Met een stapel folders in de hand zitten we aan tafel bij Café Restaurant de 12 Balcken. Op de tafel ligt de kaart van Texel uitgespreid. Een Texels biertje maakt een kring op de kaart, terwijl we wachten op een stuk Texels Lam en kaasfondue van, jawel, Texelse kaas. Nadat we alle folders hebben doorgespit, weten we wat we gaan doen. Morgen jutten we ons maal bij elkaar langs de Texelse kaasboerderij, de zelfpluktuin, de slager, de chocolaterie, de bierbrouwerij en het wijnhuis. Allemaal puur Texels, daar zijn ze hier goed in.

TexelsProefrondje10TexelsProefrondje2TexelsProefrondje4TexelsProefrondje8TexelsProefrondje3TexelsProefrondje5

De fietsen staan klaar bij Hotel De Lindeboom, de fietstassen zijn leeg, maar dat zal aan het einde van de dag anders zijn. De fiets is de heilige koe van Texel en dat is goed te begrijpen. Veel mooie fietspaden, door weilanden of langs de zee, windje tegen of windje mee… Onze route start in Den Burg en gaat langs Oosterend en via Oudeschild terug naar Den Burg vanwaar we de laatste tocht naar de camping maken waar een Mongoolse yurt staat. In deze ronde tent zullen we de nacht doorbrengen.

Jutten per fiets

De buit van de dag bestaat uit zelfgeplukte cherrytomaten, uien, rode bieten, eieren, aardbeien die uit een stalletje langs de weg komen. Geiten en schapenkaas van de kaasboerderij en drank. Best veel drank… Bij Wijnhuis Oosterend nemen we een fles rood mee en een flesje stropertje, een zoete likeur die naar stroopwafels ruikt, maar vast heel goed gaat in de zelfgemaakte chutney. Eigenlijk wilden we hier nog veel meer meenemen. Zoveel lekkere drankjes! De een-na-laatste stop wordt de killer van de tocht: de Texelse bierbrouwerij is een absolute aanrader bij een bezoek aan het Waddeneiland. Hier scoren we een magnum fles Skuumkoppe, wat een lekker biertje is dat! We slepen onszelf terug naar de fietsen voor de laatste etappe. Bij de slager halen we nog het pièce de résistance; een groot stuk Texels lam.

TexelsProefrondje6TexelsProefrondje1TexelsProefrondje11TexelsProefrondje7TexelsProefrondje12TexelsProefrondje9

Mongools koken

Op het terras van de yurt stallen we alles uit op tafel. De yurt heeft geen gewoon kooktoestel, maar een ouderwetse houtoven. Houtjes hakken we op een groot houtblok voor de Mongoolse tent. De gietijzeren stoofpotten komen goed van pas en we brouwen een heerlijk Texels stoofpotje waarbij lam en bier een mooie combi zijn. De warmte van de yurt, de rozigheid van het fietsen in combinatie met de alcohol in ons bloed zijn een geweldige bodem voor een goede nacht slapen.

 


 Meer info over Texel:

Wij trokken vier dagen uit voor Texel en sliepen achtereenvolgens in De Lindeboom in Den Burg, bij Texelyurts en Hotel Opduin in De Koog. We fietsten over het eiland en wandelden in Nationaal Park Duinen van Texel.

We dronken bier bij de Texelse Bierbrouwerij en aten in verschillende restaurants die het eiland te bieden heeft. Op de website van de VVV van Texel kun je veel informatie vinden, dus zeker een bezoekje waard voordat je op de boot stapt.

Tags:

  • Gijs

    Co founder

    Een nieuwsgierige, creatieve, energieke avonturier. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om te surfen, kajakken, skien, snowboarden en andere activiteiten te doen.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Paklijst blokhut

Altijd hetzelfde gezeur. Je komt aan op je vakantieblokhut of huisje met fantastische uitzicht, ...

IJslands trots in zwarte wateren

De Aurora Arktika is een Clipper die oorspronkelijk gebouwd werd voor de Clipper Round ...

Zonnige speeldag voor vader en zoon

De sneeuw is gevallen (eindelijk) en de zon doet wat ‘ie’ al heel vaak ...