Op weg naar de Kaukasus in Georgië

Lex is op weg naar Georgië in opdracht van reisgoeroe Peter van Damme (van SNP-Natuurreizen) om een foto reis te helpen ontwikkelen in de Georgische Kaukasus. “Ik ben waarschijnlijk een week offline,” zei hij nog vlak voor vertrek, maar op het vliegveld van Istanbul stuurde hij nog snel deze mail over de start en wat komen gaat. Binnenkort dus meer trip reports en tips over dit afgelegen gebied aan de Russische grens.

Kaukasus-2Kaukasus1Kaukasus-1Kaukasus21234

Schiphol; het vliegtuig van Turkish Airlines begint vaart te maken voor het opstijgen. ‘Allah akbar’ klinkt het plotseling vanuit de cockpit. Ik schrik: óf ik word veilig onder gods hoede naar tussenlandingsplaats Istanbul gebracht, óf ik lig straks aan stukjes verspreid over de startbaan. Aangezien ik geen verontruste reacties om me heen zie, houd ik het maar op het eerste.

Nikaab met baseballpet

Drieënhalf uur later drink ik koffie zonder brokstukjes op het vliegveld van de stad aan de Bosporus. Een tafeltje verder zit een vrouw in een zwarte nikaab tegenover een gast met een gouden ketting en een omgekeerd baseballpetje op zijn hoofd. Ze spreken Arabisch. Ik ben weer in contrastrijk Turkije, op ‘het kruispunt van culturen’ zoals dat zo fraai in de reisgidsen heet. Mijn eindoel, Georgië, heet al net zo in de reislectuur. Kennelijk is dat kruispunt nogal omvangrijk tegenwoordig, want Omalo, mijn einddoel in de Kaukasus, zou vanuit Istanboel maar liefst 1800 kilometer rijden zijn.

3000 meter hoge bergpas

Gelukkig ga ik eerst nog een stuk met het vliegtuig naar Tbilisi. Daarna zal ik met een terreinwagen over ‘één van de tien gevaarlijkste wegen ter wereld’ (volgens een TV-programma) naar het Russische grensgebied worden vervoerd. Over een 3000 meter hoge bergpas, die bovendien onverhard is. Maar eigenlijk denk ik niet dat het zo’n vaart zal lopen met de gevaren op de pas. Anders hadden ze me hier nooit naartoe gestuurd…toch?

Bourgondisch Tbilisi

Dus een duffe reis zal het onmogelijk worden, dat staat bij voorbaat vast! Eerst maar eens een dag voorbereiden in Tbilisi, de hoofdstad van het land, die ook in de bijna twee eeuwen durende Russische tijd al tot de levendigste plaatsen van het hele rijk werd gerekend.

 

Tags:

  • Is fulltime reisjournalist-fotograaf voor outdoorbladen en reisorganisaties, begeleidt fotoreizen en geeft lezingen. Van huis uit bioloog. Woonde twee jaar in de outback van Namibië waar hij een safari camp opbouwde aan de Fish River Canyon.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Na sneeuw komt zonneschijn!

Al een paar weken, wat zeg ik, maanden, klaagt men over dat de Alpen ...

Chris Tates’ NextDestination

Hij wil nog een keer van Mexico naar Canada fietsen. En dan waarschijnlijk in ...

Zonnige speeldag voor vader en zoon

De sneeuw is gevallen (eindelijk) en de zon doet wat ‘ie’ al heel vaak ...