Tourskiën in het Oostenrijkse Pitztal

Oostenrijk Pitztal

Het Oostenrijkse Pitztal opent haar deuren. De bergen lachen je toe, maar het is zwaar, want je loopt zelf omhoog. De beloning is wel onbeschrijfelijk mooi: verse, onverspoorde poedersneeuw voor jou en jouw vrienden in een adembenemende omgeving. Dat krijg je bij schitterende tours in niemandsland: ultieme vrijheid in de bergen. Door op eigen kracht omhoog te toeren, ben je niet gebonden aan grenzen van het skigebied. Je krijgt na een zware tocht altijd wat je verdient. Ik ging mee, tourskiën in het Pitztal, met een grote groep studenten van het DSAC uit Delft en kreeg een week van zon, sneeuw en ook een beetje zuipen voor m’n kiezen.  

Schitterende tours in niemandsland 
Schitterende tours in niemandsland 

Iedereen verlegt zijn of haar grenzen

Een weekje midden in het skigebied bivakkeren, in weer en wind toppen bereiken en elke dag op pad gaan met alles wat je nodig hebt in de ‘backcountry’ heeft iets bijzonders. “Fit of minder fit, iedereen verlegt zijn of haar grenzen”, zegt een meisje uit mijn groep na een lange dag op de berg. Ik ben mee met een groep van bijna veertig studenten, skiërs en snowboarders van de Delfste Studenten Alpen Club en een viertal Schiführers en een Bergführer. We verblijven de hele week in de Rifflsee Hütte op 2300 meter, midden in het skigebied, maar ook vlak bij het mooie off piste terrein dat dit gebied heeft. Hier in het Pitztal zitten we op de hoogste bergen van Oostenrijk met veel drieduizenders. Dat, en de gletsjer, geeft ons veel speelruimte. “Ik ben fysiek boven m’n kunnen gegaan,” zegt hetzelfde meisje. “Dus laten we maar snel een biertje bestellen, dan voel ik de spierpijn misschien niet.” Want kapot gaan of niet, gezelligheid hoort er ook bij.

Grenzen verleggen in Pitztal Oostenrijk
“Fit of minder fit, iedereen verlegt zijn of haar grenzen”

In het spoor van de gids

“Dit is de beste workout die er is, heerlijk!” De volgende dag schroeft toerleider Gijs-Jan Lavèn van Epique Mountain Adventures, waar ik te gast ben, het tempo nog iets op. Hij klapt met kordate stappen de Pitztaler berg op. Hij heeft een brede grijns op zijn gezicht, eigenlijk altijd wel. We studeerden samen en terwijl ik over skiën ging schrijven, ging hij zich verdiepen in alles wat met skiën te maken heeft. De passie leidde hem al tot aan Japan, IJsland en zelfs Rusland voor ski-avonturen. Maar van het begeleiden van een groep beginners bij hun eerste toerski-ervaring wordt hij net zo blij.

 

achter Gijs Jan in het Pitztal Oostenrijk
Gijs Jan leidt de weg, de groep volgt in zijn spoor.

Vers pak sneeuw

Nog blijer wordt Gijs-Jan, en eigenlijk elke toerskiër trouwens, van de beloning na een lange tijd klimmen: diepe poeder skiën. Lijnen trekken door onverspoorde velden. We starten de week met freeriden in de buurt van de pistes van het Pitztal om te wennen aan de bredere ski’s en diepe sneeuw. Er is namelijk net een vers pak gevallen en betere omstandigheden voor ‘tiefschnee-oefeningen’ zijn er niet. Gijs-Jan wijst naar beneden waar een tweehonderd meter breed wit poederveld voor ons ligt. Hij duikt er als eerste in en vliegt naar beneden, een witte stofwolk achter zich latend. Wij volgen één voor één met minder snelheid, minder wit stof, maar met hetzelfde plezier. De technieken van de groep verschillen: van ervaren freeriden tot een klassieke jaren tachtig techniek. Vallen hoort erbij en is in de diepe sneeuw ook zeker niet erg.

 

Verse sneeuw in Pitztal Oostenrijk
Gijs-Jan duikt als eerste naar beneden in een vers pak sneeuw
verse sneeuw in Pitztal Oostenrijk
En de rest volgt

Lopen als langlaufers

Gedurende de week maken we dagelijks ook een tour. Stap voor stap lopen we omhoog en elke dag een stuk hoger. En altijd naar een top waar geen liften kunnen komen, zodat de beloning groot is na het harde werk. Om te kunnen lopen zijn we wel even bezig met ombouwen. Op de ski’s worden ‘vellen’ geplakt (vroeger dierenvellen, nu meestal van kunststof). De haren van de vellen staan tegen de looprichting in en bieden zo weerstand tegen het naar beneden glijden. De hakken van de bindingen gaan los, zodat je als een langlaufer kunt lopen. “Toeren heeft iets magisch. Het is een pure natuurbeleving, weg van de massa,” zegt Gijs-Jan.

 

de berg oplopen Pitztal Oostenrijk
Lopend als langlaufers de berg op

Veiligheid boven alles

Omdat je met toerskiën bij voorkeur buiten de piste gaat toeren, skiën of boarden is veiligheid erg belangrijk. “Iedereen gaat op pad met de lawine-drie-eenheid: pieper, sonde en schep.” Veiligheidsmateriaal is mooi, maar je moet natuurlijk ook weten hoe je ermee omgaat. Gijs-Jan verstopt ‘ons slachtoffer’ – een pieper in een tas – onder de sneeuw. Wij hebben geen idee waar, maar moeten hem zo snel mogelijk lokaliseren en uitgraven. “De pieper zendt een signaal uit dat de andere piepers kunnen oppikken en zo heeft de, onder sneeuw bedolven, persoon nog een kans gered te worden uit een benarde situatie.” De theorie, die iedereen in deze groep aardig kent, moet worden herhaald. Eigenlijk elke trip weer, zodat op de dag dat het echt nodig is, kennis wordt omgezet in automatisch handelen. Snelheid is daarbij logischerwijs van levensbelang.

lessen over pieper, sonde en schep in het Pitztal
Veiligheid is erg belangrijk bij Off Piste. Gijs Jan legt uit hoe hoe de pieper, sonde en schep werkt.

