Oost-Sicilië, gevormd door ontembare natuurkrachten, overheerst door ontelbare culturen. Op het ruige Zuid-Italiaanse eiland is zoveel gebeurd en zoveel te zien, dat je er steeds weer terug kunt komen. Fotograaf Lex doolde rond in het oosten, op de zwarte flanken van de Etna en in de barokke steden van Val di Noto.

Sicilië, misschien wel het meest turbulente stukje land van heel Europa, al millennia lang. Alle culturen zijn er geweest, van de Feniciërs tot de Grieken, van de Arabieren tot de Noormannen. En dan staat op Oost-Sicilië ook Europa’s grootste en meest actieve vulkaan nog op dit grootste eiland in de Middellandse Zee; de ruim 3300 meter hoge Etna.

Siciliaanse barok in Oost-Sicilië

Het eiland in de Middellandse Zee heeft niet alleen een machtige vulkaan, het kende ook vreselijke aardbevingen, zoals de allesverwoestende aardschokken in Val di Noto, in 1693, waarbij hele steden in Oost-Sicilië met de grond gelijk werden gemaakt.

Maar de Sicilianen hebben de verwoeste steden ook weer herbouwd. Op een wonderschone manier, wat je noemt een geluk bij een ongeluk. Doordat er nauwelijks meer een gebouw overeind stond, werden steden als Noto en Syracuse vrijwel volledig opnieuw opgetrokken. In de toen heersende stijl; de Siciliaanse barok.

Dom van Syracuse in Oost-Sicilië

Oost-Sicilie Italie Syracuse dom
Sommige delen van de dom van Syracuse gaan terug naar de oudheid.

Wie nu door Ortygia in Oost-Sicilië loopt, het schiereiland dat een groot deel van het oude centrum van Syracuse omvat, heeft weinig voorstellingsvermogen nodig om de stad van drie eeuwen geleden te visualiseren. Al wat ontbreekt zijn menselijke figuren in barokke kledij.

Een van de grote blikvangers is de barokke façade van de Dom, een bouwwerk dat ooit als tempel is opgericht door de Korinthiërs, waarschijnlijk als moskee gefunctioneerd heeft in de Arabische tijd en van een nieuwe gevel is voorzien na de aardbeving van 1693.

Vergeet vooral niet even naar binnen te gaan, want de machtige zuilen die de Korintiërs zo’n 2700 jaar geleden neerzetten, zijn nog altijd te zien in het interieur. Meer prachtige barok in Oost-Sicilië is te zien in de stadjes Noto en Palazzolo Acreide.

De machtige Etna | Oost-Sicilië

Oost-Sicilie Italie Etna vulkaan
Je moet heel dapper zijn, wil je als plant willen groeien op de Etna vulkaan.

In het noordoosten is het eiland vormgegeven door de Etna. Grillige vormen, intense kleuren, begroeiing die fel afsteekt tegen een zwarte achtergrond; op de flanken van de Etna is het een genot om rond te dwalen. En hoe meer je weet, hoe meer je ziet.

Neem nou de vulkanische bommen, door de Etna uitgespuugde brokken lava die al tollend in de lucht afkoelden, en zo hun aparte spindelachtige vorm kregen. Wie het weet, ziet ze overal liggen.

Ook kan je met bewondering naar de pioniersplanten op de nog kale gruisvelden kijken. Een wonder dat ze kunnen leven in deze droge, winderige en humusloze woestenij. Maar een echte Siciliaan kan wel tegen een stootje.

Bron:

Lex van den Bosch verkende Oost-Sicilië om een lente- en herfstfotoreis uit te zetten voor De Fotoreizigers op het eiland. Vertrekdata: 11 maart en 19 oktober 2019.

  • Is fulltime reisjournalist-fotograaf voor outdoorbladen en reisorganisaties, begeleidt fotoreizen en geeft lezingen. Van huis uit bioloog. Woonde twee jaar in de outback van Namibië waar hij een safari camp opbouwde aan de Fish River Canyon.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Grand Hotel Astoria Boedapest

Midden in Pest en met meer dan honderd jaar op de teller is het ...

Wandelen vanuit Maastricht

Voor ons wandelweekend in het Zuid-Limburgse Heuvelland hadden we nu eens voor een verblijf ...

Met de trein naar Innsbruck

De één is er dol op en de ander moet er niet aan denken. ...