Oost-Tirol: een witte plek op de Europese kaart

Zelfs als je denkt je eigen continent goed te kennen, dan nog blijven er grijze plekken op de kaart van Europa over. Neem Oost-Tirol, een exclave van Oostenrijks Tirol die aan Italië grenst.

Oost-Tirol is zo groot als Limburg maar heeft 266 Dreitausender, bergen die hoger zijn dan 3000 meter. Dunbevolkt met 24 inwoners per vierkante kilometer (Nederland: 409) en met het grootste nationale park van Midden-Europa, de Hohe Tauern. Het beste nieuws? Waar Tirol en het Italiaanse Zuid-Tirol al zeer bekend zijn, kennen nog maar weinig mensen Oost-Tirol. Dat zal snel veranderen.

Oostenrijk Oost-Tirol
De gin tonic rage heeft ook Oost-Tirol bereikt.

Oost-Tirol

De gin-tonic rage heeft Oost-Tirol bereikt. Tot op 1616 meter hoogte en zelfs met lokaal gestookte Isel-gin,vernoemd naar de wildstromende rivier. Op het terras van de Dolomitenhütte, een berghut die op een vrijwel verticale rotswand is gebouwd, is een drankje na de lange vliegreis via Wenen en Salzburg wel verdiend bij de late lunch. De zon schijnt, het uitzicht over de vallei is fenomenaal, de geraniums zijn rood als een brandweerwagen en op het Jausenbrettl ligt zo veel lekkers dat we moeten uitbuiken met een espresso voor we de laatste 600 hoogtemeters gaan fietsen. Daar moet gelijk wel een bekentenis aan worden toegevoegd. Eva, onze gids, steun en toeverlaat tijdens de dagen in Oost-Tirol, heeft e-bikes geregeld. E-bikes inderdaad. Ga één keer met de pedalen rond en je moet afremmen om een haarspeldbocht te nemen. Bergop.

Oostenrijk Oost-Tirol
Ga één keer met de pedalen rond en je moet afremmen.

Maar goed, met een volle buik zou het een martelgang zijn geworden om voor zonsondergang het logeeradres te bereiken, de Karlsbader Hütte van Rupert en Edith. Een hut in een machtig mooi leeg landschap. Luiken met de Oostenrijkse vlag, een brandende haard en schnitzel met bier. De levende muziek wordt verzorgd door een echtpaar met twee schattige zoontjes waarbij om de zoveel akkoorden Ein Prosit wordt ingezet. De slaapkamers hebben geen verlichting omdat er zuinig met energie moet worden omgesprongen dus ook mijn eigen luiken gaan vroeg dicht in het stapelbed.

Oostenrijk Oost-Tirol
Michael Amraser brengt de beginselen bij van het kletteren in Tirol.

Kletteren in Tirol

Het gezonde muesli-ontbijt delen we met Michael Amraser. Lid van de Berg und Skiführerverein uit 1869 en hij gaat ons de beginselen bijbrengen van het kletteren in Tirol. We volgen hem over het bergpad, om uit te komen bij een steile wand waar we in onze tuigjes stappen. Knopen worden uitgelegd, en hoe zekeringen en karabijnen werken waarna het kletteren begint. Tot twintig meter. Om vervolgens weer beetje bij beetje te abseilen. Dat voelt onwennig in het begin – als mijn partner het touw laat schieten stort ik te pletter, maar met elke klim omhoog wordt de kans op een nieuwe hobby groter. En al gauw denk ik: was Nederland maar niet zo vlak.

Oostenrijk Oost-TirolGrossglockner

Op de fiets omlaag passeren we in noodvaart de olijke muzikantenfamilie die lopend omlaag zijn gegaan. Een busje rijdt ons naar Kals am Grossglockner, een dorp aan de voet van Oostenrijks hoogste berg dat zo het plaatjesboek in kan. Bergen alom, weiden groen als biljartlakens, huizen met aangeharkte tuintjes en een kerk zo klein dat zelfs de minst populaire van de 1294 inwoners hem moeiteloos kan vullen voor huwelijk of begrafenis.

