Rondreis Marokko met kinderen

Rondreis Marokko met kinderen: 10 hoogtepunten voor een gezinsreis

Een maand lang maakten wij een rondreis Marokko ten zuiden van Marrakech. Op de bonnefooi, zonder vooraf te plannen. Met Finne, een baby van acht maanden en Raf, een peuter van bijna vier en een paar surfplanken ontdekten we de charme van dit prachtige land van moskeeën en medina’s en van surf and sun. 10 momenten om je over te halen om ook naar Marokko te gaan. 

1 Tizi-n-Tichka

Rondreis Marokko met kinderen
Op de Tizi-n-Tichka. De bergpas over het Atlasgebergte verbindt Marrakech met het zuiden.

Onze eerste slaapplek in de camper bereiken we niet zonder slag of stoot. We vertrekken te laat uit Marrakech en rijden in het pikkedonker richting de bergpas Tizi-n-Tichka. De bergpas over het Atlasgebergte verbindt Marrakech met het zuiden.

Vlak voor de top moet er een parkeerplaats zijn waar je mag overnachten. Maar door een stroomstoring is die in het duister gehuld en rijden we er blind aan voorbij. Pas nadat we besluiten een internetbundel op onze telefoon aan te zetten en de hulp van Google maps inschakelen, komen we er achter dat we er al een half uur voorbij zijn. Eenmaal op de bestemming verzekert beveiliger Mohammed dat het veilig is en dat we gerust in slaap kunnen vallen.

Het blijkt één van de mooiste overnachtingsplekken van de reis te zijn. We worden wakker tussen de besneeuwde bergtoppen van de Hoge Atlas en maken een schitterende wandeling alvorens we de pas nogmaals oversteken, daar wat mooie stenen kopen en verder rijden richting Aït-Ben-Haddou.

2 Aït-Ben-Haddou

Rondreis Marokko met kinderen
Aït-Ben-Haddou is een van de meest beroemde plaatjes van Marokko vanwege zijn mooie kasba’s.

Aït-Ben-Haddou is een van de meest beroemde plaatjes van Marokko vanwege zijn mooie kasba’s. Een kasba is een soort kasteel binnen in een oude stad, de medina. Een kasba bood onderdak aan één familie. Een aantal kasba’s bij elkaar heet een ksar en Aït-Ben-Haddou heeft een bijzonder mooie ksar, bovenop een heuvel in de woestijn. Wij hebben hier onze eerste ervaring met de schitterende zonsondergangen van Marokko.

3 Tafraoute

Rondreis Marokko met kinderen
Zelden zagen we zulke mooie rotsformaties als in Tafraoute.

Zelden zagen we zulke mooie rotsformaties als onderweg naar Tafraoute, totdat we in Tafraoute zelf aankomen. We worden omringd door palmbomen en bergen van de Anti Atlas, opgebouwd uit grote rode keien. Met Raf op de rug loop ik omhoog en probeer tevergeefs een top te bereiken. In de winter staan hier tientallen grote Europese campers met pensionado’s die hier overwinteren. Deze regio leent zich fantastisch voor wandelingen, een bezoek aan de blauwe rotsen en natuurlijk aan de oase Ait Mansour Gorge.

4 Ait Mansour Gorge

Rondreis Marokko met kinderen
Aid Mansour is een oase zoals je ze in sprookjes ziet, maar dan groter.

Ait Mansour Gorge is een oase zoals je ze in sprookjes ziet, maar dan groter. Een lang lint van dadelpalmen langs een rivier door een woeste en ruige rotswoestijn. De route er naartoe is een avontuur op zich tijdens onze rondreis Marokko, want het aantal haarspeldbochten is niet op een hand te tellen. Het uitzicht dat je voor dit avontuur terugkrijgt is de inspanningen dubbel en dwars waard. En als je dan ook nog -zoals wij- twee oude dametjes met zakken vol verse dadels een kilometer mag vervoeren, wordt het ritje door de kloof een onvergetelijke ervaring.

5 Aglou Plage

Rondreis Marokko met kinderen
Aglou Plage is een Frans aandoende badplaats aan de oceaan.

