Parijs

Een rondje vanaf het Gare du Nord

Na de aanslagen van Parijs daalden de bezoekersaantallen dramatisch. Vooral Amerikanen en Aziaten bleven weg. Parijs zet alle zeilen bij om ze terug te winnen maar de talloze bezienswaardigheden zijn beduidend rustiger. Laat het mes aan twee kanten snijden: je hoeft niet te ellebogen om de Mona Lisa te zien én je helpt de Parijzenaars. Want zoals Audrey Hepburn ons leerde: “Paris is always a good idea”.

Parijs2Parijs12Parijs3Parijs11

Krant en ontbijt

Merkwaardig. Van controle op de TGV van Amsterdam Centraal naar Paris Gare du Nord is nauwelijks sprake. Mijn bagage gaat niet door een röntgenpoortje en ik hoef geen tas te openen. Drie uur later, ik heb mijn krant uit en mijn ontbijt op, sta ik al in Parijs, waar militairen met machinegeweren de boel bewaken en ik mijn paspoort moet laten zien voor ik verder mag lopen. Met 190 miljoen reizigers per jaar is Gare du Nord het drukste treinstation van Europa. Kijk nog een keer om als je het gebouw uitloopt om de grandeur te zien van het gebouw dat in 1946 in gebruik werd genomen. De heerlijke buzz die rond het Parijse station hangt is er gelukkig nog altijd. De drukte van aankomers en vertrekkers, Noord-Afrikaanse taxichauffeurs die wachten op klanten in hun Peugeots of het neon van de brasseriën uit de Elzas, die lokken met choucroute alsacienne. Hoe vaak al kwam ik aan op dit station? Als ik even weg wilde uit Nederland. Voor vriendenbezoek, een tentoonstelling of de uitverkoop. Of om gewoon weer eens rond te lopen in Parijs zonder plan of kaart en om zo nieuwe wijken te ontdekken.

“Paris is always a good idea”.

Koffie in de Titanic

Het Gare du Nord is als een spin in een web van zeer uiteenlopende wijken. Tussen de metrostations Barbès-Rochechouart en Château Rouge is Parijs als een grote stad in donker Afrika. Ik kom er graag in Café Titanic in de Rue Dejean, voor een noisette (een espresso met een scheutje warme melk) aan de zinken toog. Op straat is de markt in volle gang, met vis of halal geitenvlees, maar binnen wordt over van alles gediscussieerd. Als je het maar oneens kunt zijn met je gesprekspartner, zodat je nog een extra borrel kunt bestellen om met nieuwe argumenten aan te tonen dat jij het bij het rechte eind hebt. Loop verder door de buurt, langs winkels met echt haar dat ingevlochten kan worden, langs schoffies op straat die nepopladers voor iPhones verkopen of langs intimiderende dames die zittend op een laag krukje groente verkopen vanaf een opengesneden kartonnen doos.

Maar steek je het spoor over om de Rue Cail te bereiken, dan ben je plots in India. In de straat bevinden zich schouder aan schouder tientallen Indiase restaurants zoals Chettinadu . Spotgoedkoop en meest vegetarisch. Kijk waar het druk is of spreek een Indiër aan op straat, eentje waarvan je denkt dat hij wel zal weten waar je het beste eet en vraag hem om advies waar te eten.

Parijs12Parijs11Parijs6Parijs13Parijs14

Hagelslag

Om de hoek ligt de Rue du Faubourg Saint-Denis. De straat die in koninklijke tijden de processieroute vormde naar de kathedraal Saint-Denis. Nu is de straat, die van het metrostation La Chapelle naar de Porte Saint-Denis loopt, interessant omdat hij van noord naar zuid steeds hipper wordt. Het laatste deel, ten zuiden van de Boulevard de Magenta, wil Parijs veranderen in een Rue de la Bouffe. Een straat met individuele eetwinkels en restaurants. De Nederlanders Niels de Ruiter en Kevin Schwendemann wisten voet aan de grond te krijgen en openden de Nederlandse épicerie Dutch waar je hagelslag, kaas of Haagsche Hopjes kunt kopen. Leuke kroegen in dit deel van de Rue du Faubourg Saint-Denis zijn Chez Jeannette op nummer 47 en La Quincaillerie op nummer 76.