Wellness in de Alpen

Vijf jaar geleden opende het Gradonna Mountain Resort in Kals. Hout van binnen en hout van buiten maar dan strak, modern en minimalistisch. Ruime kamers zonder overbodige tralala, en waar in een glazen nis de U-bank veranderd kan worden in een bed met uitzicht op het dal. Het Wellnessbereich is al net zo modern en telt vele baden, sauna’s en meer van zulks. Buiten is naast een regulier banentrekbad ook een natuurbad dat met water van dertien graden waarschijnlijk heel goed is voor je bloedsomloop.

Oostenrijk Oost-Tirol
De gids spot de dieren feilloos.

Ook fijn in het Gradonna: het fantastische restaurant van chef Michael Karn en de wijnkelder. En het personeel, laten we dat niet vergeten. Zoals een Duitser in de sauna het zei: “twee landen excelleren in gastvrijheid, Thailand en Oostenrijk.”

Alpenfauna

Matthias Mühlburger heeft geen aanleg voor chagrijn. Hoewel het op de vroege zondagochtend miezert op de parkeerplaats van het nationale park Hohe Tauern en laaghangende mist het zicht beperkt, heeft de ranger er zin in als een kind dat op schoolreisje gaat. Matthias heeft verrekijkers meegenomen en een telescoop. Hij moet een zesde zintuig hebben ontwikkeld om dieren te vinden, want met zijn telescoop weet hij feilloos bergmarmotten te vinden die bij de uitgang van hun hol de omgeving verkennen.

Oostenrijk Oost-TirolOf gemzen die moeiteloos over de rotsen bewegen. Op pootjes die bestudeerd zijn om betere bergschoenen te ontwerpen. In het park vind je ook steenbokken, lynxen en lammergieren, waarvan in 1986 een aantal paren zijn geherintroduceerd.

Bucket list

Maar ook over planten weet hij alles. Hij wijst op de monnikskap, een onschuldig ogende paarse plant die zo veel aconitine gif bevat dat je een kopje thee van de bloem niet overleeft.

Oostenrijk Oost-Tirol
Met de flarden mist tussen de bergtoppen lijkt het landschap op de Schotse hooglanden.

Met de flarden mist tussen de bergtoppen lijkt het landschap op de Schotse hooglanden. De eerste herfstkleuren mengen met het groen en het gevoel van ruimte doet me als Randstadbewoner goed. Hikers keren met rode wangen terug van een beklimming van de Grossglockner. Als je fit bent is het goed te doen, volgens Matthias. Vanaf de Erzherzog-Johann-Hütte, waar je na een klim van zo’n vijf uur op 3454 meter hoogte slaapt, bereik je de volgende dag in anderhalf uur de top. De afdaling, na op 3798 meter op Oostenrijks hoogste punt geposeerd te hebben voor je nieuwe profielfoto, duurt ongeveer zes uur. Ik heb er nu al zin in. Want dat ik terugkeer naar Oost-Tirol is zeker, de beklimming van de Grossglockner staat inmiddels op de bucket list.

Meer info vind je op www.osttirol.com

Bron:

Joost reisde op uitnodiging van het Oostenrijks Verkeersbureau naar Oost-Tirol

Tags:

  • Van jongs af met zijn neus in een atlas en gestimuleerd door kaarten sturende KLM-ers in zijn familie, zette Joost een carrière als purchasing manager bij een Japanse touroperator om in een schrijvend en fotograferend bestaan als reisjournalist. Met een rugzak naar gorilla's in Rwanda, liftend door Nicaragua of cruisend om Kaap Hoorn. Polyglot Joost bezocht al meer dan 100 landen maar kruipt als een Rupsje Nooitgenoeg over de wereldkaart.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Nambiti Private Game Reserve Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is dé bestemming voor safari’s volgens velen. Kruger natuurlijk voorop, maar parken als ...

Citytrip Cartagena

Citytrip Cartagena: het feest dat Colombia heet

Ondanks dat Cartagena nog niet helemaal is losgekomen van het drugsverleden, heeft de stad ...

Oostenrijk Pitztal

Tourskiën in het Oostenrijkse Pitztal

Het Oostenrijkse Pitztal opent haar deuren. De bergen lachen je toe, maar het is zwaar, ...