Vanuit de bergen rijden we in twee uur naar Aglou Plage, een Frans aandoende badplaats aan zee. Een lange boulevard met restaurantjes en veel mooie appartementen. Wij rijden onze camper vast in het zand, omdat we zo dicht mogelijk bij het strand willen staan. De jongens van de surfschool, Zeri en Lahcen, die ons helpen loskomen, worden vrienden voor het leven. Samen met deze twee maken we de eerste surfmeters en hun hulp komt wederom van pas, want met de vele scherpe rotsen in zee is het goed oppassen hier.

6 Imsouane

Rondreis Marokko met kinderen
In de baai van Imsouane komen de golven schitterend binnenrollen.

Een hoogtepunt van de hoogtepunten tijdens onze rondreis Marokko. Een vissersdorpje op anderhalf uur rijden boven Agadir heeft een bijzondere baai waar de golven schitterend binnenrollen. De sfeer is uitermate relaxt met veel hippies, surfers en levensgenieters. Hier pak ik met Raf onze eerste echte ongebroken golven samen op een board en ontmoeten we op de camping de karakteristieke Ted en Krisha uit Wales. We hebben na een paar dagen echt moeite om verder te trekken.

7 Paradis Plage

Rondreis Marokko met kinderen
Paradis Plage is een mooie afwisseling met het nomadenbestaan.

We ruilen de camper in Agadir om voor een huurauto en zijn nu aangewezen op resorts en appartementen. Paradis Plage kende ik nog van een eerdere reis en het luxe resort is een mooie afwisseling met het nomadenbestaan van de afgelopen weken. Raf vermaakt zich in de zwembaden, Rian volgt een sunset-yogales en ik drink weer eens een biertje aan de bar (dat kan door de wetten in het land namelijk niet op heel veel plekken). Hier kunnen Rian en ik ook een keer samen uit eten, want het resort heeft kinderopvang en het wifi is sterk genoeg voor onze 3G babyfoon.

8 Solid Surf House

Rondreis Marokko met kinderen
Solid is een aanrader voor mensen die willen leren surfen.

Een stukje zuidelijker hebben we een geheel andere ervaring bij Solid Surf House. Hier wordt elke gast onderdeel van een grote familie. Samen naar de surfles en met een grote groep relaxte mensen ontbijten, dineren en op het strand liggen. De staff is super met de kinderen en Solid is een absolute aanrader voor mensen die willen leren surfen, maar een eerste ervaring in Marokko ook spannend vinden.

9 Sidi Ifni

Rondreis Marokko met kinderen
Sidi Ifni is een van de vele mooie plaatsjes aan de Atlantische kist.

Zelden plannen we een reis van dag tot dag voor deze rondreis Marokko, maar de laatste vijf dagen waren reeds voorafgaand aan de reis bekend. Blind volgden we een tip van vrienden om in deze oude Spaanse enclave te verblijven. En met succes, Sidi Ifni geeft ons de beste golven van de trip en dankzij de ontmoeting met Hisham, die er een surfschool runt, krijgen we het beste van Sidi Ifni te zien en te surfen. Daarnaast rijd je vanaf hier in tien minuten naar het natuurwonder van Legzira.

10 Legzira

Rondreis Marokko met kinderen
Het natuurwonder van Legzira.

Het is een symbolisch einde van deze prachtige, indrukwekkende en relaxte rondreis Marokko van een maand. Want we lopen naar het licht aan het einde van een tunnel. Een parachute draait als een engel rondjes boven ons hoofd. De grote bogen van Legzira die het water heeft uitgesleten in de rotsen zijn alleen zichtbaar bij lager water en een absolute must see. Zeker met de wetenschap dat het op een dag in zal storten. Hier met uitzicht op de elementen die Marokko zo mooi maken, besluiten we dat dit zeker niet het laatste bezoek is en dat we de komende jaren nog meer Marokko willen.

Bron: Dit verhaal werd eerder gepubliceerd in Dagblad van het Noorden.

Tags:

  • Gijs

    Co founder

    Een nieuwsgierige, creatieve, energieke avonturier. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om te surfen, kajakken, skien, snowboarden en andere activiteiten te doen.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Afriski Lesotho

Er ligt een wit lint in het midden van een vallei tussen een paar ...

Salland (1)

Salland doet mij denken aan rust, ruimte en ontspanning. De tegenhanger van het drukke ...

Beautiful Baskenland met een koppige peuter

“Reizen met je kind, hoe jong ook, is een fantastische belevenis.” Zoals zoveel reizigers ...