Lente, zomer, herfst, winter. Elk seizoen kent zijn charme en geeft Parijs op een bijzondere manier kleur. Ik bezocht deze fijne, verfijnende stad rond de feestdagen in december. Romantiek, sfeer en lichtjes in overvloed! Van kerstshoppen tot cultuurhoppen en uiteraard heerlijk dineren. Parijs is dé stad waar je zijn wil én waar je binnen no time bent. Zoals Audrey Hepburn schreef en Joost van NextDestination citeerde: “Paris is always a good idea”!

no images were found

 

Dichte mist

Een paar dagen voordat ik naar Parijs vertrek, hoor ik over de smog die de stad in zijn greep heeft. Daar zit ik net niet op te wachten met een romantisch weekend in het vooruitzicht. In plaats van de TGV neem ik het vliegtuig waardoor ik alvast een voorproefje krijg van le statut du smog. Tussen een dichte wolkendeken steken – toepasselijk – wolkenkrabbers uit en neem ik een smal strookje waar: de Eiffeltoren. Vanuit de lucht gezien is het overal helder, behalve rondom het centrum van Parijs. Dat belooft wat. Maar eenmaal op de grond blijkt het met de smog wel mee te vallen. Er rijden alleen weinig auto’s en vanwege de mist is het openbaar vervoer gratis!

City tour de l’amour

Wie houdt van indrukwekkende architectuur, geschiedenis, kunst en cultuur komt in Parijs volledig aan zijn trekken. Ook ik kan helemaal opgaan in zo’n verrijkte stad als Parijs. Naast de imposante gebouwen zoals Opéra Garnier en La Conciergerie geniet ik van de Parijse rues en avenues met hun prachtige, majestueuze huizen en stel ik me voor hoe achter de vele ramen en sierlijke balkons zich verschillende levens afspelen. Omdat de stad de grootte heeft van de provincie Utrecht, heb je veel tijd of een strakke planning nodig om genoeg te kunnen zien. De metro brengt je in rap tempo overal naar toe, maar ik wandel het liefst door de straten terwijl ik de geur van gepofte kastanjes opsnuif en het gekrioel van winkelende mensen rondom de grote warenhuizen van Galeries Lafayette gadesla.

Trip down memory lane

Parijs ademt een en al historie waar de moderne wereld zich perfect in blend. De stad is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met de Eiffeltoren, maar het historische stadcentrum kent nog veel meer bezienswaardigheden. Via de Pont Neuf bereik je Île de la Cité waar je oog in oog komt te staan met de majestueuze Notre Dame. Hoewel ik deze typische Parijse monumenten en gebouwen vaker heb gezien, blijven ze me imponeren. Ik beeld me in hoe mensen honderden jaren geleden hetzelfde zagen als wat ik nu zie. Maar dan in een heel andere tijd en setting. Nog zo’n bezienswaardige plek is de wijk Montmartre. Wandel door de nauwe, kronkelige straatjes met de historische panden waar kunstenaars als Van Gogh, Renoir en Toulouse-Lautrec zich verzamelden. Ontdek hier de oude cabarets en de enige overgebleven wijngaard van de stad en neem een kijkje in de Sacré-Coeur, de prachtige witte basiliek met haar ronde koepels en vele trappen.

Parijs3Parijs6Parijs7Parijs9

De grootste ter wereld

Één van mijn favoriete historische en culturele highlights is Musée du Louvre, het grootste museum ter wereld. Je kunt dagen in het Louvre doorbrengen en nog niet écht alles zien. Uiteraard hangt hier, veilig achter dik glas en met een dichte mensenmassa voor zich, de Mona Lisa van Leonardo da Vinci. Maar er zijn vele andere kunstschatten te bewonderen van grootmeesters als Botticelli, Rembrandt en Rubens. Wandel door de voormalige residentie, ontdek de weelderige vertrekken van Marie-Antoinette en je kunt je voorstellen hoe zij door de met goud versierde gangen zwierde. Zorg wel dat je tickets online koopt of in één van de winkels gelegen onder het museum. Zo kun je de enorme wachtrijen bij de glazen piramide skippen. Scheelt veel van je kostbare tijd!

