Wauw! Meer konden we niet uitbrengen toen we voor het eerst zicht op Matera kregen vanachter onze autoruit. Het stadje dat nog net in Basilicata ligt, niet ver van de grens met Puglia, is ronduit verbijsterend mooi.

Matera1Matera2Matera3Matera4

Matera is zo mooi dat het een decor vormt in talloze films, waaronder The passion of the Christ van Mel Gibson. Want Matera lijkt misschien nog wel meer op Jeruzalem, dan Jeruzalem zelf. Het zijn vooral de grotwoningen en grotkerken op de steile rotshellingen boven de kloof van de Torrente Gravina die je aan de moderne tijd ontrukken.

Hoewel grotwoningen een makkelijke schuilplaats bieden, is er in de Sassi van Matera ook leegstand geweest. Na eeuwenlange bewoning zonder stromend water en riolering vonden de autoriteiten het in het begin van de jaren vijftig allemaal wel welletjes: de arme bewoners, die vaak ook nog een ezel als huisgenoot in de grot hadden, moesten de twee wijken, de Sasso Caveoso en de Sasso Barisano, verlaten. Antonio van de boekhandel in de hoofdstraat van Matera weet nog goed hoe hij de verlaten wijken als kind onveilig maakte als hij met zijn vriendjes spijbelde van school.

Het mag dan ook een wonder heten dat de fresco’s uit de grotkerken niet vernield zijn in deze periode, al zal dat ook wel uit ontzag voor de heiligen zijn geweest die erop zijn afgebeeld. Zoals San Giovanni, Sint Jan, wiens afbeelding ergens in de dertiende eeuw in de natte kalk moet zijn geschilderd in de naar hem vernoemde San Giovanni in Monterrone. Pas in de jaren zeventig vond er een kentering plaats en kwam de gemeente met een stimuleringsbeleid om de verlaten wijken weer te bevolken. Wie toen voor een habbekrats zo’n oude woning heeft gekocht, is nu spekkoper met een b&b of osteria op een van de allermooiste plekken van Italië. Pas de laatste twintig jaar is ook het toerisme van de grond gekomen. Heel recent dus!

Bron:

Lex is momenteel op roadtrip door la bella Italia. Hij reist van de Monti Sabini (in Lazio) tot Salento, het zooltje van de hak van Italië, en weer terug via Basilicata en Puglia.

Tags:

  • Is fulltime reisjournalist-fotograaf voor outdoorbladen en reisorganisaties, begeleidt fotoreizen en geeft lezingen. Van huis uit bioloog. Woonde twee jaar in de outback van Namibië waar hij een safari camp opbouwde aan de Fish River Canyon.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Video Friday: A Skiërs Journey Iceland

Wij waren al heel erg fan van de Aurora Arktika en hebben ons enthousiasme ...

Marokkaanse thee: zoet, zoeter, zoetst

Theedrinken is in Marokko een serieuze en eervolle zaak. Marokkanen drinken vier tot zes ...

Rooibos farm Lamberts bay Zuid-Afrika

Blogsafari 6: doen in Cape West Coast Lamberts Bay

Vlak boven Kaapstad zit een bijzonder interessant gebied: de Western Cape. Op een klein ...