Mooi weer, opnieuw. Dat wordt weer een lekker fietsdagje! Door een prachtig steeneikenlandschap fiets ik vanuit Andalusië Extremadura in, de dunbevolkte streek in het zuidoosten van Spanje die zo beroemd is om zijn pata negra varkentjes. En even voor Monesterio is het raak; de route over de Via de la Plata leidt me met fiets en al door een dehesa, wat een weidegrond met steen- en kurkeiken is. Met pata negra varkens nog wel! De donkergekleurde dieren mogen er lekker rondscharrelen om eikels te eten, het liefst zo veel mogelijk. En daar hebben ze weinig aansporing voor nodig. Een win-win-situatie voor boer én varken, want de állerbeste pata negra-ham, de Jamon ibérico de bellota, wordt nu eenmaal gemaakt van varkentjes die eikels van de steen- en kurkeik hebben gegeten.

_K2A1646_cr_K2A1686_cr-01~2_K2A8866_cr_3_K2A1835_cr~2_K2A1617_cr20160329_144913_HDR_cr~2

En natuurlijk stop ik even. De kennismaking met de varkentjes loopt aanvankelijk wat moeizaam, maar nadat ze een beetje aan me gewend zijn geraakt, dringen ze zich toch langzaam aan me op. Het eerste exemplaar dat komt inspecteren, neemt algauw de fietsband va mijn voorwiel in de bek. Grappig, maar ik geef hem toch maar niet de gelegenheid om echt door te bijten. De andere varkens hebben het vooral op mijn fietstassen gemunt. Ook aan het geknaag op de plastic sluitingen moet ik helaas mijn grenzen stellen. Helaas, maar vermakelijk is het wel. Met een vrolijk gevoel neem ik afscheid als ik het hek achter me dicht doe.
Later in Zafra – wat een mooie stad is dat toch! – proef ik natuurlijk de hammen. De iets minder bekende Lomo (genaakt van het rugdeel van het varken) ibérico de bellota was bij mij de absolute topper. Fijndooraderd, botermals en geweldig van smaak. Jou zou er een moord voor doen!

Tags:

  • Is fulltime reisjournalist-fotograaf voor outdoorbladen en reisorganisaties, begeleidt fotoreizen en geeft lezingen. Van huis uit bioloog. Woonde twee jaar in de outback van Namibië waar hij een safari camp opbouwde aan de Fish River Canyon.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Tim Akkerman’s NextDestination

Voor zijn volgende vakantie stapt hij met zijn gezin in de auto naar Frankrijk ...

Gambiaanse gemoedelijkheid op houten palen

In de gang zit een Gambiaanse Jamaicaan met één hand op een djembe te ...