Culinair walhalla

Wie in Parijs is, weet dat er goed gegeten kan worden! Geniet van goddelijke chocolade, zoete broodjes, steak tartare of ga voor een kaasplankje met een rode wijn. Als vrouw zijnde vraag je je stiekem wel af hoe Parisiennes toch zo slank kunnen blijven. Maar dat terzijde. Hoewel de stad behoorlijk prijzig is, kun je ook vriendelijk blijven voor je portemonnee. Koop je lunch op Rue des Martyrs, een straat die je een culinair walhalla kunt noemen. Van marktkraampjes met vers fruit tot wijnbarretjes en fijne delicatessenwinkels. Ik lunchte bij Terra Corsa waar ze verse hammen, kazen en quiches verkopen. Een goede koffie toe op het verwarmde terras en je kunt weer verder!

Mosselen met Côtes du Rhône

Het lijkt misschien niet de beste combinatie, maar ik kan je verzekeren dat het heerlijk smaakt! Mosselen gekookt in een roomsaus van witte wijn en saffraan met daarnaast een fluweelzachte Côtes du Rhône. Loopt het water je al in de mond? Dan wil je in Parijs zeker naar Buvette, gelegen in het 9e arrondissement (28 Rue Henry Monnier). Nog niet zo lang geleden was de wijk Pigalle bezaaid met seksshops en nachtclubs. Tegenwoordig is South-Pigalle – of SoPi – een trendy wijk waar je sfeervolle wijnbars als Buvette vindt. De Amerikaanse eigenaren hebben het sfeervol ingericht maar vooral heel goed begrepen wat lekker eten is.’S middags kun je er lunchen met eieren en ’s avonds proef je de verschillende kleine varianten van een coq au vin of vispannetje. Lekker hapjes delen tijdens een avondje borrelen! Sluit af met een lémon tart. Die is goddelijk.

Parijs10Parijs11Parijs12Parijs4Parijs13

In a Time Lapse

Waar je in Londen wellicht een musical op West End gezien wil hebben, kies ik in Parijs voor een klassiek concert. In Salle Pleyel aan de Rue du Faubourg Saint-Honoré speelt Ludovico Einaudi –componist bekend van zijn filmmuziek voor Intouchables – de sterren van de hemel. Met een glas champagne en goed gezelschap maakt dit mijn romantische weekend Parijs helemaal af. Na afloop wandelen we langs de nabijgelegen Arc de Triomphe en over de Champs-Élysées die verlicht wordt door duizenden kerstlichtjes.

Fin

Parijs, je kunt er duizend dingen doen en bezichtigen. Vraag vooral aan locals waar je zijn moet voor de beste eettentjes en bijzondere plekken. Parijzenaren stug en spreken geen Engels? Dat is niet mijn ervaring. Iedereen die ik sprak, was uiterst vriendelijk en kon prima Engels. Spelen de aanslagen hierin een rol om de toeristen weer terug te winnen? Ik hoop van niet. Ik vertrouw erop dat de Parijzenaren nu meer dan ooit toelaten dat iedereen van deze fijne stad mag houden.

 

Bron:

Sarah is freelance tekstschrijver en blogt voor NextDestination. In december ging ze voor een romantische citytrip naar Parijs.

Tags:

  • ‘Magic happens when you step outside of your comfort zone’. En dat heeft Sarah ervaren tijdens haar reis van acht maanden door Australië, Nieuw-Zeeland en Zuidoost-Azië. Van in je uppie low budget backpacken, slapen in luxe resorts tot een gave stad bezoeken. Juist die diversiteit is wat haar in reizen aanspreekt. Van oorsprong is Sarah historicus waardoor ze niet alleen een echte storyteller is, maar ook cultuur en geschiedenis met het heden verbindt.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Van boven is alles nog mooier, Biarritz in elk geval wel!

In vakantieoorden check ik altijd direct wat het hoogste punt is. Ik heb overzicht ...

Lissabon vanuit een funky perspectief

Al zit ik voorlopig nog in het zuiden van Portugal (wat een straf) verheug ...

Sardinië

Naast een droomdecor van helderblauw water en lieflijke baaien aan de oostkust toont het ...