De zomer is voorbij, de winter nog niet echt begonnen. Dit is het ideale tijdstip voor het plannen van een campertrip naar Sunny Portugal. Want daar kan het zooo lekker weer zijn in de herfst en de winter. En voor surfers breekt happy season aan, want de winter swells komen langs. Tijd voor een campertocht langs de kust tussen Lissabon en Nazaré.

Portugal_0_IMG_7973Portugal_0_IMG_8023Portugal_0_IMG_8473Portugal_0_IMG_8677Portugal_0_IMG_8806

Waar de golfen binnenrollen en waar de zon schijnt kun je niet weten (wel beetje gokken) en dus kun je maar beter een bed op wielen hebben. Dan ben je daar waar het lekker is en kan je verder zoeken als het tegenvalt. Zowel op het terras, strand als in het water. Wij maakten vorig jaar rond deze tijd een campertrip tussen Lissabon en Nazaré. We deden de hele week onze zwembroek niet uit, behalve voor het aantrekken van een wetsuit. Hieronder de dagrapporten van die reis. Aan het einde staat direct een kortingslink naar jouw eigen camper, want trust me, dit wil jij ook!

Lees ook bestemmingen die we aan deden op een camperreis door Marokko

Dag 1: Lost na Lissabon

Daar staan we dan, drie vrienden, twee tassen en een surfboard bag van bijna drie meter. De zon staat aan, de lucht is blauw en over vijf minuten komt onze camper ons ophalen. De swell reports zijn erg goed. Minimaal één a twee meter golven, waarbij die ene meter binnen de comfortzone ligt en die extra meter ons hopelijk gaat triggeren. Het campertje is een oude bekende, alleen heeft ‘ie dit keer andere stickers. We zijn dus zo weg bij Ricardo, die intussen twaalf van deze toffe wagens in zijn voorraad heeft. Over een half uur staan we op het strand van Guincho, althans dat dachten we. Direct na Lissabon gaat het mis, we rijden verkeerd en denken het op te kunnen lossen door af te snijden. Hierdoor komen we nog meer vast te zitten in kleine straatjes en dorpjes rond Sintra en uiteindelijk moeten we bijna terug naar Lissabon om ons weer op de goede weg te krijgen. De surf tijdens sunset in Gincho is wel magisch. We worden direct getrakteerd op flinke bakken en zware peddeltraining. Hier kwamen we voor. Na onze sessie zien we een paar locals voordoen hoe het echt moet.

Portugal_1_IMG_7862Portugal_1_IMG_7875Portugal_1_IMG_7896Portugal_1_IMG_7904Portugal_1_IMG_7910Portugal_1_IMG_7915Portugal_1_IMG_8914

Dag 2: Nu al naar het ziekenhuis

We rijden een paar kilometer terug richting Cascais omdat we dichtbij zijn en hier veel mooie mellow spots zijn (het beter werk krijgen we in de middag in Ericeira, is onze gedachte). We vinden een mooie point break, niet te druk, machtige golven met een mooi ritme. En een ideale plek om foto’s te maken. Ik klim en klauter met camera naar de point om surfers vast te leggen, Ward en Tiest peddelen intussen uit. Na een foto of honderd wil ik ook en ren terug naar de camper om mijn spullen aan te trekken. Terwijl ik de laatste veeg wax op het board smeer, komt Ward aangelopen. Mooi denk ik, dan kan hij de sleutel bij zich houden, maar zijn gezicht spreekt boekdelen. Zijn woorden zijn nog definitiever: “Deze surftrip zit er voor mij alweer op.” In zijn voet een snee van vijf centimeter. Van een vin, van een rots, geen idee, maar kloten is het wel. In plaats van het water in te duiken gaan we op zoek naar een ziekenhuis, want de stoep kleurt wel erg rood.

Portugal_2_IMG_7924Portugal_2_IMG_7925Portugal_2_IMG_7930Portugal_2_IMG_7933Portugal_2_IMG_7935Portugal_2_IMG_7950Portugal_2_IMG_7953Portugal_2_IMG_7959Portugal_2_IMG_7980

Dag 3: nietig verklaard

Ondanks het ongeluk van Ward en de eerste verdwaling hebben we het enorm getroffen. Er zijn meer golven dan mensen en we kunnen op prachtige plekken staan vlakbij – en met uitzicht op – de surf. Deze nacht sliepen we aan Praia do Sul in Ericeira. Hier loopt een linkse golf als het hoog is en dat is voor goofy footers zoals ik wel eens lekker. Gisteravond spoelden we hier de vieze smaak van het ziekenhuis weg en vandaag geeft de zee ons een lesje nietigheid. Ze sleurt ons van links naar rechts en dieper de zee in. Wij zijn kansloos tegen deze krachtige golven. Tiest en ik pakken allebei één golf. Ward zit helaas aan de kant en ziet door de lens hoe wij de krachttraining doorstaan. En ondanks het gebrek aan surfen is dit toch ook weer een ervaring om te onthouden.

