Reizen als vrouw in Marokko, hoe doe je dat?

Alle waarschuwingen ten spijt dat ik als vrouw veel lastig gevallen zou worden ging ik in 2008 mee op campertrip met mijn vriend. Een paar weken hoogstens had ik gezegd, ik was een beetje huiverig na alle goedbedoelde adviezen. De paar weken werden drie maanden. In drie maanden en ook tijdens alle bezoeken erna ben ik nooit lastig gevallen, voelde me zelfs veiliger dan in welk ander land ook. Nu moet ik er wel bij vermelden dat ik niet ongegeneerd in bikini of topje met korte rok heb rondgewandeld en dat best wel eens mistte op een lekkere stranddag. Verscholen in de privacy van de camper of soms op een camping ging ik soms even zonnen, maar dat was ook niet waarvoor ik per se in Marokko was. Het land heeft diep gewortelde tradities en een prachtige cultuur, je kunt er van vinden wat je wilt, maar mijn idee is dat als je kiest voor een bestemming, je ook kiest om je aan te passen aan hun (ongeschreven) regels. En in Marokko zijn ze nu eenmaal niet gewend aan veel bloot vlees op het strand en al helemaal niet in de dorpen, steden of op markten. Ik reisde dan wel niet alleen, maar ik ben wel veel alleen op pad geweest, wandelingen met de hond, surfsessies, boodschappen doen op de markt. En natuurlijk komt er al snel iemand een praatje met je maken en ja, er wordt al snel een toespeling gemaakt op het feit dat je alleen bent. Maar dat is eerlijk gezegd niet anders dan in welk (Zuid) Europees land. De benadering is hier wat directer en dat schrikt in het begin nogal af, maar als je het gesprek zelf leidt naar bijvoorbeeld de omgeving, familie, of het weer, valt de spanning meteen weg. Mijn ervaring is dat je vooral zelf in de hand hebt hoe je behandeld wordt. De eerste keer alleen door een dorp naar de markt vond ik super spannend, maar ik deed alsof ik niet anders gewend was, en op wat gegiechel over mijn belabberde Frans en kunstige gebarentaal na werd het een geslaagde missie. Je hoeft je echt niet in doeken te wikkelen om het naar je zin te hebben in Marokko, dat doen heel veel Marokkaanse vrouwen zelf trouwens ook niet. In veel badplaatsen lopen ook Marokkaanse meiden in korte broek en T-shirt. Gewoon common sense en stilstaan bij het feit dat je in een ander land met een andere cultuur en traditie rondreist doet wonderen!

Tags:

  • Met haar favoriete bagage (surfboard, laptop en camera) is Alexandra vooral langs de kust te vinden in haar camper. Ze gaat liever op één plek de diepte in dan heel veel spots af te vinken. Soms waagt ze een uitstapje het binnenland in en kan een stad haar boeien. Maar meer nog dan plekken en feiten zijn het de mensen die ze ontmoet die de inspiratie voor een verhaal vormen.

You May Also Like

Van boven is alles nog mooier, Biarritz in elk geval wel!

In vakantieoorden check ik altijd direct wat het hoogste punt is. Ik heb overzicht ...

Flamenco voor Jezus in Sevilla

Spectaculairder dan in de Andalusische stad Sevilla is de Semana Santa nergens te zien ...