engels en kan je goed op weg helpen in de regio. Mehdi heeft overigens ook een surfschool, (zie top 5).

[/accordion-group]
[accordion-group title=” – Slapen“]

Ryad Du Pêcheur – Maison D’hote & Restaurant. Leuke Riad in het centrum van de stad. Loopafstand van de POttebakkerij, de oude stad en de haven. Heeft een binnentuin, (bewaakte) parkeerplaatsen aan de straat, restaurant en vriendelijke staf. Rue de la Crete 46000 Safi www.ryaddupecheur.comryaddupecheur@hotmail.com – +212 671815570

In de ZigZag camper op de parkeerplaats van Lala Fatna, een surfspot en strand net ten noorden van Safi. Hier kan je gratis staan.

De camping in de stad. Beetje onvriendelijk en lelijke stenen plek, maar de enige in town dus gewoon de bordjes volgen. Wel een warme douche en stroom en dat is ook wel eens lekker.

[/accordion-group]

[accordion-group title=” – Top 5“]

  1. Een rondje door de pottenbakkerij: Volgens de mensen die in de winkel een ‘privilege’ dat we hem kregen, maar wij vermoedden dat iedereen wel een rondleiding kan krijgen. In ieder geval in het laagseizoen. Achter de winkel zitten honderden mensen in verschillende huisjes onderdelen van het pottenbak proces te doen. Erg leuk om te zien en dan neem je de dure prijzen die je betaalt voor artikelen aan het einde voor lief. Je kreeg er namelijk een rondleiding van een uur bij. Adres: Colline du Poitiers rue Achbar in Safi.
  2. Surfen: Je kan en mag Safi niet verlaten zonder te surfen. Safi heeft wel een flinke swell nodig, Goede surfers gaan naar de Point, maar liggen daar waarschijnlijk wel in de rij. Aan het strand breekt de golf ook mooi en als het te klein is in Safi dan kun je een paar kilometer naar het noorden nog een poging wagen. Safi Surf School& Camp biedt surflessen aan. www.surfsafi.comcontact@surfsafi.com – +212 671815570
  3. De oude stad: Safi heeft een verborgen oude stad. Loop daar doorheen en ga naar de lokale markt. Koop het lekkerste brood dat je ooit gehad hebt voor 5 cent per broodje en ga op zoek naar goede honing. Er zijn altijd mannetjes die je aanspreken op straat en je een rondleiding willen geven. Voelt het goed dan gewoon doen. Voelt het opdringerig, dan verder lopen en duidelijk zijn. Vergeet niet naar de top van het fort te lopen.
  4. Sardientjes eten: wij hebben het niet gedaan omdat er geen sardientjes werden gevangen die dagen door een storm. Maar iedereen die we spraken had het er over dus dan zal het toch wel goed zijn? Gewoon proberen en ons het dan vertellen!
  5. Je verbazen: Ten zuiden van Safi zit een fosfor fabriek die schijnbaar zo vervuilend is dat je ogen gaan tranen en je lijf pijn doet als je daar gaat zwemmen of surfen. Verbaas je erover dat dit mogelijk is in deze tijd.

[/accordion-group]

[/accordion]

Bron:

Gijs Hardeman reed voor een artikel in de Telegraaf met een camper door Marokko. Van Marrakech, via Safi, Essaoira, Taghazout, Agadir helemaal tot aan Sidi Ifni. Daarna door het gebergte terug naar Marrakech. Fotograaf Eelco en goede surfvriend Erik gingen mee voor de nodige foto’s en sfeer.

Tags:

 • Gijs

  Co founder

  Een nieuwsgierige, creatieve, energieke avonturier. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om te surfen, kajakken, skien, snowboarden en andere activiteiten te doen.

You May Also Like

Last minute, goedkoop en relaxt Gambia

Met deze woorden zou ik normaal niet zo snel een bestemming aankondigen, maar het ...

Blogsafari 2: Kloofstreet Kaapstad

  Dit staat met grote letters boven een vintagewinkel in Kloof Street in het ...