Portugal_3_IMG_8002Portugal_3_IMG_8155Portugal_3_IMG_8161Portugal_3_IMG_8171Portugal_3_IMG_8192-2Portugal_3_IMG_8236

Dag 4: Tussen de toeristen in Peniche en Baleal

We worden wakker voor Praia do Sul en gaan er nog een keer in. De golven zijn bijkans nog groter dan gisteren en we genieten van deze machtigheid om ons heen. Na de sessie pakken we in, ontbijten we op een andere magische plek: Ribeira D’ilhas. Daarna rijden we door naar omgeving Peniche. Als je op surftrip gaat met een camper dan wil je eigenlijk de crowds vermijden en die zitten vooral in Peniche ‘waar altijd wel wat loopt, voor iedereen.’ Omdat we een lekker bakkie Galao en een Pasteis de Nata willen hebben aan het strand, belanden we toch bij Baleal. De golven lopen aardig, dus gaan we er even in. Het is heel erg druk en ik geniet, maar wil toch graag door naar andere plekken. We slapen deze avond ietsje verder op Consolação en hopen op een goede sessie op deze meer afgelegen plek in de ochtend

Portugal_4_IMG_8307Portugal_4_IMG_8366Portugal_4_IMG_8383Portugal_4_IMG_8451Portugal_4_IMG_8461Portugal_4_IMG_8484Portugal_4_IMG_8489

Dag 5: aan de vishaak en eigen secret spot

Onze gebeden zijn verhoord. De volgende ochtend geen surfers in het water, wel veel golven. En we ontmoeten local surfer Joau uit Nazaré die ons precies kan vertellen waar we erin moeten om niet op de rotsen te belanden. Met z’n drieën surfen we deze spot, alhoewel Jaou ons het snot voor de ogen surft en wij eigenlijk heel erg jaloers op deze gespierde dude met witte wetsuit zijn. Als hij vertelt dat hij bezig is met big wave surfen in Nazaré dan wordt die jaloezie iets minder, dat is nog een grote stap verder namelijk. In het water ontdekken we wel weer iets nieuws, een nare vijand voor ons surfers. Overal dobberen stukken schuim aan een visdraad. Er wordt hier illegaal gevist met lijnen die langs de hele kust drijven. De haken liggen vlak onder het wateroppervlak en zijn dus rete-gevaarlijk voor ons. Gelukkig komen we er met een kleine schade aan de wetsuits vanaf, maar Jaou belt wel de politie als we weer boven zijn. In de middag surfen we een spot niet al te ver weg, maar door ons al snel omgedoopt tot eigen secret spot. We delen het water met vier Zweden die naar eigen zeggen al de hele week met z’n vieren surfen op die spot. Het wordt de beste sessie van de week tot dan toe. Onthouden en niet verklappen (sorry). In de avond besluiten we naar zijn Nazaré te rijden, een plek die iedereen kent vanwege deze beelden.

Portugal_5_IMG_8528Portugal_5_IMG_8529Portugal_5_IMG_8532Portugal_5_IMG_8568Portugal_5_IMG_8611Portugal_5_IMG_8616Portugal_5_IMG_8635Portugal_5_IMG_8654Portugal_5_IMG_8672

Dag 6: Lokale jerks & local heroes

We ontbijten in Nazaré en kijken onze ogen uit op deze iconische spot. Helaas niet super hoog dus geen eye candy, maar ook natuurlijk wel weer veel te hoog voor ons. We rijden dus terug naar Consolação voor een lekkere sessie op bekende plek. Het is er nu alleen druk. Een stuk of tien surfers in het water en we krijgen een verrassend commentaar.

Surfen in Europa blijft altijd een spel met de local surfers helaas. Te druk, te weinig spots en te veel surfers. In Portugal heb je gelukkig wel heel erg veel spots, maar ook hier kom je her en der localism tegen. Op de kant zegt een surfer dat het te druk is in het water en dat we beter ergens anders heen kunnen gaan. In plat Nederlands: oprotten. Verbijsterd staan we op de kant waar we de afgelopen twee dagen de enigen waren. Teleurgesteld trekken we ons terug, want hier zijn geen winnaars. En elk nadeel heb z’n voordeel, want hierdoor komen we terecht op Praia Areia Branca waar we de beste surf van de week beleven. En het is zaterdag, dus een party in Bar Baraca waar je ook een prima maaltijd kunt eten. Hier geen localism in het water, alleen een paar supergoede surfers en bodyboarders.

Portugal_6_IMG_8705Portugal_6_IMG_8710Portugal_6_IMG_8717Portugal_6_IMG_8777Portugal_6_IMG_8787-2Portugal_6_IMG_8788Portugal_6_IMG_8790

Dag 7: last but not least

Ward zijn wond is intussen weer genoeg geheeld in de afgelopen vijf dagen. Volgens de dokter mocht bij drie weken niet surfen, maar ja hij is hier niet voor niks. Schoentjes aan en hop, het water in! We nemen afscheid van Praia Areia Branca en gaan naar de laatste spot van deze week: Praia Porto Novo. Mooie sessie. Grote muien, dikke bakken en best wat leuke ritjes. Maar vooral, nog steeds zon. En dat is op dit strand wel een traktatie.

Na deze sessie schroeven we de vinnen van de boards, gaan de leashes in de tas en pakken we de boards in. Altijd een moeilijk moment op een surftrip. Next and final stop: Lissabon. De camper was onze ideale reispartner. De hele week hebben we in het wild kunnen kamperen, heeft de zee als douche gefungeerd, kookten we op 1 pitje en was de gehele kust tussen Lissabon en Nazaré onze vakantieadres. Kan het beter? Ik denk het niet. Dit wordt een vaste winterprik.

Portugal_7_IMG_8808Portugal_7_IMG_8812Portugal_7_IMG_8815Portugal_7_IMG_8826

 

Check hier ook het verhaal van een eerdere campertocht tussen Lissabon en Sagres

Tags:

  • Gijs

    Co founder

    Een nieuwsgierige, creatieve, energieke avonturier. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om te surfen, kajakken, skien, snowboarden en andere activiteiten te doen.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Noordelijke Drakensbergen

Zuid-Afrika is een populair vakantieland. Wij schreven ook al eerder over de Zuidelijke Drakensbergen, ...

Een privé skilift in een verlaten skigebied

Kleine gebieden hebben een groot voordeel. Er zijn vaak weinig mensen. Kleine gebieden die ...

Sagres

Op straat is het rustig, in de baai Mareta liggen wat surfers in het ...