Genieten van verse sneeuw

Elke dag werken de gidsen aan optimale veiligheid. ’s Avonds worden de plannen voor de volgende dag gemaakt, met de kaart op tafel en weerbericht bij de hand. En ’s ochtends wordt het actuele lawinebericht nog eens gecheckt. Voor een gids moet je uiteraard betalen en sommigen vinden het wel eens prijzig. “Maar als je bedenkt wat het oplevert aan veiligheid en kennis van het gebied, dan zijn wij de investering al gauw waard,” lacht Gijs-Jan. Ikzelf ervaar dat het vooral fijn is niet na te hoeven denken over al deze zaken en vooral te kunnen genieten van de tocht.

verse sneeuw in Pitztal Oostenrijk
We hoeven niet na te denken en kunnen genieten van de verse sneeuw.

Op naar de top

En genieten doen we. Zoals het hoort, blijft het beste bewaard tot het einde. Een lange toer, strakblauwe hemel, richting een eenzame top. Vier à vijf uur zijn we bezig. Stap voor stap, het zweet op de rug en wangen die steeds iets roder worden. Maar eenmaal boven staan we met twintig man voor een volledig onverspoord terrein, met een mooi uitzicht over het Pitztal. Niet alleen de toer was lang, de afdaling is dat dus ook! Dit is waar we het voor hebben gedaan. Dit is wat we hebben verdiend.

 

groepsfoto op de top in het Pitztal Oostenrijk
De top bereikt, even tijd voor een groepsfoto.

 

Meer info:

Brede ski’s en speciale bindingen

Bredere ski’s, speciale bindingen en schoenen, je hebt wel ander materiaal nodig om te toeren. Ook moet je een volledige lawine-drie-eenheid (pieper, sonde en schep) mee en een bivakzak voor het geval dat je in een storm terechtkomt. Wij gebruikten voor deze tourski tocht in het Pitztal brede freerideski’s en tourbindingen die los kunnen bij de hak. Bij het afdalen klikken de hakken weer vast. Omdat je omhoog loopt en je ski’s glad zijn, plak je vellen (vroeger van dierenhuiden, nu van kunststof of geitenharen) onder de ski’s. Deze vellen zorgen ervoor dat je niet naar beneden glijdt. Omdat de haartjes tegen de looprichting in staan krijg je wat grip. Ook heeft de toerskiër schoenen met meer flexibiliteit en een loopstand. Als laatste zijn de stokken in lengte verstelbaar, zodat deze bij het toeren langer gemaakt kunnen worden voor een optimale afzet. Snowboarders lopen op rackets en binden het board op de rug. Of ze hebben een zogenaamd splitboard dat in tweeën gedeeld kan worden. Ik gebruikte brede Atomic Rituals en toerskischoenen. De vellen zijn van G3. Ik droeg in het Pitztal lekker luchtige, maar winddichte kleding van Mountain Hardwear en thermoshirts van SuperNatural die niet gaan stinken naar zweet, ook niet na een paar dagen toeren (www.atomic.nl en www.mountainhardwear.eu). Het materiaal is ook bij de grotere buitensportzaken te huren.

tourski bindingen en schoenen
De hakken zitten los bij het omhooglopen

Epique neemt je ook mee naar IJsland, Japan en Alaska

Naast tourskiën (in het Pitztal) doet Epique natuurlijk nog veel meer. Heli-skiën in het onherbergzame Alaska, toerskiën in IJsland met de zee als uitzicht of naar recorddieptes poedersneeuw in Japan? Als je van een uitdaging houdt, maar wel onder goede begeleiding, dan is het de moeite waard om eens op de site van Epique te kijken. Zij bieden wintersportreizen over de hele wereld op maat aan, veelal naar bijzondere plekken. Voor individuen, maar ook groepsreizen voor beginnende toerskiërs en off piste trainingen. Als het maar een beetje off the beaten track is. www.epique.com

Hoe kom je er?

Het Pitztal ligt 862 km vanaf Utrecht en is goed met de auto te bereiken. Je kunt ook vliegen op Innsbrück en dan nog een uurtje met een shuttle of huurauto. Wij verbleven in de Rifflsee Hütte en toerden vanaf daar door het gebied.. Voor de freeride dagen hadden we een skipas, maar voor sommige dagen waren we volledig afhankelijk van onze eigen benen. De website van de Rifflsee Hütte vind je hier: www.hotel-anita.com/rifflseehütte.html. Vliegen kan met Transavia (www.transavia.com). Informatie over het gebied vind je op www.pitztaler-gletscher.at/nl

 

Tags:

  • Gijs

    Co founder

    Een nieuwsgierige, creatieve, energieke avonturier. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om te surfen, kajakken, skien, snowboarden en andere activiteiten te doen.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Sonntag-Stein: nostalgisch huiskamergebied

Sonntag-Stein is een piepklein gebied in het Vorarlberg. Met slechts 7km piste het kleinste gebiedje ...

Pays du Saint-Bernard

Het is half acht in de ochtend, luide klassieke muziek klinkt door de lege ...

Madeira

Madeira is bekend als overwinterplaats voor pensionado’s. Wat minder mensen weten, is dat het ...