Op zoek naar een Djembe in Gambia

 

Afrika & afdingen zijn verweven als wodka & kaviaar, Fish & Chips en Laurel & Hardy. In elk land vind je talloze craft markets waar je houten beeldjes, curiosa, een lokale trommel of rommel kan kopen. Deze markten zijn vaak erg toeristisch en regelmatig zijn de verkopers iets te enthousiast… In Gambia ging ik op zoek naar een Djembe, een echte. Een goede, voor een mooie prijs. En dat is denk ik gelukt.  

img_6849
Een koopman laat zijn waar zien

Wij Hollanders houden niet zo van afdingen (of we zijn er niet goed in?), maar zijn wel weer dol op souvenirs en struinen dus altijd richting dit soort markten. Ik vind het altijd een mooi spel. Een beetje kijken, kijken niet kopen en dan toch wat leuke souvenirs inslaan. Dit keer, in Gambia, was ik echter op zoek naar een groter souvenir, want al jaren wil ik een Djembe meenemen naar Nederland, maar ja, die is best zwaar en groot. Ik wist dat ik deze keer ruimte en gewicht over zou hebben voor zo’n mooie trommel dus ging ik op pad in Gambia. Bij de Lamin Lodge zag ik al een Gambiaan spelen op een mooie, dus ik wist dat ik in het goede land terecht was gekomen. 

Bij deze markt maken ze achter de kraampjes hun spullen
Bij deze markt maken ze achter de kraampjes hun spullen

Tips en Tricks

Tip 1 voor een bezoek aan de markt: draag altijd een zonnebril. Dan kan je oogcontact vermijden en pas in gesprek raken als jij dat wil. Veel verkopers springen op je als haaien op een bloedige vis als je ze in de ogen kijkt. Beet! Met een zonnebril bepaal jij het contact moment. Blijf ook op een veilige afstand, want hoe lief ook, die hand op je arm stoort mij in ieder geval enorm. Tip twee: kijk of de dingen die op de markt liggen ook op dezelfde markt gemaakt worden. Dat is meestal net achter de kraampjes en soms (zoals op deze markt) in het volle zicht. Dan heb je over het algemeen een goede te pakken. Zo kun je ook in gesprek met de maker van jouw mooie souvenirs en dat maakt het persoonlijker. Tip drie. Zoek wat afleiding op de markt. Ik ging hier een potje dammen met een paar verkopers in hun pauze. Ik werd moeiteloos afgemaakt, want zij doen dit elke dag, maar er ontstond een leuke sfeer tussen mij en de verkopers. Minder gedwongen. En dan onderhandel je toch wat soepeler.

Potje dammen met de locals voor de sfeer
Potje dammen met de locals voor de sfeer

Afdingen

Zorg dat je van te voren enig benul hebt van de prijzen. Wat kost een doek, shirt, djembe ongeveer. Dat is soms moeilijk te achterhalen, maar als je een goede gids hebt of met lokals praat dan kom je hier meestal wel achter. Je wil uiteindelijk een prijs die goed is voor jou, maar ook voor de verkoper. Als ik geen idee heb vraag ik altijd de startprijs en wil dan ongeveer op de helft plus een beetje terecht komen. Als een verkoper belachelijk hoog inzet begin ik er niet aan en loop ik direct door naar de volgende. Hou wel even vol, want deze gasten zijn getraind. Soms gaat de prijs wel tien keer heen en weer, met wilde gebaren (ook van mijn kant). Hij loopt weg, of ik loop weg. Uiteindelijk komen we ergens op uit en sluiten we de deal. Daarna probeert de verkoper meestal direct nog een paar beeldjes bij de deal in te passen, natuurlijk voor een special price, omdat ik al klant ben, maar ik pas dan meestal. Ik heb mijn djembe uiteindelijk voor ongeveer 35 euro gekocht, inclusief een stoffen tas voor het transport. Hij staat nu te pronken in de woonkamer, alleen weet ik niet of de onderbuurman er net zo blij mee is als ik…

 

Betalen en meenemen
Betalen en meenemen

Kijk ook: People of Gambia

Bron:

Gijs ging mee met een georganiseerde persreis naar het Afrikaanse Gambia. En dat ging er heet aan toe. De thermometer tikte de 30 a 40 graden aan en dat is best lekker als de winter net start in Nederland. Hij kwam thuis met een mooi kleurtje en een Djembe.

Tags:

  • Gijs

    Co founder

    Een nieuwsgierige, creatieve, energieke avonturier. Altijd op zoek naar nieuwe plekken om te surfen, kajakken, skien, snowboarden en andere activiteiten te doen.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Top 5 Zarautz

Inkopen doen bij de Merkatua, de overdekte markt in het centrum van het dorpje. ...

De Sint Bernard

Iedereen kent ze. Uit films, cartoons of van posters over Zwitserland. De grote Sint ...