Hippe visrestaurants of Koreaanse pique-nique

Meer naar het oosten volgt de buurt rond het Canal Saint-Martin. Ultra hip in het 10e arrondissement en in de volksmond Boboland genoemd, naar bourgeois-bohème. Met mooi weer zoekt iedereen de kaden van het kanaal op, om er met flessen gekoelde wijn te genieten van de avondzon. De straten om het kanaal, zoals Rue des Vinaigriers of de Rue de la Grange aux Belles, zijn de afgelopen jaren veranderd. Nu wordt de huur betaald door hippe visrestaurants als Le verre Volé of Koreaanse pique-nique restaurants zoals Jules et Shim. De vierkante meterprijs van de appartementen is door het dak gestegen.

Happy ending

Maar loop door naar de Boulevard de la Villette en de Rue de Belleville en zie hoe Parijs weer een heel ander gezicht laat zien. Op de markt spreken besnorde Tunesiërs alle dames aan met ‘ma soeur’ om ze te verleiden meer courgettes of aubergines te kopen. Er zijn grote Chinese supermarkten die bevroren kwallen en goedkope flessen Tsingtao bier verkopen. Op straat bieden op alle uren van de dag Chinese dames van middelbare leeftijd geluk aan van beperkte duur. Waar ze hun kunstjes uitvoeren valt niet te zien. In Café Aux Folies drinken buurtbewoners en studenten wijn in een interieur waar drie paarden nog geen schade kunnen aanrichten. Het terras van het café is tot de laatste stoel bezet. In de Rue de Belleville en de zijstraten kun je voor een appel en een ei heerlijk Aziatisch eten. Het decor is vaak weinig inspirerend en fel verlicht, het zijn niet first date restaurants, maar het eten doet je keer op keer terugkeren. Persoonlijke favoriet is Mian Guan (34, Rue de Belleville).

Parijs10Parijs13Parijs8Parijs14

Chéri(e)

Voor een drankje na het eten kun je goed terecht bij La Cantine de Belleville en later bij het rood verlichte Café Chéri(e) op 44, Boulevard de la Villette. Heb je geboekt in Generator Hostel Paris dan ben je bijna thuis. Kijk voor je de entree instapt nog even naar links op het grote Place du Colonel Fabien. Daar zit het hoofdkantoor van de Parti communiste français, een gebouw van Oscar Niemeyer dat vaak in films is gebruikt. En zo eindigt het rondje om het Gare du Nord, dat vanuit het Generator maar tien minuten lopen is. Opnieuw was Parijs in al haar kleuren en geuren een goed idee.

Bron:

Joost is gek op Parijs en ging deze keer met de TGV en sliep daar in het Generator Hostel.

 

Tags:

  • Van jongs af met zijn neus in een atlas en gestimuleerd door kaarten sturende KLM-ers in zijn familie, zette Joost een carrière als purchasing manager bij een Japanse touroperator om in een schrijvend en fotograferend bestaan als reisjournalist. Met een rugzak naar gorilla's in Rwanda, liftend door Nicaragua of cruisend om Kaap Hoorn. Polyglot Joost bezocht al meer dan 100 landen maar kruipt als een Rupsje Nooitgenoeg over de wereldkaart.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Salland (2)

In deel 1 van ons Sallands inspanningsweekend hingen we aan balken en touwen, volledig ...

Generator Paris

Het succes van Airbnb heeft er voor gezorgd dat hotels zich achter hun oren ...

Last minute, goedkoop en relaxt Gambia

Met deze woorden zou ik normaal niet zo snel een bestemming aankondigen, maar het ...